(ABM FN-Dow Jones) Euronext Amsterdam is woensdag, net als de andere grote Europese beurzen, in het rood gesloten. De AEX index daalde 0,8 procent naar XX509,52 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,5 procent.

Volgens analist Corné van Zeijl van Actiam is er geen reden tot grote zorg vanwege de dalende beurzen. “We hebben de laatste tijd wel heel hoge waarderingen van de beurzen gezien. Het opwaarts potentieel is er nu zo ongeveer uit en ik zie de huidige beursbewegingen dan ook vooral als een kleine, gezonde correctie, waarbij winstnemingen ook een rol spelen”, zei de marktvorser.

Op macro-economisch gebied kwam uit Azië voorbeurs het nieuws dat de Japanse export in februari voor de derde maand op rij is gestegen. Tokio rapporteerde een stijging op jaarbasis van 11,3 procent, de sterkste groei in twee jaar. De import steeg afgelopen maand met 1,2 procent op jaarbasis. Dit resulteerde in een overschot op de handelsbalans van 813,4 miljard Japanse yen.

De Amerikaanse huizenprijzen zijn in januari stabiel gebleven ten opzichte van de voorgaande maand, zo bleek uit de huizenprijzenindex van het Federal Housing Finance Agency (FHFA). In december was nog sprake van een stijging met 0,4 procent op maandbasis. Vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder lagen de huizenprijzen in januari 5,7 procent hoger. 

De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in februari gedaald, zo maakte The National Association of Realtors bekend. De verkoop van bestaande woningen liep ten opzichte van januari met 3,7 procent terug tot een geannualiseerd aantal van 5,48 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,55 miljoen stuks. Gemiddeld werd in februari voor een woning in Amerika 228.400 dollar betaald, een stijging van 7,7 procent op jaarbasis. De huizenprijzen stijgen inmiddels 60 maanden op rij.

De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gestegen, meldde de Energy Information Administration woensdag. In de week eindigend op 17 maart stegen de olievoorraden met 5,0 miljoen vaten tot 533,1 miljoen vaten. De benzinevoorraden daalden met 2,8 miljoen vaten tot 243,5 miljoen vaten en de voorraden stookolie en andere destillaten liepen met 1,9 miljoen vaten terug tot een totaal van 155,4 miljoen vaten. De capaciteitsbenutting steeg van 85,1 naar 87,4 procent.

Olie noteerde woensdag weer in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 1,4 procent tot 47,56 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent lager stond op 50,20 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0805. Rond de start van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0817 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,0810 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,2 procent. Het bedrijf heeft de start aangekondigd van een Fase 1 studie voor het kandidaatmedicijn GLPG3067 tegen cystic fibrosis met zijn samenwerkingspartner AbbVie, zo Dit maakte het Belgisch-Nederlandse biotechnologiebedrijf bekend. In het kader van de start van de Fase 1 studie ontvangt Galapagos een mijlpaalbetaling van 7,5 miljoen dollar van samenwerkingspartner AbbVie. Theodoor Gilissen Bankiers heeft woensdag het koersdoel voor Galapagos verhoogd van 75,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. 

Gemalto stond woensdagochtend hevig onder druk na een winstwaarschuwing. Gemalto verwacht in het lopende kwartaal minder omzet te realiseren dan in dezelfde periode een jaar eerder en stelde als gevolg de verwachtingen voor de winstontwikkeling voor het volledige jaar neerwaarts bij. Berenberg heeft woensdag het koersdoel voor Gemalto verlaagd van 70,00 naar 65,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies. Het aandeel daalde 17,1 procent. “Het bedrijf heeft zichzelf ongeloofwaardig gemaakt, want iedereen had een winstwaarschuwing verwacht bij de laatste cijferrapportage. Toen kwam die niet en dan nu drie weken later opeens wel. Dan lijkt het erop dat er intern iets niet in orde is”, zei analist Van Zeijl.

AkzoNobel wees een tweede overnamebod door PPG Industries af. PPG deed, aangepast voor dividend, een nieuw bod van 88,72 euro per aandeel, hetgeen zou neerkomen op 56,22 euro in contanten en 0,3331 in PPG aandelen. Enkele weken terug wees AkzoNobel nog een bod van krap 21 miljard euro af. Volgens analisten van Deutsche Bank zal PPG nu een afwachtende houding aannemen naar de aankondiging van strategische plannen door AkzoNobel, waaronder een afsplitsing van de divisie Specialty Chemicals, wat de aandelenkoers moet stuwen. Een aangepast bod van 94 euro per aandeel acht Deutsche Bank “mogelijk”. Het aandeel daalde 1,1 procent.

ING Groep leverde ruim 4 procent in. Het Financieel Dagblad meldde dinsdag na een gesprek met het Openbaar Ministerie dat ING mogelijk betrokken is geweest bij internationale corruptie, witwassen, het schenden van de regels voor cliëntonderzoek en het onvermeld laten van ongebruikelijke transacties. “Dit is niet goed voor hun reputatie. Ze waren lange tijd het beste jongetje van de klas, zonder grote problemen en met gezonde groei. Dit kan tot aanzienlijke boetes en claims leiden”, meent Van Zeijl.

Bij de Midkapfondsen was GrandVision de grootste stijger met een winst van 1,2 procent. 

Intertrust gaat ruim 1,8 miljoen eigen aandelen inkopen om verplichtingen te kunnen dekken aangaande de overname van Elian. Het aandeel steeg 0,9 procent.

Fugro was met een verlies van iets meer dan 4 procent de sterkste daler. De bodemonderzoeker wordt meegezogen op de sterk dalende olieprijzen.

Bij de kleinere fondsen kon Telegraaf Media Groep rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de Ondernemingskamer dinsdagavond oordeelde dat het consortium van de Belgische uitgever Mediahuis en VP Exploitatie van grootaandeelhouder Van Puijenbroek TMG mogen overnemen. De rechter noemde het beleid van TMG niet onzorgvuldig en voegde toe dat het TMG vrij staat om het bod van Talpa niet te bespreken of te accepteren. Het aandeel noteerde vlak.

Acomo daalde 0.7 procent. Kepler Cheuvreux verhoogde woensdag het koersdoel voor het fonds van 21,50 naar 23,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Patrick Roquas beschouwt de overname door Acomo van Delinuts zowel financieel als strategisch aantrekkelijk. De analist wees daarbij op de omvang van Delinuts, dat tien procent toevoegt aan de totale omzet. Ook heeft Delinuts een positieve impact op de producten, kanalen en regionale spreiding van de specerijen- en notentak van Acomo met gunstige financiële condities.

Atrium European Real Estate boekte in 2016 een lager aangepast bedrijfsresultaat. De daling was met name het resultaat van desinvesteringen en een daling van de inkomsten uit Rusland. Daarnaast meldde Atrium European Real Estate in een separaat persbericht dat het vastgoedconcern een raamovereenkomst heeft getekend met AdvoFin Prozessfinanzierung en Salburg Rechtsanwalts om een juridisch geschil uit het verleden tot een goed einde te brengen. Het aandeel daalde bijna 1 procent.

Royal Delft Group heeft de omzet over 2016 licht zien oplopen, maar de winstgevendheid aanzienlijk zien afnemen. Dit maakte de Delftse producent van Delfts sieraardwerk en keukengerei woensdag voorbeurs bekend. De omzet steeg in 2016 met 4 procent naar 24,5 miljoen euro, terwijl de nettowinst daalde van 169.000 naar 24.000 euro. Belangrijkste oorzaak daarvoor betroffen eenmalige extra uitgaven. Het operationeel resultaat daalde van 1,52 miljoen naar 1,17 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat kwam ook lager uit op 201.000 euro, tegen 395.000 euro een jaar eerder. Het aandeel verloor 7,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.