(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag lager gesloten, na teleurstellende cijfers uit China en in afwachting van de veelbesproken stemming over de Brexit-deal in het Britse Lagerhuis op dinsdag.

De AEX index sloot 0,7 procent lager op 494,99 punten. De AMX daalde 1 procent en de AScX leverde eveneens 1 procent in.

Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO was het een tamelijk saaie dag op de beurs, omdat beleggers de kat uit de boom keken in aanloop naar de Brexit-stemming van dinsdag.

“Hoewel er maandag vaak wel veel nieuws is uit het weekend, zijn de markten dan vaak toch redelijk leeg. Handelaren kijken naar de agenda van de week en dan is dinsdag de spannende dag”, zei Bonsee. “Waarom zou je dan vandaag je nek uitsteken, als het dan alle kanten op kan gaan?”

Bonsee heeft geen idee of en zo ja hoe de markt gaat reageren op een mogelijke afwijzing van de Brexit-akkoord door het Britse parlement, wat inmiddels toch wel de verwachting is. “Dat maakt het ook leuk voor ons handelaren: het is niet te voorspellen.”

Het sentiment was maandag negatief, na zwakke export- en importcijfers uit China. De export in dollars nam in december met ruim 4 procent af, waar een stijging was voorzien, en de import daalde met bijna 8 procent, waar ook op een toename was gerekend.

“Dat was zwaar teleurstellend eigenlijk”, zei Bonsee. “Je ziet dat zo lang China en Amerika ruzie blijven maken, ze er allebei last van hebben. Dat helpt niet voor de beurs.”

Analist Stefan Koopman van Rabobank denkt dat de pijn in de Chinese handelscijfers ertoe leiden dat China bereid is “wat kleine knievallen” richting de VS te doen, maar dat het nog te vroeg dag is voor Beijing om over te gaan tot een grote knieval. De Amerikaanse president Donald Trump zal zich door deze cijfers juist gesterkt zien, vermoedt Rabobank.

Als klap op de vuurpijl bleek maandag ook de industriële productie in de eurozone in november sterker dan verwacht te zijn gedaald. De productie lag 1,7 procent lager dan in oktober. Economen voorzagen al een daling met 1,3 procent.

De Amerikaanse macro-economische agenda was maandag leeg, ook omdat publicaties nog altijd worden uitgesteld vanwege de aanhoudende shutdown van bepaalde overheidsdiensten in de VS. Inmiddels is het de langste shutdown in de geschiedenis en een oplossing lijkt nog ver weg.

De Amerikaanse bank Citigroup trapte op Wall Street het kwartaalcijferseizoen af met een hoger dan verwachte winst, bij een tegenvallende omzet. Het aandeel XXX

Kijkend naar de rest van de week wordt vooral dinsdag vermoedelijk een spannende dag, vanwege de stemming over Brexit in het Britse parlement. Waarschijnlijk gaat de huidige deal het niet halen. In afwachting daarvan noteerde het Britse pond maandag licht lager op 1,2856 dollar. De euro was redelijk stabiel tegenover de dollar, op 1,1475. De Japanse yen was als veilige haven in trek na de zwakke Chinese handelsdata.

De olieprijs zag de daling van de ochtend teruglopen tot minder dan een half procent. Een vat olie was 51,34 dollar waard in New York. Brent-olie kostte 60,18 euro.

Stijgers en dalers

Van de 25 AEX-fondsen sloot er een zevental hoger, maar de winsten waren beperkt. Verzekeraars Aegon, NN Group en ASR boekten bescheiden winsten.

Bij de dalers waren de uitslagen forser. Altice Europe leverde zelfs ruim 8 procent in.

Galapagos werd 3,8 procent minder waard.

Bierbrouwer Heineken verloor 3,1 procent. Morgan Stanley zette het aandeel maandag op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 82,00 naar 73,00 euro. De Amerikaanse zakenbank is bezorgd om de margeontwikkeling, door oplopende inkoopprijzen en concurrentie. “We geloven dat de consensusverwachtingen te hoog zijn.” Ook Credit Suisse, dat met een vergelijkbare analyse kwam, verlaagde het koersdoel naar 74,00 euro.

Royal Dutch Shell zakte 0,3 procent. De olie- en gasreus wil samen met pensioengigant PGGM het Nederlandse energiebedrijf Eneco kopen, om een hoofdrol te gaan spelen in de energietransitie in Nederland en Noordwest-Europa.

In de Midcap profiteerde Flow Traders van de toegenomen marktvolatiliteit, met een koersstijging van 0,5 procent.

Air France-KLM zag de beurswaarde met 1,5 procent toenemen. Bernstein verhoogde het koersdoel van 7,50 naar 10,00 euro.

Metallurgisch specialist AMG was de sterkste daler, met een verlies van 3,3 procent.

ASM International daalde 2,4 procent na een forse koersdoelverlaging van 51,50 naar 44,00 euro door Credit Suisse. Het Outperform advies bleef wel staan.

Trustkantoor Intertrust, dat zijn organisatiestructuur versimpelt tot drie regio’s, eindigde 2 procent lager. Het trustkantoor ziet ook de commercieel directeur vertrekken.

Bij de kleine fondsen waren de winnaars ook dun gezaaid. Sterkste daler was B&S, met 2,6 procent.

Binckbank sloot 0,3 procent hoger op 6,23 euro. Saxo Bank boekt goede vooruitgang met het geplande bod op de online broker. Het Deense Saxo verwacht in februari een biedingsbericht aan de Autoriteit Financiële Markten voor te kunnen leggen.

Lokaal sloot Batenburg Techniek 0,9 procent hoger nadat bekend werd dat VP Exploitatie het aandelenbelang in Batenburg heeft uitgebreid naar meer dan 95 procent van de aandelen.

Euronext werd 1,1 procent meer waard na de lancering van het bod op Oslo Børs. Aandeelhouders kunnen hun aandelen tot zeker 11 februari aanstaande aanbieden.

MDxHealth kwam met voorlopige jaarcijfers en maakte bekend jaarlijks 10 miljoen dollar te willen besparen. Daarbij worden bepaalde productinitiatieven voorlopig uitgesteld. KBC Securities haalde het aandeel in reactie hierop van zijn kooplijst. Het aandeel, dat ook in Brussel genoteerd staat, verloor maandag liefst 36,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

De grote aandelenindices op Wall Street stonden maandag lager. De toonaangevende S&P 500 stond 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties