(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten, waarbij de AEX weer onder de 500 punten schoot.

De AEX index daalde 1,7 procent tot 495,31 punten, terwijl de AMX een verlies van 3,0 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 2,6 procent.

Ook elders in Europa bleken de beurzen niet in staat de kater van afgelopen week van zich af te schudden, na de scherpe verkoopgolf in de Verenigde Staten vrijdagavond, vanwege de aanhoudende zorgen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China en een vertraging van de mondiale economische groei.

De handelsperikelen staken vandaag weer de kop op. China eiste dit weekend in een ultimatum aan Canada onmiddellijke vrijlating van de financieel directeur van Huawei, anders dreigen “ernstige gevolgen”.

“De angst voor afnemende economische groei en het oplaaien van de handelsoorlog bepalen nog steeds het stemmingsbeeld”, concludeerde investment manager Simon Wiersma van ING.

De markt volgde daarnaast met argusogen de ontwikkelingen rond Brexit, na berichten dat de Britse premier Theresa May zou hebben besloten om de stemming over het Brexit-akkoord in het parlement af te blazen. Later in de middag bevestigde May in het Lagerhuis dat de stemming inderdaad van de baan is. May herhaalde achter het akkoord te staan en waarschuwde dat een “no-deal-Brexit tot aanzienlijk economische schade zal leiden. “Als het parlement akkoord wil gaan met de Brexit, moeten we compromissen sluiten”, zei May. De grote vraag onder marktvolgers is hoe nu verder.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij weer erop dat de markt tot iets na half vier netjes rond dezelfde niveaus bleef hangen “zo rond 499 punten”, maar na het uitstellen van de Brexit-stemming de daling op markten wereldwijd versnelde. “De bereidheid om te kopen is momenteel dan ook erg laag”, voegde Schutte toe.

Er waren vanochtend eerst al diverse Britse economische cijfers. De Britse industriële productie kromp in oktober met 0,6 procent op maandbasis, waar een daling met 0,2 procent werd verwacht. De Britse economie groeide met 0,1 procent in oktober. Het Britse handelstekort bleek te zijn gestegen tot 10,3 miljard pond, maar dit kwam vooral door een groter tekort in de goederenhandel met niet-EU landen. Het tekort met EU-landen nam juist af.

Op macro-economisch vlak werd daarnaast bekend dat de Chinese export in november met 5,4 procent op jaarbasis is gegroeid. Economen rekenden echter op een groei van 10 procent. De import groeide daarnaast slechts met drie procent, terwijl op maar liefst 14,5 procent was gerekend.

Ook waren er exportcijfers in Duitsland. Daar trok de export, na een krimp in september, in oktober weer aan. De export steeg met 0,7 procent op maandbasis en zelfs 8,5 procent op jaarbasis. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING een signaal dat het niet alleen maar ellende is in Duitsland. “Maar het herstel is te klein voor ons om overdreven optimistisch te worden”, aldus Brzeski.

De euro/dollar noteerde op 1,1366. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1431 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1379 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door Altice Europe met een verlies van 7,9 procent, gevolgd door Aegon en ArcelorMittal met verliezen van respectievelijk 3,6 procent en 3,8 procent.

Aegon verloor ondanks een adviesverhoging door ABN AMRO. De bank zette de verzekeraar op de kooplijst met handhaving van het koersdoel op 6,00 euro, na de recente koersdalingen en een positieve beleggersdag van vorige week.

Gemalto leverde het minst in met een verlies van 0,2 procent. Op het aandeel ligt een overnamebod. ASML hield de winst beperkt met een verlies van 0,7 procent.

Royal Dutch Shell gaat investeren in een gasrotonde in de Noordzee voor het Shearwater-gasveld. De financiële details van de definitieve investeringsbeslissing werden niet vermeld. Het aandeel verloor 2,5 procent.

Vopak daalde 1,0 procent. Macquarie verhoogde het advies echter van Neutraal naar Outperform en het koersdoel met 10 euro naar 45,00 euro.

In de Midkap was AMG de gebeten hond met een verlies van 9,2 procent, gevolgd door BAM met een daling van 6,7 procent. BAM Groep diende een schadeclaim in bij drie opdrachtgevers van de tramlijn Noorderlijn in Antwerpen, vanwege de vertraging die dit project oploopt. Dit bevestigde een woordvoerder van BAM maandag tegenover ABM Financial News. De zegsman wilde geen mededelingen doen over de hoogte van de schadeclaim, maar volgens de Belgische krant De Tijd gaat het om een bedrag van meer dan 100 miljoen euro

Flow Traders verloor 2,3 procent. Het bedrijf maakte vrijdag nabeurs bekend dat de raad van commissarissen heeft voorgesteld om Dennis Dijkstra opnieuw te benoemen als enige CEO bij het bedrijf en dat CFO Marcel Jongmans per direct vertrekt. Nadat co-CEO Sjoerd Rietberg in september zijn vertrek aankondigde, moest het bedrijf besluiten of het wel of geen nieuwe co-CEO zou aanstellen. ING ziet een duidelijk verband tussen de beslissing om dat niet te doen en het abrupte vertrek van Jongmans. “Dit aandeel zou het goed moeten doen in een onrustige beurs. Dus de daling zal wel te maken hebben met de vertrekkende CFO”, meende ook Vermeulen van Aberfeld.

PostNL leverde 6,0 procent in. Het bedrijf staat onder druk van vakbond FNV om de lonen te verhogen met 5 procent, anders dreigen stakingen. Via een brief riep PostNL de bonden op de besprekingen over een cao te hervatten en deed daartoe ook nieuwe voorstellen. Alleen FNV lijkt daartoe niet bereid.

Intertrust was de enige stijger met een winst van 0,1 procent.

Air-France-KLM daalde 1,2 procent. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartmaatschappij, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,6 miljoen passagiers, een stijging van 3,3 procent op jaarbasis.

Adyen verloor 2,1 procent. KBC Securities startte maandag met het volgen van de betaaldienstverlener met een koopaanbeveling en een koersdoel van 555,00 euro.

Onder de kleinere aandelen verloren Pharming en Kiadis Pharma beide bijna 4,5 procent in waarde.

Bouwbedrijf VolkerWessels moest 7,3 procent prijsgeven. B&S Group was met een winst van 1,4 procent de enige stijger van de AScX-fondsen.

Het lokaal genoteerde Beter Bed leverde bij relatief lage volumes 10,9 procent in. Dinsdag neemt Beter Bed aan een roadshow in New York.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,4 procent lager op 2.596,46 punten. De Dow Jones index daalde 1,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties