(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag dicht bij huis gebleven. De AEX index steeg 0,2 procent tot 536,48 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

De handelsdag stond vooral in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve. De markt rekent er voor circa 95 procent op dat de Amerikaanse centrale bank het belangrijkste rentetarief met 25 basispunten zal verhogen.

Volgens de analisten van onlinebroker Lynx was het woensdag in aanloop naar het rentebesluit in Amsterdam een zeer saaie dag, waarbij de AEX stabiel binnen de bandbreedte van 540 tot 517 bleef liggen. “Er is geen speld tussen te krijgen”, zei marktanalist Tycho Schaaf voor de camera van ABM Financial News. Volgens zijn collega Roy van Santen is een uitbraak uit deze range nodig alvorens de AEX een echte beweging kan gaan inzetten.

Of de Federal Reserve woensdagavond voor deze uitbraak gaat zorgen blijft de vraag. Dat de Fed de rente gaat verhogen is volgens Lynx wel duidelijk. De grote vraag is of de nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell in zijn toelichting hints zal geven of de centrale bank de rente dit jaar meer dan de verwachte drie keer zal verhogen. Van Santen merkt op dat de speech van Powell in dat opzicht leidend zal zijn.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat Nederlandse consumenten in januari 0,7 procent meer hebben besteed dan in de eerste maand van 2017. Tevens werd bekend dat het vertrouwen van Nederlandse consumenten in maart iets is opgelopen. De vertrouwensindex steeg van 23 in februari naar 24 deze maand. Tot slot meldde het CBS dat de prijzen van bestaande koophuizen in februari met krap 10 procent zijn gestegen, de sterkste stijging sinds september 2001.

De Britse werkloosheid is in de periode van november tot en met januari licht gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde naar 4,3 procent. In de drie maanden tot en met januari een jaar terug bedroeg het werkloosheidspercentage 4,7 procent.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 2,5 procent tot 65,12 dollar, terwijl een mei-future Brent 2,6 procent hoger bewoog op 69,20 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2261. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2279 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2241 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 9 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 4,1 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 1,6 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen. Het Nederlands-Britse energiebedrijf verwacht dat de Downstream activiteiten in de komende jaren flink zullen groeien. Shell herhaalde de verwachting dat de Downstream tak in 2020 een jaarlijkse vrije autonome kasstroom zal opleveren van 6 miljard tot 7 miljard dollar. Vijf jaar later moet dat zijn opgelopen tot 9 miljard tot 12 miljard dollar. Hierbij rekent het energiebedrijf met een olieprijs van 60 dollar per vat.

KPN bungelde met een verlies van 1,2 procent onderaan. Unibail-Rodamco sloot 1,1 procent lager.

In de Midkap presteerde Besi sterk. Het aandeel was de sterkste stijger en sloot 3,3 procent hoger, gevolgd door OCI met een winst van 2,7 procent. Air France-KLM sloot als sterkste daler van de Midkappers met een verlies van 2,4 procent.

Van de kleinere fondsen presteerde Heijmans met een winst van 2,2 procent sterk. VolkerWessels steeg 2,1 procent en Sif won 1,1 procent.

Pharming sloot daarentegen 2,0 procent lager en Beter Bed daalde 1,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.728,11 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.