De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, waarbij de markt de zorgen over een mogelijke Brexit, in afwachting van het Fed-rentebesluit nabeurs, even terzijde schoof.

De AEX sloot 0,1 procent hoger op 419,55 punten, de Midkap steeg 0,4 procent tot 621,35 punten en de Smallcap won 0,3 procent tot 737,24 punten.

De handelsdag stond vrijwel geheel in het teken van het rentebesluit van de Federal Reserve om 20.00 uur Nederlandse tijd. Economen voorzien geen verandering in het monetaire beleid van de centrale bank. De Fed zal naast een beleidsverklaring en nieuwe economische prognoses ook een zogenaamde ‘dot plot’ publiceren, waarin de 17 gouverneurs en regionale bank-presidenten de rentetarieven voorspellen. De markt zal tijdens de speech van Fed-voorzitter Janet Yellen met name kijken naar aanwijzingen over de timing van een toekomstige renteverhoging.

Vermogensbeheerder Ed Manie van MIJN-Effecten meldde niet verbaasd te zijn over een “dagje rebound”, maar sprak evenwel van een “mager herstel”.

Daarnaast sprak de vermogensbeheerder zijn verbazing uit over de zorgen in de markt over een mogelijke Brexit. “We weten al een jaar dat dit referendum eraan zit te komen,” aldus Manie. “In het geval de Britten een vertrek uit de Europese Unie in meerderheid steunen zal het Verenigd Koninkrijk in overleg moeten treden met de EU om zijn vertrek netjes te kunnen laten verlopen.”

De vermogensbeheerder meldde zich meer zorgen te maken over het feit dat het rendement op 10-jarige staatsleningen voor de tweede dag in de min noteren.

In aanloop naar het Fed-rentebesluit wees de vermogensbeheerder op het risico dat de Amerikaanse centrale bank uiteindelijk wel het monetair beleid wijzigt. “Voor hetzelfde geld doet ze het wel”, aldus Manie.

Op macro-economisch vlak werd gedurende de eerste helft van de handelsdag bekend dat de consumentenprijzen in mei op maandbasis met 0,4 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was het prijspeil ongewijzigd.

Het overschot op de handelsbalans van de eurozone is in april gestegen tot 27,5 miljard euro, versus een overschot van 20,9 miljard in dezelfde periode een jaar eerder. De export daalde in april met 1 procent en de import daalde op jaarbasis met 5 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat het aantal hypotheekaanvragen in Amerika vorige week zijn gedaald met 2,4 procent, de producentenprijzen in mei zijn gestegen met 0,4 procent en dat de industriële productie in de VS in mei is gedaald met 0,4 procent ten opzichte van een maand eerder.

Uit cijfers van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de week eindigend op 10 juni zijn gedaald met 0,9 miljoen vaten. Brent noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam 0,5 procent lager op 51,11 dollar en West Texas Intermediate noteerde vlak op 48,48 dollar.

De euro noteerde ten opzichte van de dollar op 1,1249.

Stijgers en dalers

Van de AEX fondsen waren staalgigant ArcelorMittal en Boskalis de sterkste stijgers met winsten van achtereenvolgens 4,4 procent en 4,9 procent. ArcelorMittal meldde dinsdag nabeurs dat het concern een bod heeft uitbracht van 600 miljoen dollar op drie uitstaande obligaties.

Kempen & Co verhoogde woensdag het advies op Boskalis naar Kopen met een koersdoel van 37,00 euro.

Oliereus Shell sloot 0,2 procent lager, nadat het concern meldde toestemming ontvangen te hebben van toezichthouders voor de verkoop van de Maui gaspijpleiding in Nieuw-Zeeland. Met de desinvestering was 335 miljoen Nieuw-Zeelandse dollar gemoeid, ofwel circa 210 miljoen euro.

Gemalto won 0,5 procent, nadat Goldman Sachs het advies verhoogde van Verkopen naar Neutraal en tevens het koersdoel opwaarts bijstelde van 53,00 naar 58,00 euro. De opwaardering volgde nadat het aandeel slecht presteerde vanwege de tegenwind voor de activiteiten op het vlak van SIM-kaarten. De analisten blijven van mening dat Gemalto “structurele uitdagingen” bij SIM kaarten zal blijven ondervinden, zowel op de korte als de lange termijn.

ABN AMRO was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler, gevolgd door SBM Offshore en Vopak met een verlies van respectievelijk 1,4 en 1,0 procent.

Onder de Midkap-fondsen was BAM de sterkste daler met een verlies van 1,2 procent.

TomTom was met een winst van 2,3 procent de op één na sterkste stijger onder de Midkappers, na berichten dat concurrent Here en oplaaddienstverlener voor elektrische auto’s, Hubject, gaan samenwerken.  

Flow Traders steeg 2,9 procent en was daarmee de sterkste stijger onder de Midkappers.

Galapagos steeg 1,1 procent. Galapagos heeft een ambitieuze doelstelling afgegeven voorafgaand aan een presentatie in New York, stelde analist Hugo Solvet van Bryan Garnier woensdag. Het streven van Galapagos is om een stabiele portfolio te ontwikkelen met drie klinische Proof-of-Concept compounds per jaar en eenmaal per twee jaar de start van een Fase 3 programma.

Air France-KLM stond 0,5 procent hoger, nadat de vierdaagse staking van de Franse piloten was beëindigd.

In de Smallcap sprong Value8 in het oog met een winst van 9,8 procent. Het bedrijf onder leiding van CEO Peter Paul de Vries hield woensdag zijn jaarvergadering en pareerde kritiek op zijn waarderingsmethodes en wist beleggers gerust te stellen over de winstgevendheid en kasstroom van het bedrijf. In een woensdag op de eigen website gepubliceerde persbericht, meldde Value8 dat het bedrijf operationeel winstgevend is en vorig jaar een positieve operationele kasstroom had, afgezien van de waardestijgingen van aandelenbelangen.

Van de kleinere fondsen sloot Accsys 5,0 procent hoger, nadat de Britse producent van verduurzaamd hout een hogere omzet over het gebroken boekjaar rapporteerde, maar onder de streep een verlies boekte.

Esperite, de grootste stamcelbank van Europa, schroeft zijn kostenbesparingen op door de verwerking van stamcel monsters te centreren in één laboratorium, meldde de onderneming woensdag voorbeurs. De faciliteiten in Nederland en België worden gesloten, en alle samples worden voortaan direct naar het laboratorium van Esperite in Genève verzonden. Het centraliseren in één laboratorium moet de kosten jaarlijks met 1,2 miljoen euro terugdringen, waarvan volledige impact vanaf juli dit jaar wordt verwacht. Het aandeel Esperite steeg 18,4 procent.

Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam hoger, waarbij de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 0,2 procent wonnen en de Nasdaq 0,1 procent hoger noteerde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.