(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag lager gesloten, in afwachting van meer sterke bedrijfsresultaten om de koersen verder op te stuwen.

De AEX sloot 0,1 procent lager op 571,57 punten. De Midkap-index zakte 0,4 procent en Smallcaps daalden 1,2 procent.

“Er was niet heel veel beweging op de beurzen”, zei Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. 

Een toonaangevend bedrijf als Microsoft, dat donderdagavond de resultaten publiceert, zou voor beweging kunnen zorgen, zei hij. Tot nu toe lijken de bedrijfsresultaten dit kwartaal de verwachtingen te overtreffen.

Een opvallend positief economisch cijfer uit de Verenigde Staten was donderdagmiddag de index voor de regio Philadelphia die in juli verbeterde van 0,3 naar 21,8 punten. “Dit wijst erop dat de Amerikaanse economie misschien toch weer wat aantrekt”, zei Nijkamp. Het cijfer was volgens hem niet belangrijk genoeg om de beurs in vuur en vlam te zetten. 

De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie liet in juni een daling lieten zien, van 111,8 in mei tot 111,5. De wekelijkse steunaanvragen, een indicator voor de Amerikaanse arbeidsmarkt, leverden geen verrassingen op.

Donderdagochtend meldde Bloomberg dat de Europese Centrale Bank een interne analyse is gestart, om te bezien of de inflatiedoelstelling van “iets minder dan 2 procent” moet worden aangepast. Volgens Nijkamp is deze doelstelling te beperkt en kan er wellicht voor een ruimere bandbreedte worden gekozen. Een rol speelt volgens de vermogensbeheerder dat de ECB het steeds meer als zijn taak ziet om de financiële markten te stabiliseren, en zich niet wil beperken tot het bewaken van de waarde van het geld. De kortstondige positieve reactie op het nieuws op de beurzen kwam volgens Nijkamp omdat de markten voorzien dat de centrale bank zichzelf meer ruimte voor monetaire stimulering wil verschaffen. 

 De achtergrond bleef het Amerikaans-Chinese handelsdispuut een rol spelen op de beurs,  zei Nijkamp. Het handelsoverleg blijft volgens The Wall Street Journal steken op Huawei. De Chinese telefoonfabrikant is door de VS in de ban gedaan en Beijing eist nu dat het bedrijf weer zaken mag doen. Washington wil hier nog over denken. “De Huawei-kwestie heeft dingen echt veranderd”, zei Wang Huiyao, oprichter en voorzitter van het Center for China and Globalization, een denktank uit Beijing. “Zaken zullen niet zo snel gaan als de VS hopen.”

De Japanse export blijft fors krimpen, bleek eerder op de dag, waarna de Nikkei-index 2 procent inleverde. Er werden opnieuw veel minder machines voor de halfgeleidersector en auto-onderdelen uitgevoerd naar China.

De euro/dollar handelde op 1,1227. 

Olie noteerde 3 procent lager. Eerder op de dag steeg de olieprijs nog nadat Iran een buitenlandse olietanker in beslag nam in de Perzische Golf, op verdenking van smokkel.

Stijgers en dalers

In de AEX won ASML de beursetappe van donderdag met een koerswinst van 2,8 procent. De chipmachinefabrikant tilt de koersen van de Nederlandse halfgeleidersector omhoog na zijn kwartaalcijfers van woensdag. De Veldhovenaren meldden orders voor tien EUV-machines, wat voor Berenberg het belangrijkste nieuws was, als bevestiging van de vraag naar deze nieuwe technologie. 

KPN werd 0,8 procent duurder en Galapagos won ook 0,8 procent, voortbordurend op eerdere winsten na een grote deal met Gilead. Investeerder Aat van Herk heeft zijn belang in het biotechbedrijf vergroot tot ruim 10 procent.

De grootste dalers was IMCD met 3,2 procent. Brenntag, een sectorgenoot, gaf woensdag een omzetwaarschuwing.

ArcelorMittal leverde 1,7 procent in. Het staalconern reageert altijd sterk op ontwikkelingen in de handelsvete tussen de VS en China.  

Bij de Midkap-fondsen sloot GrandVision 7 procent hoger op overnamefantasie. Geruchten dat EssilorLuxottica werkt aan een overname van het brillenconcern bleken donderdag op waarheid te berusten. Mogelijk komt er een bod van 28 euro per aandeel, wat KBC Securities “fair” noemde. Grootaandeelhouder HAL spint ook garen  bij een overname, maar wil volgens Nijkamp mogelijk een hogere prijs.

TomTom won 1,1 procent. UBS verhoogde het koersdoel naar 10 euro, maar handhaafde wel het advies op neutraal.

In de AScX deed B&S de beste zaken met een winst van 4 procent. NSI won 0,6 proocent na kwartaalcijfers, die volgens ING beter waren dan verwacht. 

Sterkste beweger onder de smallcaps was Sligro, dat 8 procent prijsgaf na de halfjaarcijfers. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat en nettowinst bleven achter bij de verwachtingen van KBC Securities. 

Onder de lokale fondsen was nieuwkomer Marel in trek. Het aandeel van de IJslandse vis- en vleesverwerker sloot 4,2 procent hoger op 4,23. ING is het fonds gaan volgen met een koopadvies en koersdoel van 4,60 euro. 

Core Laboratories sloot 11 procent hoger en Vivoryon leverde een deel van de recente winsten in met een koersval van 10 procent.

Tussenstanden Wall Street

De aandelenindices zakten rond sluitingstijd in Amsterdam in de rode cijfers. de S&P500-index daalde 0,3 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.