De Amsterdamse beurs is vrijdag lager gesloten. Een zwak banenrapport uit de Verenigde Staten domineerde het sentiment. Doordat de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve hierdoor wat afnam, kwamen financiële waarden onder druk te staan.
De AEX sloot uiteindelijk 0,5 procent lager op 445,31 punten, terwijl de Midkap en de Smallcap 0,2 procent in moesten leveren.
Alles draaide vrijdag om dat Amerikaanse banenrapport. En dat viel vies tegen. In mei kwamen er slechts 38.000 banen bij.
“Een banencijfer met slechts een dubbelcijferige groei en onder de 50.000, daar hadden niet veel mensen op gerekend”, zei marktanalist Naeem Aslam van Think Forex.
De daling van de werkloosheid, van 5,0 procent naar 4,7 procent was vertekend, zo stelden analisten van Rabobank, want dat was “grotendeels het gevolg van een dalende participatiegraad.”
Met het zwakke banencijfer lijkt de kans op een renteverhoging door de Federal Reserve in juni een stuk kleiner.
“De Fed heeft aangegeven dat het een robuuste arbeidsmarkt wil zien voordat in juni de rente verhoogd kan worden. Het is duidelijk dat deze cijfers daar niet aan voldoen. Hierdoor wordt een renteverhoging in juni een moeilijk verhaal”, zei Rabobank.
De dollar kwam flink onder druk te staan na het verschijnen van het banenrapport. Ten opzichte van de yen, daalde de dollar tot onder de 107,00 yen. De euro steeg tot 1,1326 dollar, na voor het verschijnen van het banenrapport nog rond de 1,1150 te hebben genoteerd.
Olie kwam eveneens onder druk te staan tijdens de middaghandel. Rond het slot in Europa noteerde een vat Brent 0,9 procent lager op 49,62 dollar en werd voor een vat ruwe olie aan de Nymex 1,0 procent minder betaald op 48,67 dollar.
Op macro-economisch gebied stonden vrijdag een reeks aan inkoopmanagersindexen op de rol. Die lieten een gemengd beeld zien. De Japanse dienstensector toonde groei, die in China vertraagde en in Europa was het beeld verdeeld. De bedrijvigheid in de Italiaanse dienstensector kromp, terwijl die in Duitsland en Frankrijk toenam. In de eurozone als geheel was sprake van een fractionele stijging van de inkoopmanagersindex voor de dienstensector.
In Amerika lieten zowel de inkoopmanagersindex voor de dienstensector van Markit, als die van ISM een groeivertraging zien.
Stijgers & Dalers
Zes van de 25 fondsen binnen de Amsterdamse hoofdgraadmeter wisten vandaag in het groen te eindigen. Financiële waarden kwamen onder druk te staan na het verschijnen van het teleurstellende banenrapport, omdat de kans op een spoedige renteverhoging door de Fed hierdoor wat afnam. Een hogere rente is gunstig voor de financiële sector.
ING daalde 1,8 procent, NN leverde 1,1 procent in en Aegon daalde zelfs 3,4 procent.
ArcelorMittal voerde de AEX aan, met een winst van 1,6 procent, gevolgd door SBM Offshore, die 1,0 procent steeg. Een onafhankelijker Petrobras, dus los van politieke invloeden, en een duidelijke focus op zogenoemde pre-zoutvelden zullen SBM Offshore in de kaart spelen. Dit stelde SNS Securities vrijdag in een rapport.
Boskalis daalde 1,0 procent, nadat het concern eerder op de dag nog hoger stond. De baggeraar maakte bekend dat een ruime meerderheid van de aandeelhouders voor een dividend in aandelen heeft gekozen. Liefst 72,26 procent van de aandeelhouders opteerde voor een dividend in de vorm van gewone aandelen. Ten behoeve van dit stockdividend gaf Boskalis vandaag 4.449.790 nieuwe gewone aandelen uit.
Onder de Midkappers was Galapagos vrijdag de sterkste stijger met een winst van 3,2 procent. Daarmee herstelde het biofarmaceutische bedrijf van verliezen eerder deze week.
Net als de financials binnen de AEX, moest ook Delta Lloyd aan de Midkap verlies incasseren. Het aandeel daalde 2,5 procent.
Onder de kleinere fondsen kon Beter Bed rekenen op de aandacht van beleggers nadat het bedrijf bekendmaakte 25 slaapkamerwinkels van de Zweedse winkelketen Sängjätten over te nemen. Beter Bed ziet de overname als een goede springplank om verder in Zweden, maar ook in de andere Noordse landen uit te breiden. Dit zei CEO Ton Anbeek vrijdag in een toelichting tegen ABM Financial News.
Analist Gerard Rijk van SNS Securities schreef dat Beter Bed met de overname van Sängjätten een interessante stap heeft gezet en dat dit de internationale uitbreidingsplannen lijkt te versnellen.
Een bewijs van uitvoering op het gebied van overnames ontbrak volgens de analist nog in de geschiedenis van de onderneming. Rijk vindt het positief dat een overname in Oostenrijk in het vierde kwartaal van vorig jaar geen incident is gebleken. Daarnaast is de geografische uitbreiding door Beter Bed een gunstig punt, zei de marktvorser.
Beter Bed sloot desondanks vrijdag 0,3 procent lager.
Kardan maakte vrijdag bekend dat het zijn resterende belang van 25 procent van dochterbedrijf Tahal Group Assets in het Chinese waterbedrijf Kardan Water International Group heeft verkocht.
De geschatte opbrengst is 27,5 miljoen dollar en de transactie wordt naar verwachting op 30 juni afgerond, met een uitlooptermijn tot 31 juli. Kardan zal de opbrengst van de verkoop van het belang in KWIG gebruiken voor aflossing van schulden.
Het aandeel Kardan steeg 0,7 procent.
Kiadis Pharma zat opnieuw in de lift en steeg 4,4 procent. Eerder deze week maakte het biotechbedrijf bekend dat het zijn belangrijkste product, ATIR101, versneld op de markt wil brengen. Het nieuws over deze fase in de ontwikkeling van de potentiële immuuntherapie in de behandeling tegen diverse bloedaandoeningen, werd door beleggers positief ontvangen en die trend zette door.
Tussenstand Wall Street
De Amerikaanse beursindexen noteerden rond het slot in Europa in het rood. De Dow Jones index leverde 0,2 procent in, de S&P 500 daalde 0,4 procent en de Nasdaq noteerde 0,6 procent lager.
Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.