(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 561,10 punten, terwijl de AMX vlak sloot en voor de AScX een min resteerde van 0,3 procent.

“De euro bereikte zijn hoogste punt tegenover de dollar in drie jaar”, merkte valuta-analist Bart Hordijk van Monex vrijdag op. “Alles lijkt samen te vallen voor de euro. Nadat de ECB haar communicatie wil veranderen en de tegenvallende cijfers over de Amerikaanse producentenprijzen, die onverwachts daalde in december, breekt de euro door historische niveaus”, voegde hij toe. Europa zag zich vrijdag tevens gesteund door het nieuws dat Duitse onderhandelaars van CDU/CSU en SPD een voorlopig akkoord bereikten over een nieuwe Duitse regering. 

De euro/dollar noteerde op 1,2134. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2064 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2032 op de borden.

Op macro-economisch vlak werd vrijdagochtend in Europa bekend dat de Franse consumentenprijzen in december even hard zijn gestegen als in november. Op jaar- en maandbasis bedroeg de inflatie 1,2 procent en 0,3 procent.

In Spanje daalde de inflatie in december van 1,7 procent op jaarbasis in november naar 1,1 procent. Op maandbasis maakte het prijspeil in december een pas op de plaats.

De industriële productie in Italië is in november op jaarbasis toegenomen met 2,2 procent. Op maandbasis was sprake van een stabiel productieniveau.

Vanuit de Verenigde Staten kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag het nieuws dat de Amerikaanse consumentenprijzen in december op maandbasis conform de verwachting zijn gestegen met 0,1 procent. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,1 procent.

Verder stegen de detailhandelsverkopen in december minder hard dan in de voorgaande maand en stegen de bedrijfsvoorraden met 0,4 procent op maandbasis in november. 

 Olie noteerde vrijdag in het rood. Een feburari-future West Texas Intermediate daalde 0,6 procent tot 63,41 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 68,91 dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 2,8 procent, gevolgd door Altice en ArcelorMittal met winsten van achtereenvolgens 1,8 procent en 1,6 procent.

Aegon gaat in de Verenigde Staten het beheer van onder meer de verzekerings- en lijfrente-activiteiten uitbesteden aan Tata Consultancy. Tata gaat voor Aegon-dochter Transamerica voor meer dan 2 miljard dollar aan omzet beheren en een definitief akkoord wordt naar verwachting in het tweede kwartaal van dit jaar bereikt. Voor Aegon levert dit aanvankelijk een besparing van 70 miljoen dollar op, maar dat kan oplopen tot 100 miljoen dollar per jaar. Analist Albert Ploegh van ING noemde de deal positief. Het aandeel steeg 1,0 procent. 

Royal Dutch Shell won 0,4 procent. De Telegraaf schreef dat Shell een Amerikaanse zakenbank heeft ingehuurd als adviseur om eventueel een bod uit te brengen op energiebedrijf Eneco. 

JP Morgan Cazenove heeft vrijdag in aanloop naar de kwartaalcijfers het koersdoel voor NN Group verlaagd van 42,20 naar 42,10 euro met een onveranderd Overwogen advies. De koers van NN won 0,5 procent. JP Morgan zei dat NN een favoriet blijft en het Overwogen advies bleef gehandhaafd. Het aandeel sloot o,1 procent lager.

Het Franse Thales verwacht in de week van 29 januari een verzoek bij de Autoriteit Financiële Markten in te dienen voor goedkeuring voor het biedingsbericht met betrekking tot de overname Gemalto. Gemalto daalde 0,1 procent. 

In de Midkap na Arcadis met een winst van 2,3 procent het voortouw. Philips Lighting deed het met een winst van 1,2 procent ook goed, gevolgd door Flow Traders met een winst van 0,8 procent. Intertrust was met een verlies van 0,9 procent de sterkste daler.

In de Smallcap waren de grootste uitslagen te vinden. Probiodrug bleef verder stijgen en won vrijdag nog eens 13,5 procent. Brunel steeg 3,8 procent en Van Landschot won 1,3 procent.

Avantium moest daarentegen een verlies incasseren van 15,5 procent. Synvina, de joint venture tussen Avantium en BASF, heeft meer tijd nodig voor de bouw van de polymeerfabriek in Antwerpen nadat in een evaluatieproces technische problemen naar voren kwamen. Analisten waren behoorlijk teleurgesteld. KBC Securities verlaagde zijn koersdoel van 11,00 naar 8,50, bij een ongewijzigd Houden advies. De marktvorser ging er al niet van uit dat de winstgevendheid van de fabriek erg hoog zou uitpakken, maar Hoste denkt nu dat de polymeerfabriek pas in 2025 of 2026 winstgevend zal zijn. Analist Dylan van Haaften heeft momenteel een verkoopadvies met een koersdoel 9,40 euro, maar waarschuwde dat het koersdoel vermoedelijk met tientallen procenten wordt verlaagd. 

Kardan verloor 7,7 procent. Donderdag nabeurs zei de Israëlische investeringsmaatschappij dat het verkoopproces van dochter Tahal niet zo goed verloopt. Kardan moet in februari 2018 obligatiehouders een fors bedrag terugbetalen. Dat zou moeten gebeuren met de opbrengst die het genereert met de verkoop van Tahal. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.780,60 punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties