De Amsterdamse beurs zette de vorige week ingezette daling dinsdag onverminderd voort. De AEX sloot 2,1 procent lager op 419,08 punten, de Midkap verloor 2,2 procent tot 618,97 punten en de Smallcap stond 1,8 procent af naar 734,96 punten.

Met de serieuze optie dat de Britten bij het referendum op 23 juni kiezen voor een vertrek uit de Europese Unie en andere grote onzekerheden, waaronder het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag en aanhoudende geopolitieke spanningen en terroristische aanvallen, vluchten investeerders naar veilige, vast renderende beleggingsmogelijkheden.

Daardoor wordt de druk op de rentes van staatsobligaties sterker en zijn in Duitsland de eerste staatsobligaties al op een negatieve rente uitgekomen.

Met de onrust omtrent een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de eurozone, nu het referendum steeds dichterbij komt, steeg de euro in waarde ten opzichte van het Britse pond.

“Doordat er gisteren liefst vier peilingen lieten zien dat het “Leave”-kamp misschien wel in de meerderheid is, schurkt het EUR/GBP valutapaar inmiddels tegen de 0,80 aan”, zeiden de Rabobank analisten. Na sluiting van de Europese beurzen was de notering 0,7934.

Ook fondsmanager Corné van Zeijl van Actiam wees desgevraagd op de slinkende kansen van behoud van het Verenigd Koninkrijk voor de Europese Unie. “Uit een door Oddchecker samengestelde poule van bookmakers blijkt dat de kans op een ‘Bremain´ de laatste weken dramatisch is gedaald van 85 naar 63 procent”, lichtte hij toe.

De fondsmanager ziet bij een eventueel vertrek van de Britten uit de Europese Unie overigens verschillende opties, waarbij ze op economisch gebied meer of minder op afstand komen. Een speciaal handelsverdrag, zoals bij voorbeeld ook Noorwegen en Zwitserland met de EU hebben, lijkt hem dan een serieuze optie.

“Hoe dan ook zullen ze importbelemmeringen ondervinden, en zullen ze dan wel bij de Europese Unie aangehaakt blijven, maar geen zeggenschap meer hebben”, lichtte hij toe. Van Zeijl wees ook op de “ernstige verzwakking van de geopolitieke positie” van een Europese Unie zonder Groot-Brittannië.

De fondsmanager maakte zich geen zorgen over de mogelijkheid van een Amerikaanse renteverhoging door de Federal Reserve op woensdag. “Dat zit er echt niet in en er zijn nu futures die zelfs weer duiden op een verdere verlaging van de rente”, lichtte hij toe.

De euro/dollar handelde bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten iets lager op 1,1217.

Stijgers en dalers 

In de AEX sloten 24 van de 25 fondsen dinsdag in  het rood, met de grondstofgerelateerde fondsen ArcelorMittal, Vopak, DSM  en Shell als grootste dalers, met verliezen van respectievelikj 4,9, 4,0, 3,4 en 3,0 procent. TNT Express sloot 0,2 procent hoger. “Wat mij verder opviel, was dat ABN AMRO en ING de dag goed begonnen, en zich in de loop van de dag naar verliezen onder het AEX-gemiddelde bewogen”, aldus Van Zeijl.

In de Midkap was TomTom met een verlies van 7,8 procent de grootste daler. “Wellicht dat er na de goede prestaties van het aandeel in de afgelopen periode winstnemingen waren”, zei Van Zeijl, die geen link zag met de miljardenovername door Microsoft van LinkedIn. Air France-KLM noteerde 2,4 procent lager, nadat het Franse onderdeel dinsdag meldde de dienstregeling woensdag na vier dagen pilotenstaking weer goeddeels op orde te zullen hebben. Delta Lloyd moest 4,2 procent inleveren en BAM gaf 4,0 procent toe.

In de Smallcap verloor TMG 9,0 procent en leverde Koninklijke Brill 8,0 procent in. Fagron en Heijmans leverden elk ook meer dan 6 procent in.

Wall Street

Ten opzichte van Beursplein 5 wist Wall Street de verliezen bij het sluiten van de Europese beurzen relatief beperkt te houden. De S&P 500 index de Dow Jones index en de Nasdaq  stonden alle drie 0,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.