(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,2 procent tot 554,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

Marktanalist Ron van der Does van IG meldde dat er wat de AEX betreft vandaag per saldo weinig gebeurde, maar dat een focus op individuele fondsen een interessanter beeld opleverde. De analist zei dat hij de forse verliezen voor ABN AMRO na het openen van boeken niet had voorzien. De winst van Gemalto op basis van een adviesverhoging door UBS is volgens Van der Does overdreven. “Dat kan alleen maar een short squeeze betekenen”, concludeerde hij. De winst voor Ahold Delhaize is volgens de analist echter terecht. “Het concern heeft laten zien dat ze het goed doet in de Verenigde Staten, in tegenstelling tot beweringen van critici”, zei Van der Does. Tot slot gaf de marktanalist aan verbaast te zijn over de winst van SBM Offshore, na de weinig spectaculaire cijfers voorbeurs.

Tot slot merkte de marktanalist op dat nu het einde van het cijferseizoen eraan komt, de aandacht weer zal verschuiven naar de Verenigde Staten en de belastinghervormingen aldaar, de kwestie Noord-Korea opnieuw naar de voorgrond zal treden en de ontwikkeling van de olieprijs weer meer richtinggevend zal worden.

Vanuit Azië kwam het nieuws dat de Chinese import in oktober is gestegen met 15,9 procent, terwijl de export met 6,1 procent toenam, wat resulteerde in een handelsoverschot van 254 miljard yuan, omgerekend 38,3 miljard dollar.

Tevens werd bekend dat de industrie in Spanje in september op jaarbasis 3,4 procent meer heeft geproduceerd. Op maandbasis steeg de industriële productie 0,1 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten vorige week vrijwel gelijk was aan een week eerder. De marktindex noteerde fractioneel lager op 389,7.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek verder dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 3 november zijn gestegen met 2,2 miljoen vaten tot circa 457,1 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 56,90 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 63,57 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1588. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1604 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1587 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 5,2 procent. Gemalto werd door UBS op de kooplijst geplaatst. De markt onderschat volgens de bank enerzijds de groeikansen en anderzijds de ruimte die de digitale beveiliger heeft om kosten te besparen.

In de AEX speelde Ahold Delhaize zich in de kijker met een plus van 5,1 procent, na goed ontvangen kwartaalcijfers en een nieuw aandeleninkoopprogramma van 2 miljard euro. Volgens KBC Securities slaagde het Belgisch-Nederlandse supermarktconcern er mede dankzij aanhoudende efficiencyprogramma’s en synergieën goed in om in uitdagende marktomstandigheden de omzet en de winst te verhogen. ING sprak van solide resultaten. Wel liet Amazon.com weten nu ook in de Benelux gratis producten binnen een dag te gaan bezorgen. Daarmee gaat het Amerikaanse bedrijf direct de concurrentie aan met lokale online aanbieders als Bol.com van Ahold Delhaize.

Vopak won 1,8 procent. NIBC verlaagde het koersdoel voor het tankopslagbedrijf van 50,00 naar 43,50 euro, maar met een ongewijzigd koopadvies.

ABN AMRO moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 3,5 procent, waarmee de cijfers van de bank op weinig bijval van beleggers konden rekenen. De bank zag in het afgelopen kwartaal de winst onverwacht stijgen, doordat een sterke daling van de personeelskosten en de kredietvoorzieningen compenseerden voor lagere rente- en fee-inkomsten. De nettowinst steeg van 596 miljoen een jaar eerder naar 661 miljoen euro. Analisten rekenden vooraf gemiddeld op een daling tot 579 miljoen, omdat ze verwachtten dat de kredietvoorzieningen weer wat zouden oplopen van de zeer lage niveaus van de afgelopen jaren. Volgens Credit Suisse waren de cijfers beter dan verwacht.

SBM Offshore steeg 4,6 procent. De oliedienstverlener heeft de omzet in de eerste drie kwartalen van 2017 zien dalen, maar aanleiding om de outlook voor heel dit jaar aan te passen was er niet. Daarnaast meldde het concern nog eens een last van 30 miljoen dollar voor de SBM Installer te nemen en daarnaast werd de Angolese joint venture Paenal volledig afgeboekt naar nul. Ook dit bekende een afschrijving van 30 miljoen dollar. “Hoewel [de afschrijvingen] voor een deel op papier zijn, is het wel een signaal dat het bedrijf blijft worstelen om oude problemen op te lossen”, zei ING.

Van de AMX-fondsen was Fow Traders met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger, gevolgd door BAM met een winst van 2,5 procent. Air France-KLM was met een verlies van 3,6 procent de sterkste daler.

IMCD verloor 1,5 procent, ondanks een hogere opening vanochtend. Het bedrijf zag in de eerste negen maanden van het jaar zowel de omzet als winst oplopen. IMCD profiteerde van autonome groei en de eerste bijdragen van overnames. Voor 2017 mikt IMCD onverminderd op een groei van de operationele EBITA. Volgens Berenberg waren de cijfers beter dan verwacht.

Onder de kleinere fondsen steeg Kendrion met een winst van 2,0 procent het hardst. De specialist in elektromagneten gaf in het derde kwartaal van 2017 de opwaartse trend van eerder dit jaar een vervolg. Op basis van de cijfers in het afgelopen kwartaal oogt de outlook, die werd herhaald, wellicht wat voorzichtig, maar CEO Joep van Beurden benadrukte tegenover ABM Financial News dat het bedrijf een of wellicht twee kwartalen vooruit kan kijken en niet veel verder, maar “we zijn op weg naar die 10 procent”.

Euronext gaf 3,0 procent prijs, nadat de winst van de beursorganisatie in het afgelopen kwartaal nauwelijks was gestegen. Dit viel volgens ING tegen, maar buiten de eenmalige kosten was het onderliggende resultaat conform verwachting en er staan extra inkomsten in de komende kwartalen tegenover.     

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.589,16 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.