(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een scherp lagere opening tegemoet. Wall Street was gisteren gesloten, in verband met het overlijden van oud president George Herbert Walker Bush, maar Amerikaanse futures noteren donkerrood nadat bekend werd dat de financiële topvrouw van de Chinese multinational Huawei in Canada is aangehouden op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,9 procent. Woensdag koerste de AEX index al 1,4 procent lager naar 516,04 punten. De index reageerde daarmee op verliezen op Wall Street van dinsdag, die voor de Amerikaanse beurzen meer dan drie procent bedroegen.

De CFO van de Chinese multinational Huawei, Sabrina Meng, is op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten op 1 december gearresteerd in Canada. Huawei, een telecomgigant, zou zich naar verluidt schuldig hebben gemaakt aan het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran.

De arrestatie is niet alleen een klap voor het niet- beursgenoteerde bedrijf, maar zal tevens de spanningen tussen de Verenigde Staten en China rondom handel en de overdracht van technologie weer op scherp zetten, nadat Washington en Beijing afgelopen weekeinde aan de zijlijn van de G20-top instemden met een staakt-het-vuren, waarbij nieuwe importheffingen op Chinese goederen met 90 dagen worden opgeschort.

De Chinese ambassade in Canada reageerde sterk afwijzend op de arrestatie van Meng, en benadrukte ook dat Huawei en andere Chinese technologiebedrijven dit jaar onterecht zijn gestraft voor het vermeende stelen van onder andere chiptechnologie. In de Verenigde Staten mogen bijvoorbeeld de nationale telefoonmaatschappijen geen apparatuur van Huawei meer gebruiken.

Washington heeft de afgelopen tijd zijn inspanningen verhoogd om de wereldwijde dominantie van Huawei in de telecomsector te beteugelen, vanwege zorgen dat het concern zijn netwerken gebruikt voor spionage in opdracht van Beijing. Huawei ontkent de Amerikaanse beschuldigingen met klem en zei zich niet bewust te zijn van enig misstand door Meng.

Door deze nieuwe ontwikkelingen is het positieve sentiment onder Aziatische beleggers van begin deze week, ingegeven door de handelsontspanning tussen Amerika en China afgelopen weekend tijdens de G-20 top, als sneeuw voor de zon verdwenen. De beurs in Hong Kong noteerde vanochtend bijna drie procent lager, terwijl Shanghai en Tokio krap twee procent prijs gaven.

Futures op de Dow Jones wezen vanochtend op een verlies van circa 350 punten bij de opening van de officiële aandelenhandel vanmiddag in New York. Dinsdag daalde de index al meer dan drie procent.

Als belangrijkste reden voor de koersval van dinsdag werd door marktvolgers verwezen naar de afvlakkende Amerikaanse rentecurve. “Het draaien van de rentecurve is begonnen. Tot nu toe zagen we de curve in de VS al steeds vlakker worden, maar maandag draaide hij op bepaalde secties voor het eerste om. De 2-jaars rente op Amerikaanse staatsobligaties is nu hoger dan de rente voor 5-jaars staatsobligatie”, aldus analisten van online broker Lynx.

Dit betekent dat de markt verwacht dat de rente niet veel verder op zal lopen en mogelijk zelfs weer zal dalen. Een dergelijke ‘omgekeerde rentecurve’ wordt beschouwd als een accurate voorspeller van een recessie.

Gespannen oliemarkt

Woensdag sloot de januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie 0,7 procent lager op 52,89 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange, in aanloop naar een cruciale vergadering van oliekartel OPEC vandaag in Wenen.

Energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO verwacht dat het kartel, plus een aantal niet aangesloten grote olielanden, zal besluiten tot een productieverlaging van 1,3 miljoen tot 1,5 miljoen vaten per dag. De belangrijkste vraag is volgens Van Cleef hoe OPEC dit wil verkopen en wat de reactie van de Amerikaanse president Donald Trump zal zijn.

Trump wil de olieprijs laag houden. Op Twitter schreef hij te hopen dat OPEC “de olie laat vloeien”.

In een vooroverleg zouden de kartelleden volgens olieminister Mohammed Al Rumhi van Oman hebben aangegeven dat er behoefte is aan een productieverlaging. En ook Rusland zou het hiermee eens zijn volgens de olieminister.

Vanwege de begrafenis van oud-president George Bush is de publicatie van de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden verplaatst van woensdag naar vandaag. De afgelopen weken reageerde de oliemarkt zeer negatief op de cijfers die wezen op continue oplopende voorraden.

Naast OPEC kijken beleggers vandaag ook met belangstelling uit naar de vrijgave van de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de dienstensector en het rapport van loonstrookjesverwerker ADP. Dit laatste rapport geldt als een voorbode van het Amerikaanse banenrapport dat morgen wordt vrijgegeven, en dat wordt beschouwd als ‘s werelds belangrijkste macrocijfer.

De banencijfers vormen een belangrijk kompas voor de vaststelling van het beleid van de Federal Reserve. Naast prijsstabiliteit, meer bepaald een inflatie van 2 procent op lange termijn, is de werkgelegenheid voor de Amerikaanse centrale bank een tweede richtpunt.

Bedrijfsnieuws

PostNL heeft tussen 23 november en 5 december een recordaantal pakketjes bezorgd. Tussen Black Friday en Sinterklaas ontving PostNL ongeveer 12 miljoen pakketten. In 2017 waren dat er in dezelfde periode net geen 10 miljoen.

Verizon zou de voornaamste kandidaat zijn voor een overname van Telematics van TomTom. Dit schreef De Telegraaf woensdagavond op basis van bronnen in de markt. Er zouden vier potentiële kopers door zijn naar een tweede biedingsronde. Volgens De Telegraaf wordt niet uitgesloten dat tenminste één kandidaat zal proberen voor de jaarwisseling toe te slaan met een hoog ‘knock-out’ bod.

NN Group krijgt goedkeuring om het zogeheten partial internal model onder Solvency II ook toe te passen op het overgenomen Delta Lloyd. Dit maakte NN woensdagavond bekend. De goedkeuring werd verleend door De Nederlandsche Bank.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume van aandelen, obligaties en warrants op Euronext kwam in november op jaarbasis 10,4 procent lager uit op 7.475 miljoen euro. Vergeleken met de voorgaande maand lag het volume zelfs 15,7 procent lager.

RBC verhoogde het advies voor Takeaway.com van Underperform naar Sector Perform met een ongewijzigd koersdoel van 50,00 euro.

De fabrikant van aluminiumtrappen Alumexx voorziet voor de tweede helft van 2018 een lichte omzetgroei ten opzichte van het eerste halfjaar, maar de omzet in heel 2018 zal achterblijven op de prognose. Alumexx boekte in de eerste zes maanden van 2018 een omzet van 763.000 euro, zo meldde het op 28 september.

Slotstanden Wall Street dinsdag

De Dow Jones index daalde dinsdag 3,1 procent naar 25.027,07 punten. De breder samengestelde S&P 500 index verloor 3,2 procent op 2.700,06 punten en techbeurs Nasdaq werd 3,8 procent goedkoper op 7.158,43 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties