De Amsterdamse beurs is maandag met winst aan de nieuwe handelsweek begonnen, na een relatief rustig verlopen dag. De AEX steeg 0,4 procent op 436,08 punten. De Midkap won 0,7 procent op 675,60 punten, maar de AScX daalde 0,3 procent op 776,14 punten.

"Vanmorgen gingen we naar beneden en vervolgens weer omhoog met uiteindelijk wat consolidatie. Er was weinig nieuws en het economisch nieuws dat we hadden woog niet zo zwaar", vond marktanalist Ron van der Does van IG Nederland. Van der Does wees erop dat de markt binnen een kleine bandbreedte bleef en "niet in staat was om één kant op te drukken."

De macro-economische agenda was aan de magere kant. Uit cijfers van Eurostat bleek dat de werkloosheid in de eurozone is gedaald van 10,4 procent in januari naar 10,3 procent in februari. Dat was het laagste niveau sinds augustus 2011. De producentenprijzen in de muntunie daalden in februari met 0,7 procent en dat was een iets minder sterke afname dan in januari, toen er sprake was van een prijsdaling van 1,1 procent.

De Amerikaanse fabrieksorders lieten tijdens de middaghandel in Amsterdam een daling zien, van 1,7 procent op maandbasis na een stijging van 1,2 procent in januari.

De olieprijs is maandag gedaald. Rond het slot noteerde de prijs voor een vat West Texas Intermediate 0,7 procent lager op 36,52 dollar, terwijl voor een vat Brent 1,3 procent minder werd betaald dan vrijdag, op 38,20 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam op 1,1383 dollar. De Europese munt leverde gedurende de tweede helft van de handelssessie wat in, tot een dieptepunt van 1,1358, nadat voorzitter Eric Rosengren van de Boston Fed, die dit jaar stemrecht heeft in de beleidscommissie van de Amerikaanse centrale bank, de markt waarschuwde dat een renteverhoging waarschijnlijk "eerder gepast is dan de markt op dit moment verwacht." Bovendien zou de outlook voor de Amerikaanse economie niet zo slecht zijn als de markt op dit moment inprijst, aldus Rosengren.

Van der Does wees erop dat de toon van Rosengren opvallend streng was, na de milde woorden van voorzitter Janet Yellen vorige week.

In het algemeen verwacht de marktanalist dat het deze week rustig blijft, voorafgaand aan de start van het nieuwe bedrijfscijferseizoen volgende week.

Stijgers en dalers

Altice was de grootste daler binnen de AEX, met een verlies van 11,8 procent. Het aandeel leek maandag vooral te reageren op het stuklopen van de fusie tussen Orange en Bouygues. Analisten van Kepler Chevreux meenden dan de fusie "een bescheiden" voordeel zou opleveren voor Numericalbe, een dochterbedrijf van Altice. Deze "aanjager" is er nu niet meer, aldus de analist. Daarop verlaagde Kepler Cheuvreux het koersdoel voor Altice van 18,00 euro naar 17,00 euro, terwijl het Houden advies werd gehandhaafd. Randstad leverde 3,6 procent in, maar het fonds noteerde ex-dividend. Philips en SBM Offshore werden elk 1,6 procent goedkoper.

ArcelorMittal was de stijger van de dag binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter, met een winst van 1,9 procent. De Amerikaanse tak van ’s werelds grootste staalbedrijf wil een kredietfaciliteit van 1 miljard dollar afsluiten. Verder wezen analisten van Berenberg er op dat een toename van de schrootprijzen in Amerika goed nieuws zijn voor de staalprijzen.

De Midkap werd maandag aangevoerd door Galapagos, dat 3,1 procent steeg, terwijl ASM International 2,0 procent won. ASMI kreeg een koersdoelverhoging van 47,00 euro naar 50,00 euro van Theodoor Gilissen Bankiers. IMCD koerste, net als Galapagos, 3,1 procent hoger nadat het fonds van zowel Kepler Cheuvreux als Goldman Sachs een koopaanbeveling kreeg.

Intertrust daalde daarentegen 3,6 procent vanwege de zogenoemde Panama Papers, dat zondagavond aan het licht kwam. Maar, zo zei analist analist Konrad Zomer van ABN AMRO, deze reactie was vooral door sentiment gedreven. "Ik verwacht niet dat het nieuws de eerstekwartaalcijfers van het Nederlandse trustkantoor zal beïnvloeden", aldus de analist.

In de AScX voerden de biotechfondsen de index aan. Probiodrug steeg 2,3 procent en Kiadis Pharma koerste 1,7 procent hoger, nadat beide biofarmaceutische bedrijven maandag met positieve resultaten kwamen in klinische studies met potentiële geneesmiddelen naar respectievelijk Alzheimer en bloedaandoeningen als leukemie.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot van de handel in Amsterdam lager, waarbij de Dow Jones index 0,1 procent inleverde.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20-26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.