(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met een klein verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent op 452,50 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een “duaal beeld”, met een afstraffing voor oliefondsen gelet op de lagere olieprijzen, en aantrekkende financials. “Het is wachten op de OPEC”, keek de marktvorser alvast vooruit naar woensdag.

Oliekartel OPEC vergadert woensdag in Wenen over de individuele bijdragen aan een productieverlaging. Beleggingsstrateeg Ineke Valke van Theodoor Gilissen Bankiers noemde een akkoord door de OPEC “ver weg”, aangezien de huidige olieproductie “ruim boven het voorgestelde productieplafond” van 32,5 miljoen tot 33,0 miljoen vaten per dag ligt dankzij een hogere productie in Libië en Nigeria. Aangezien Irak een uitzonderingspositie wil en de Verenigde Staten klaar staan om de productie op te voeren met onder meer schalieolie, “zou de beoogde productiebeperking vooral van Saoedi-Arabië moeten komen. Die bereidheid is minder groot dan gedacht”, aldus Valke.

Ook marktanalist Naeem Aslam toonde zich weinig hoopvol in aanloop naar de vergadering van het oliekartel. “De headlines zijn niet erg positief en dit maakt beleggers nerveus”, aldus de marktanalist van ThinkMarkets UK.

Diverse media meldden dinsdag dat de Russische minister van Energie Alexander Novak de OPEC-bijeenkomst niet zal bijwonen. Novak is evenwel bereid om een mogelijke samenwerking te bespreken met het oliekartel als de groep een akkoord over een inperking van de productie overeenkomt. Dit meldden CNBC en het Russisch nieuwsagentschap RIA.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 3,7 procent op 45,32 dollar, terwijl een februari-future Brent 3,6 procent lager bewoog op 47,45 dollar.

Naast de nieuwsstroom rondom de vergadering van de OPEC, richtten beleggers zich opnieuw op het Italiaanse referendum van komende zondag. Een nee-stem tegen het inperken van de macht van de Senaat, om daarmee de politieke besluitvorming te stroomlijnen, kan voor onrust zorgen in de Italiaanse bankensector. “Analisten vrezen dat een afwijzing politieke en economische onzekerheid zal aanwakkeren, terwijl het land reeds gebukt gaat onder een bankencrisis”, aldus marktanalist Ipek Ozkardeskaya van Capital Group.

Westerterp noemde de aandelenmarkten ondanks de nervositeit “per saldo relatief rustig”. Mocht Italië tegen de verwachtingen in toch opteren voor een ja-stem, dan zou de start van een eindejaarsrally volgens de vermogensbeheerder van JNVB “niet zo gek zijn”.

De euro/dollar noteerde op 1,0614. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0607 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0608 op de borden.

De macro-economische agenda bevatte dinsdag een flink aantal cijfers. De Duitse consumentenprijzen stegen in november met 0,8 procent op jaarbasis, gelijk aan de stijging in oktober. Ook in Spanje bleef de inflatie stabiel, met een stijging van de consumentenprijzen met 0,7 procent in november.

Met name de data uit de Verenigde Staten konden beleggers bekoren. Het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten groeide in het derde kwartaal met 3,2 procent ten opzichte van het tweede kwartaal, terwijl analisten aanvankelijk mikten op een groei van 3,0 procent. Uit de eerste raming kwam een groei naar voren van 2,9 procent. De index voor het consumentenvertrouwen gemeten door The Conference Board steeg bovendien van 100,8 in oktober naar 107,1 in november, wat Westerterp van JNVB beoordeelde als “een hele sterke stijging”. Economen mikten aanvankelijk op een stijging tot 101,2.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Philips met een winst van 1,6 procent. KPN steeg 1,2 procent en profiteerde daarmee van een positief analistenrapport van Morgan Stanley. De analisten spraken van een goed instapmoment, met een opwaarts potentieel van liefst 45 procent. KPN beschikt volgens Morgan Stanley over een sterke groei van de vrije kasstroom, wat ruimte biedt om de aandeelhouder goed te blijven belonen.

De financials lagen er goed bij, met een plus van 1,5 procent voor ABN AMRO, een winst van 0,8 procent voor ING Groep en 1,1 procent voor NN Group. Aegon steeg 0,6 procent.

Aalberts Industries kondigde de overname aan van Shurjoint aan, zonder financiële details vrij te geven. De onderneming is goed voor een jaaromzet van circa 42 miljoen dollar. Analist Dirk Verbiesen van KBC Securities noemde de overname een vervolg van de succesvolle strategie met kleine overnames. Het aandeel Aalberts Industries steeg 0,9 procent.

Galapagos is gestart met een Fase 1 studie met het medicijn GLPG2737 tegen cystic fibrosis. Galapagos ontvangt met de start van de Fase 1 studie een mijlpaalbetaling van 10 miljoen dollar van AbbVie. Het aandeel daalde 0,1 procent op.

Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor Ahold Delhaize van 22,50 naar 21,50 euro en handhaafde het Neutraal advies. In navolging op de resultaten over het derde kwartaal en in aanloop naar de beleggersdag van het bedrijf op 7 december stelden de analisten hun verwachtingen bij. Het aandeel Ahold Delhaize ging 1,2 procent omlaag.

Olie-gerelateerde waarden stonden onder druk in verband met de lagere olieprijzen. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 1,5 procent, tankopslagbedrijf Vopak gaf 1,2 procent prijs en oliedienstverlener SBM Offshore was met een min van 2,8 procent de grootste daler.

In de AMX ging OCI aan kop met een plus van 2,1 procent. Corbion volgde met een winst van 1,4 procent en Flow Traders dikte eveneens 1,4 procent aan.

Onderaan bivakkeerde bodemonderzoeker Fugro met een verlies van 2,5 procent. GrandVision gaf 1,4 procent prijs en IMCD daalde 0,7 procent.

Onder de kleinere fondsen ging Lucas Bols met een winst van 3,5 procent aan kop. Heijmans volgde met een plus van 2,7 procent, nadat het aandeel van de bouwer maandag nog flink onder druk stond.

Onderaan was opnieuw AMG Advanced Metallurgical Group de gebeten hond. Het aandeel gaf 3,0 procent prijs.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.206,71 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 04 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.