(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met verlies gesloten, nadat de winsten die in de ochtendhandel op de borden stonden, als sneeuw voor de zon verdwenen in verband met de lagere start van Wall Street. De AEX index daalde 0,3 procent op 477,96 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO zag de aandelenmarkten aan het einde van de middag “wat wegglijden” mede gelet op de lagere start van Wall Street. De handelsdag ging nog positief van start, volgend op de volgens Bonsee iets te hard weggezakte koersen op maandag. 

Bonsee zag als voornaamste reden de “onrust rond het immigratieprobleem” in de Verenigde Staten, nadat president Donald Trump dit weekend verordonneerde dat reizigers uit zeven islamitische landen de toegang tot de Verenigde Staten is ontzegd.

“Komen er nog meer dingen uit de hoge hoed?”, vroeg de handelaar zich af, toevoegend dat deze onzekerheid op het sentiment drukt.

De macro-economische agenda was vandaag goed gevuld. Uit de eurozone kwamen cijfers over de inflatie, de economische groei en de werkloosheid naar buiten, die eensgezind wezen op een verbetering van de economische omstandigheden. De inflatie kwam deze maand uit op 1,8 procent op jaarbasis, tegen 1,1 procent in december. Het bruto binnenlands product steeg in het vierde kwartaal op kwartaalbasis met 0,5 procent, volgend op een plus van 0,4 procent in het derde kwartaal. De werkloosheid daalde van 9,7 procent in november naar 9,6 procent in december.

“Koren op de molen van de Europese Centrale Bank”, oordeelde handelaar Bonsee van ABN AMRO. “Het geeft aan dat de ommedraai groeiende is en misschien zelfs wat momentum krijgt.”

Ook elders uit Europa kwamen veel cijfers vrij. De aangepaste Duitse werkloosheid daalde van 6,0 procent in december tot 5,9 procent in januari, de Duitse detailhandelsverkopen kwamen in december op maandbasis lager uit, terwijl de markt rekende op een stijging en in Frankrijk was in het vierde kwartaal sprake van een versnelling van de economische groei.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een maart-future West Texas Intermediate steeg 1,6 procent op 53,49 dollar, terwijl een april-future Brent 1,8 procent hoger bewoog op 56,33 dollar. Problemen bij een oliepijpleiding in Texas boden steun aan de olieprijzen.

De euro/dollar noteerde op 1,0789. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0694 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0698 op de borden. Het muntpaar steeg dinsdag nadat een adviseur van Trump felle uitspraken deed over de Europese munt, die hij zwaar ondergewaardeerd noemde. Het hoofd van de recent geformeerde National Trade Council, Pete Navarro, verklaarde tegen The Financial Times dat Duitsland de lage euro gebruikt om Amerika en de Europese Unie uit te buiten.

Beleggers krijgen woensdag een volle agenda te verwerken. Met de start van de nieuwe maand volgen de mondiale inkoopmanagersindexen van de industrie, terwijl in de Verenigde Staten het ADP banenrapport en het rentebesluit van de Federal Reserve geagendeerd staan. Bovendien openen hoofdfondsen KPN en Unibail-Rodamco de boeken over het afgelopen kwartaal. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 0,9 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel voor het vastgoedbedrijf van 234,40 naar 222,30 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. In aanloop naar de jaarcijfers stelden de analisten de verwachtingen neerwaarts bij, met name gelet op de voorziene zwakkere tweede jaarhelft. 

Randstad sloot fractioneel hoger volgend op volgens Bonsee van ABN AMRO “goede” cijfers van de Amerikaanse sectorgenoot ManpowerGroup. 

KPN klaagde twaalf bedrijven aan in Amerika vanwege patentbreuk middels de overdracht van data. Het aandeel KPN sloot 0,5 procent hoger. Gemalto, dat tot de aangeklaagde partijen hoort, eindigde 0,4 procent lager. 

Royal Dutch Shell verkocht met terugwerkende kracht een aantal activiteiten die gelieerd zijn aan het Britse deel van de Noordzee aan Chrysaor, voor 3,8 miljard dollar. De verkoop gaat, na goedkeuring van de betreffende autoriteiten, met terugwerkende kracht in op 1 juli 2016. Afronding ervan wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht. Het aandeel Royal Dutch Shell sloot 0,6 procent lager. 

Galapagos was hekkensluiter met een min van 1,2 procent. 

Ook Unilever stond onder druk met een verlies van 0,7 procent. Theodoor Gilissen Bankiers verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 40,00 naar 43,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies. De analisten verwachten dat de autonome omzetgroei, na een teleurstellend tweede halfjaar van 2016, zal aantrekken naar 3 tot 5 procent. Daarbij denken de marktvorser ook dat Unilever in staat zal zijn om de operationele winstmarge te verbeteren.

In de Midkap was ASM International in trek met een winst van 2,2 procent, nadat Deutsche Bank het koersdoel voor het aandeel verhoogde van 50,00 naar 57,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. 

Ook Eurocommercial Properties lag er goed bij met een plus van 1,2 procent, gevolgd door Wereldhave met 1,1 procent. 

ASR Nederland sloot 1,9 procent in het rood. De verzekeraar moet een deel van de kosten terugbetalen van een begin jaren negentig verkochte woekerpolis, zo schreef Het Financieel Dagblad. Het zou gaan om een bedrag van 7.000 euro, volgens een woordvoerder van Consumentenclaim, een bedrijf dat de klant bijstond. Het Kifid oordeelt alleen in individuele zaken. In totaal zouden door ASR zo’n 200.000 polissen met de naam Falcon Levensplan zijn verkocht. KBC Securities beoordeelde het besluit als slecht nieuws voor de verzekeraar en sectorgenoten, maar de gevolgen zijn te overzien. Analist Matthias de Wit ziet geen groot risico dat de boete zal moeten worden betaald voor alle vergelijkbare polissen van ASR, wat mogelijk een kostenpost zou opleveren van 1,4 miljard euro. 

Air France-KLM stond net als maandag opnieuw onder druk en gaf 2,3 procent prijs. Vastned daalde XXX procent.

Onder de kleinere fondsen viel Sif Holding op met een winst van 4,3 procent. ING verhoogde het koersdoel voor het aandeel van 17,75 naar 22,75 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het orderboek van Sif en daarmee ook de productievooruitzichten voor 2017 overtreffen inmiddels de ramingen van analist Tijs Hollestelle, die zijn taxatie voor het bedrijfsresultaat (EBITDA) voor 2017 met 17 procent naar boven toe bijstelde. Daarnaast denkt de analist dat beleggers die naar het verwachte rendement op de vrije kasstroom van Sif in 2018 en 2019 kijken, flink enthousiast zullen zijn over het aandeel.

Nedap voorziet de haven van Antwerpen van een aantal technologische oplossingen, zoals geavanceerde parkeersensoren en een beveiligingssysteem voor het havengebouw. Financiële details werden niet bekendgemaakt. Het aandeel eindigde 1,4 procent lager.

Fagron had een moeizame dag en sloot 1,7 procent lager. Wessanen verloor 1,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.270,10 punten. De Dow Jones index daalde 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.