(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting hoger van start. Wall Street veerde donderdagavond op door handelsoptimisme, en ook de Aziatische beurzen noteren vanochtend overtuigend in het groen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent. Donderdag sloot de index nog nagenoeg vlak op 499,84 punten.

De Amerikaanse beurzen vonden donderdag de weg omhoog, nadat The Wall Street Journal op basis van bronnen meldde dat Washington overweegt de Chinese importtarieven op te heffen om sneller tot een oplossing te komen in het handelsconflict met China.

In een serie bijeenkomsten zou de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin hebben geopperd om alle tarieven voor China op te heffen. De Amerikaanse zakenkrant meldde tegelijk wel dat handelsgezant Robert Lighthizer bezorgd is dat het opheffen van de tarieven als zwaktebod kan worden gezien.

De bronnen benadrukken tegenover de krant dat er nog geen besluit is genomen, en dat het opheffen van de tarieven nog besproken wordt.

Beleggers namen in ieder geval een voorschot op een goede afloop en de hoofdgraadmeter S&P 500 index doorbrak voor het eerst sinds december zijn 50 daags voortschrijdende gemiddelde, een veel gevolgde technische indicator.

Eerder op de dag bleven de Amerikaanse beurzen nog dicht bij huis. Daarmee leken beleggers even op adem te willen komen van de koerswinsten sinds eind vorige maand, terwijl ook tegenvallende cijfers van Morgan Stanley de markten in bedwang hield.

De zakenbank gaf bij de slotzoemer 4,4 procent prijs na rapportering van een lager dan verwachte winst, op een op jaarbasis lagere omzet. Vooral de afdeling Institutionele effecten en in mindere mate de vermogensbeheertak zagen de inkomsten afnemen.

Nabeurs rapporteerde streamingdienst Netflix een nettowinst in het vierde kwartaal van 134 miljoen dollar. Vorig jaar was dit nog een winst van 186 miljoen dollar.

De omzet van het FAANG aandeel steeg op jaarbasis van 3,3 miljard tot 4,2 miljard dollar, conform de eigen verwachting en die van analisten. Netflix kreeg er tot slot 8,8 miljoen abonnees bij. Analisten, geraadpleegd door FactSet, hadden op 7,5 miljoen gerekend. Het aandeel koerste in de elektronische handel nabeurs vier procent lager.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot donderdag in New York lager, mede vanwege zorgen over een toegenomen olieproductie in de Verenigde Staten. Een februari-future voor een vat ruwe olie eindigde donderdag een half procent in het rood op 52,07 dollar. Vanochtend in de Aziatische handel herstelde de future evenwel met ruim een procent. Olie beleggers kijken vandaag uit naar de vrijgave van het OPEC-maandrapport.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1393.

De Aziatische aandelenmarkten kregen vanochtend een stevige impuls door het oplaaiende optimisme over de handelsonderhandelingen tussen Amerika en China. De beurzen in Japan en China wonnen vanochtend grofweg 1,3 procent. De beurzen in Sydney en Seoel klommen daarnaast ruim een half procent.

Vandaag hebben beleggers onder meer oog voor de Britse detailhandelsverkopen, de Amerikaanse industriële productie in december en het vertrouwen onder Amerikaanse consumenten in de lopende maand.

Bedrijfsnieuws

De omzet van Beter Bed steeg het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 2,2 procent naar 101,8 miljoen euro, vooral als gevolg van een goede omzet in Nederland en België op basis van een gelijk aantal winkelvestigingen. Analisten van ABN AMRO en Degroof Petercam raamden de omzet op respectievelijk 93,8 miljoen euro en 98,0 miljoen euro. Verder liet Beter Bed weten een rechtszaak aan te spannen tegen BASF om compensatie te krijgen voor de kosten en schade gerelateerde aan het gifschandaal in het vierde kwartaal van 2017.

Takeaway.com opende een emissie van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties vanwege de overname van het Duitse Delivery Hero. Er zouden volgens de maaltijdbezorger aanvankelijk maximaal 6,5 miljoen nieuwe aandelen worden uitgegeven, wat neerkomt op 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Vrijdagochtend maakte Takeaway.com evenwel bekend dat er 8,35 miljoen nieuwe aandelen zijn uitgegeven tegen 51,50 euro per stuk. “De vraag van beleggers stelde ons in staat om de kapitaalverhoging te vergroten”, aldus de maaltijdbezorger vrijdag. Er werd 680 miljoen euro opgehaald.

PostNL en vakorganisaties BVPP, CNV en VHP2 hebben principeakkoorden bereikt over een nieuwe cao voor PostNL en cao voor zaterdagbestellers. FNV ging vooralsnog niet akkoord.

ArcelorMittal gaf voor 750 miljoen euro aan obligaties uit. De obligaties lopen tot 2024 en hebben een vaste rente van 2,25 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index won donderdag 0,7 procent op 2.633,25 punten, terwijl de Dow Jones index 0,7 procent steeg tot 24.370,10 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,7 procent bij op 7.084,46 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.