De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. De AEX eindigde 1,1 procent hoger op 453,80 punten, de AMX won 1,1 procent op 642,06 punten en de AScX steeg 0,3 procent op 805,40 punten.

“De weg van de minste weerstand omhoog werd gekozen na de nieuwe all time highs in Amerika”, aldus beleggingsspecialist Tycho Schaaf van online broker Lynx, die wel de kanttekening plaatste dat de volumes laag waren. 

Desalniettemin was het volgens de beleggingsspecialist “een overtuigende beweging, waarbij alles in de plus stond, ook obligaties, goud en zilver.” Hij noemde in het bijzonder de Duitse DAX, die 2,5 procent steeg, en inmiddels weer ruim op het niveau van voor de Brexit nervositeit staat.

Voor de komende dagen ziet Schaaf nog wel ruimte voor een verdere stijging, “maar daarna moeten we zien of het verder doorzet, wanneer bijvoorbeeld een S&P 500 op 2.200 punten komt.”

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Chinese consumentenprijzen in juli licht minder hard zijn gestegen. De inflatie bedroeg op jaarbasis 1,8 procent. Op maandbasis namen de consumentenprijzen met 0,2 procent toe. Chinese producentenprijzen daalden in juli op jaarbasis 1,7 procent. Op maandbasis namen de producentenprijzen met 0,2 procent toe. 

Verder bleek uit Duitse exportcijfers dat de uitvoer van Duitse producten in juni op jaarbasis is gegroeid met 1,2 procent. De import steeg in juni op jaarbasis met 0,3 procent. 

De industriële productie in het Verenigd Koninkrijk was in juni een fractie hoger dan in mei, omdat sterkere winning van olie en gas uit de Noordzee en de opwekking van meer stroom compenseerde voor een krimp in de maakindustrie. Op jaarbasis steeg de industriële productie met 1,6 procent. Op maandbasis was sprake van een groei van 0,1 procent. Het Britse handelstekort liep in juni verder op, omdat er meer werd geïmporteerd dan geëxporteerd. 

Uit Amerikaanse macrocijfers bleek vanmiddag dat de arbeidsproductiviteit in het tweede kwartaal is gedaald met 0,5 procent. De groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten stegen in juni met 0,3 procent, terwijl de groothandelsomzet met 1,9 procent toenam.

Olie was rond het slot in Europa duurder. De septemberfuture voor een vat ruwe olie steeg aan de Nymex 0,3 procent tot 43,16 dollar, terwijl Brent met levering oktober bleef hangen rond een niveau van 45,40 dollar.

Voor elke euro kregen beleggers rond het slot 1,1112 dollar.

Stijgers en dalers

Van de 25 fondsen binnen de AEX, sloten er dinsdag 23 in de plus. Altice was in positieve zin een blikvanger en steeg 14,9 procent. De kwartaalcijfers van de Franse kabelaar bleken beter dan verwacht, hoewel de omzet met 2,6 procent daalde naar 5,8 miljard en het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) ook onder druk stond met een afname van 2,7 procent tot circa 2,3 miljard. Analisten van Bryan Garnier spraken van beter dan verwachte resultaten en wezen op het aangepaste bedrijfsresultaat in Amerika dat op jaarbasis dik 11 procent steeg tot 729 miljoen euro. Bryan Garnier stelde verder dat de positieve gevolgen van de diversificatie strategie van Altice inmiddels “duidelijk” naar voren komen. Analist van ING Emmanuel Carlier zei dat het feit dat de Amerikaanse resultaten de verwachtingen overtroffen beleggers vertrouwen moet geven in de kostenbesparingsdoelen die Altice heeft voor deze regio.

Randstad maakte vandaag bekend dat het de Amerikaanse werkkoppelaar Monster Worldwide overneemt voor 3,40 dollar per aandeel Monster in contanten, ofwel circa 429 miljoen dollar. Volgens analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen Bankiers is die overnameprijs “zeer redelijk” en Versteeg zei verder dat het “heel verstandig” is van Randstad om nu, na diverse overnames, waaronder in  de afgelopen maanden Twago, Careo Group en Obiettivo Lavoro, pas op de plaats te willen maken en de focus te leggen op integratie van deze acquisities en implementatie van de strategische toevoegingen daarvan. Het aandeel Randstad steeg 0,8 procent.

ArcelorMittal kreeg van Morgan Stanley een koersdoelverhoging van 5,80 naar 6,80 euro en de Amerikaanse zakenbank stelde ook de verwachtingen voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) in 2016 opwaarts bij in reactie op de beter dan verwachte winstresultaten over het tweede kwartaal en de hogere spreads. De staalgigant zag de beurswaarde met een half procent toenemen.

RELX maakte dinsdag bekend dat dochterbedrijf LexisNexis Risk Solutions een onderdeel van Appriss heeft overgenomen. Financiële details werden niet gemeld. Het aandeel steeg 1,4 procent.

SBM Offshore wist dinsdag 2,2 procent te stijgen. Woensdag na de slotbel in Amsterdam komt het bedrijf met halfjaarcijfers, waarbij analisten rekenen op een lagere omzet en bedrijfsresultaat.

OCI voerde vandaag de Midkap aan met een koerswinst van 5,4 procent, gevolgd door Fugro dat 3,3 procent steeg. Refresco, dat later deze week de boeken opent, daalde 1,1 procent.

Onder de kleinere fondsen vielen Van Lanschot en Pharming op. Van Lanschot maakte dinsdag bekend dat het voor 16 miljoen euro de private banking-activiteiten van Staalbankiers overneemt van Achmea. Volgens analisten van Kepler Cheuvreux is dat een slimme overname, terwijl analist Albert Ploegh van ING de overnameprijs redelijk noemde en rekent op een stijging van de winst met 4 miljoen euro na de afronding. Het aandeel Van Lanschot steeg 2,8 procent.

Pharming maakte dinsdagmiddag bekend dat het de commerciële rechten van zijn medicijn tegen erfelijk angio-oedeem, Ruconest, in Noord-Amerika zal terugkopen van Valeant Pharmaceuticals voor een totale transactiesom van 125 miljoen dollar. Om de transactie en de verdere uitrol van Ruconest te financieren, worden nieuwe aandelen en schuldpapier uitgegeven met een totale waarde van tussen de 80 en 100 miljoen dollar. Verder zei Pharming te verwachten dat de transactie een “onmiddellijke en substantiële positieve bijdrage” zal leveren aan de operationele resultaten, waarbij het biofarmaceutische bedrijf uit Leiden mogelijk al in 2017 winstgevendheid zal zijn. Het aandeel won 2,4 procent.

Tussenstand Wall Street 

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Europa licht hoger, waarbij de Dow Jones Industrial Average en de S&P 500 0,2 procent wonnen en de Nasdaq 0,4 procent hoger noteerde. 

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.