(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger geëindigd. In de loop van de dag smolt bijna alle eerder opgebouwde winst weg, nadat de omringende beurzen daalden en Wall Street lager opende.

De AEX sloot uiteindelijk 0,3 procent hoger op 527,58 punten. In de ochtend tikte de AEX nog de 533 punten aan.

“De winst van de AEX nam gestaag af, toen in de loop van de middag andere Europese beurzen in het rood doken. De AEX hobbelde daar achteraan”, stelde Jan-Willem Nijkamp, vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer.

Volgens Nijkamp had dit verslechterde sentiment te maken met zorgen rond Italië. “Italië heeft zijn begroting bij de Europese Commissie ingediend, maar verwacht wordt dat die niet geaccepteerd zal worden. In de begroting is namelijk een begrotingstekort van 2,4 procent opgenomen. Als de Commissie hier wel akkoord mee zou gaan, dan zou dit aan andere landen een vrijbrief voor het ontstaan van begrotingstekorten geven.”

Der Spiegel meldde inmiddels dat de door Italië ingediende begroting niet voldoet aan de regels van de Europese Unie.

Wall Street opende vanmiddag lager en dat had volgens de vermogensbeheerder te maken met onzekerheid rond de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed, die vanavond worden bekendgemaakt. “De markt is heel benieuwd naar wat in deze zogeheten minutes staat over de stand van de Amerikaanse economie. De Fed heeft al eerder laten blijken zijn eigen weg te gaan bij het doorvoeren van renteverhogingen en dat zorgt ook voor onzekerheid in de markt.”

Vanochtend stonden cijfers over de Britse consumenten- en producentenprijzen op de rol. De producentenprijzen stegen in een hoger tempo, de inflatie liep juist wat terug. De inflatie in de eurozone kwam afgelopen maand dan weer fractioneel hoger uit op 2,1 procent.

Beleggers maken zich verder op voor de EU-top in Brussel waar wordt gesproken over de Brexit. Dit kan wel eens flinke bewegingen in het Britse pond tot gevolg hebben, waarschuwde valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe voor de camera van ABM Financial News.

Het aantal in aanbouw genomen woningen in de VS daalde vorige maand met 5,3 procent op maandbasis tot een voor seizoensinvloeden aangepast geannualiseerd aantal van 1,201 miljoen stuks. Economen rekenden vooraf gemiddeld op een daling van 4,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1539. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1577 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1588 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 2,9 procent, nadat vanmiddag bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week zijn gestegen.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg ASML met 3,5 procent na het publiceren van kwartaalcijfers. De toeleverancier van de halfgeleidersector voldeed in het derde kwartaal, zoals voorzien, aan de eigen verwachtingen en liet weten voor het lopende vierde kwartaal een verdere omzetstijging te verwachten, hoewel de vooruitzichten voor EUV wel iets werden getemperd. NIBC sprak van meevallende cijfers en Bank of America van sterke cijfers. De smet in de cijfers is volgens Bank of America evenwel dat er dit jaar niet 20 maar 18 EUV-systemen worden afgeleverd en 30 in 2019, terwijl ASML volgens de analisten eerder nog sprak van “tenminste 30”.

Ook de kwartaalcijfers van AkzoNobel werden beloond met een koersstijging van 2,6 procent, nadat de winst in het derde kwartaal aantrok. De omzet daalde wel als gevolg van teruglopende volumes. Morgan Stanley stelde op basis van de cijfers dat een 29 procent hoger EBIT-resultaat in 2019 ambitieus lijkt.

Indexzwaargewicht Unilever daalde met 0,9 procent. Donderdagmorgen opent het bedrijf de boeken over het derde kwartaal. Branchegenoot Danone kwam vandaag met teleurstellende omzetcijfers over de eerste negen maanden van het jaar.

Royal Dutch Shell, een andere indexzwaargewicht, verloor 0,5 procent. Het oliebedrijf heeft Shell Olie-og Gasudvinding Danmark aan Norwegian Energy Company verkocht. De verkoop levert Shell 1,9 miljard dollar op.

Altice Europe verloor 4,9 procent, nadat het aandeel recent nog flink opliep. Vanochtend verlaagde Credit Suisse het koersdoel voor Altice van 2,90 naar 2,50 euro.

In de Midcap won TomTom 10,2 procent na een koersdoelverhoging door NIBC. Deze verhoging komt na “de erg sterke [kwartaal]cijfers” van dinsdag, die ook een outlookverhoging bevatten. Analist Martijn den Drijver wees op een “robuuste” omzet bij de consumententak en sterke groei in Automotive en Telematics.

BAM klom 0,7 procent. BAM Deutschland verwierf twee opdrachten voor de bouw van een kantoor- en woongebouw in Berlijn en voor de uitbreiding van het universiteitsziekenhuis in de Oost-Duitse plaats Jena. De gezamenlijke contractwaarde bedraagt meer dan 70 miljoen euro.

WDP steeg 0,5 procent. De vastgoedinvesteerder heeft zijn kapitaal verhoogd met 12 miljoen euro door de plaatsing van 107.303 aandelen, die werden uitgegeven als betaling voor de aankoop van een site in Asse.

Pharming spoot onder de kleinere fondsen 8,2 procent omhoog na positieve testresultaten met Ruconest. Wessanen daalde daarentegen met 5,6 procent.

Het lokaal genoteerde Beter Bed steeg 0,3 procent, nadat de beddenverkoper een reorganisatie aankondigde bij Matratzen Concord. Verder werd bekend dat de omzet met meer dan zeven procent daalde in het derde kwartaal en dat het beddenbedrijf in gesprek is met de banken over de convenanten. Volgens NIBC blijft het weer tegenzitten voor Beter Bed.

Tussenstanden Wall Street

 
 

De Amerikaanse beurzen gingen omlaag. De breed samengestelde S&P500 index verloor 0,2 procent op 2.803,51 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.