(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 533,39 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG sprak ondanks de koerswinst van een weinig spannende dag. Wel merkt de analist op dat de markt ondanks een reeks politieke en geopolitieke onzekerheden niet lijkt te panikeren. “Je ziet bijvoorbeeld dat de AEX er toch iedere keer weer een paar tienden van procenten bij pakt. Het sentiment blijft goed”, aldus de analist, eraan toevoegend dat daar volgens hem ook alle reden voor is. “Allerlei kleine componenten bij elkaar, waaronder de meest recente inflatiecijfers uit Duitsland, de Amerikaanse groothandelsvoorraden en Trump’s belastinghervormingen, schetsen een positief economische plaatje”, aldus Van der Does. De analist zegt dan ook geen reden te zien dat daar snel verandering in komt.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdagochtend dat het vertrouwen van Nederlandse producenten in september naar het hoogste niveau in 9,5 jaar is gestegen. De index steeg van 5,4 in augustus naar 8,5 in september. Tevens werd bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in oktober licht daalde. De index daalde van 10,9 in september naar 10,8 in oktober.

Het economisch sentiment in de gehele eurozone verbeterde daarentegen juist weer licht in september. De index steeg van 111,9 in augustus naar 113,0 in september. “De economie van de eurozone blijf positief verrassen in september en het bruto binnenlands product kan heel goed de 2 procent overtreffen in 2017”, aldus econoom Bert Colijn van ING. “De economie oogt sterker dan in lange tijd het geval was.” Dit betekent volgens Colijn dat de Europese Centrale Bank in de economie geen argument vindt om het maandelijkse opkoopprogramma te handhaven.

Duitse consumentenprijzen stegen in september stabiel. De inflatie noteerde op jaarbasis ongewijzigd op 1,8 procent. Op maandbasis stegen de consumentenprijzen met 0,1 procent. In Spanje trok de inflatie in september verder aan. Op jaarbasis stegen de consumentenprijzen met 1,8 procent. Op maandbasis was sprake van een inflatie van 0,2 procent.

Olie noteerde donderdag in het rood. Een november-future West Texas Intermediate daalde 0,5 procent tot 51,91 dollar, terwijl een november-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 57,81 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1791. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1728 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1747 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 2,4 procent. (

Vopak won 2,2 procent en was daarmee de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen, nadat het opslagbedrijf en NIBC European Infrastructure Fund 90 procent van Vopak Terminal Eemshaven aan Whitehelm Capital verkochten. Vopak houdt een belang van tien procent. Een verkoopprijs werd niet bekend gemaakt, maar de verkoop zal in de cijfers over het derde kwartaal worden verwerkt. Analisten die ABM Financial News raadpleegden zeiden niet erg onder de indruk te zijn van de desinvestering.

Gemalto was met een verlies van 0,8 procent de sterkste daler van de AEX.

Galapagos steeg opnieuw met 1,7 procent, nadat het aandeel woensdag ook al 3,1 procent aan beurswaarde bijschreef na positieve studieresultaten met een potentieel middel tegen eczeem.

Moody’s verhoogde de kredietwaardigheid van ING Bank van A1 naar Aa3. Het aandeel ING Groep daalde 0,1 procent.

Randstad gaf 0,7 procent prijs nadat Kepler Cheuvreux het aandeel van de kooplijst haalde en ook het koersdoel neerwaarts bijstelde. Volgens de analisten is er een risico dat er een vertraging optreedt in verschillende uitzendmarkten. Kepler Cheuvreux verlaagde zijn ramingen voor met name de Verenigde Staten, Nederland en Duitsland.

DSM kreeg een kleine koersdoelverhoging van HSBC, van 71,00 naar 73,00 euro. Het aandeel steeg 1,9 procent.

Goldman Sachs startte daarnaast met het volgen van de Nederlandse verzekeraars Aegon, ASR Nederland en NN Group, waarbij deze laatste het favoriete aandeel van de Amerikaanse zakenbank is. De analisten zetten een koopadvies op NN Group met een koersdoel van 40,50 euro. Aegon werd op Neutraal gezet met een koersdoel van 5,20 euro en ASR Nederland werd op de verkooplijst geplaatst met een koersdoel van 30,00 euro. NN Group won 0,3 procent. Aegon verloor juist 0,4 procent, terwijl ASR Nederland 1,0 procent prijs gaf.

In de Midkap was Fugro met een winst van 2,4 procent de sterkste stijger, gevolgd door Sligro en Aperam met winsten van achtereenvolgens 1,6 procent en 1,5 procent.

TomTom won 0,5 procent. Bern Leukert is benoemd als nieuwe commissaris van TomTom voor een periode van vier jaar. Over de benoeming van Leukert werd gestemd tijdens een bijzondere aandeelhoudersvergadering eerder op de dag.

Onder de kleinere fondsen zat Van Lanschot met een winst van 2,1 procent stevig in het zadel. Fagron was met een winst van 2,0 procent de op één na sterkste stijger, gevolgd door ICT Group met een winst van 1,8 procent.

Probiodrug was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler van de kleinere fondsen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.507,23 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.