(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,9 procent tot 551,32 punten, terwijl de AMX een winst van 0,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus] resteerde van 0,3 procent.

Het uitblijven van een escalatie van het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten zorgde dinsdag voor een positief sentiment op de Europese aandelenmarkten, hoewel berichten dat Washington naar mogelijkheden kijkt om terug te slaan richting Beijing vanwege Chinese maatregelen die de toegang van Amerikaanse technologiebedrijven tot de Chinese markt inperken, suggereren dat dit wel eens van korte duur zou kunnen zijn.

Daarnaast is de markt opgelucht dat de militaire acties van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk in Syrië het afgelopen weekeinde eenmalig waren en niet tot een verdere escalatie met het Syrische regime of zijn bondgenoten, zoals Rusland en Iran, hebben geleid.

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB stelde dat het cijferseizoen na een zwaar eerste kwartaal geen seconde te laat is begonnen. Hij komt tot de conclusie dat je ziet dat nu het cijferseizoen op gang komt, alle geopolitieke onrust naar de achtergrond verdwijnt en weer gekeken wordt naar de fundamenten van de markt “en die zijn gewoon goed”, aldus de vermogensbeheerder.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag bekend dat de Duitse ZEW index voor het economisch sentiment in april is gedaald van 5,1 positief in maart naar 8,2 negatief. Met een relatief lege agenda meent econoom Carsten Brzeski van ING dat er veel aandacht was voor de ZEW. En door de “rampzalige” uitkomst was de attentie voor het cijfer nog eens extra hoog. De boodschap luidt “oppassen”, volgens Brzeski.

Daarnaast werd bekend dat de Britse werkloosheid in de periode van december tot en met februari is gedaald. Het werkloosheidspercentage daalde naar 4,2 procent, van 4,7 procent een jaar eerder.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de woningbouw in de Verenigde Staten in maart op maand- en jaarbasis is gestegen, met respectievelijk 1,9 procent en 10,9 procent zijn gestegen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen op maandbasis met 2,5 procent steeg en op jaarbasis met 7,5 toenam.

De Amerikaanse industriële productie is in maart op maandbasis met 0,5 procent gestegen. Dat was de helft van de groei van 1,0 procent in februari, maar wel nog altijd meer dan de 0,4 procent waarop door analisten werd gerekend.

De euro/dollar noteerde op 1,2343. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2404 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,2380 op de borden.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 66,25 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent hoger bewoog op 71,56 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 18 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van 3,0 procent.

Altice was met een winst van 2,3 procent een goede tweede. Maandag was de Franse kabelaar al een koploper op Beursplein 5 met een koerswinst van 5,4 procent, na geruchten dat Bouygues kijkt of een overname van de Franse tak van Altice tot de mogelijkheden behoort. Bouygues ontkende later dat er gesprekken lopen.

Toch zou een overname van SFR door Bouygues een “logische deal” zijn, aldus analisten van Bryan Garnier, dat “zeer significante” synergieën voorziet, vooral als het gaat om investeringen. Bovendien kan de concurrentiedruk wat afnemen als er een speler minder in de markt actief is.

ASML en Vopak sloten beide 2,1 procent hoger. De twee bedrijven publiceren woensdag kwartaalcijfers.

ArcelorMittal won 2,0 procent, nadat de brancheorganisatie World Steel Association schreef dat de wereldwijde vraag naar staal in 2018 naar verwachting op jaarbasis met 1,8 procent zal stijgen en ook in 2019 zal toenemen.

ASR Nederland was de grootste daler en verloor 2,4 procent na een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux. Het aandeel werd door Kepler van de kooplijst gehaald.

In de Midkap stond navigatiespecialist TomTom in de schijnwerpers. TomTom behaalde in het eerste kwartaal veel beter dan verwachte marges, zo concludeerde analist Martijn den Drijver van NIBC dinsdag in reactie op de kwartaalcijfers van de navigatiespecialist. “Extreem goed”, noemde de analist de marges zelfs.

Met een aangepaste winst per aandeel van 0,10 euro in het eerste kwartaal oogt de outlook van TomTom van 0,25 euro voor heel 2018 volgens NIBC voorzichtig. ING denkt dat er mogelijk ruimte is voor een opwaartse bijstelling. Het aandeel TomTom steeg aanvankelijk tot circa acht procent, maar eindigde 3,9 procent hoger. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van van Boer & Olij kwam dit door uitspraken van topman Harold Goddijn dat TomTom niet te koop staat.

Air France-KLM noteerde 0,2 procent hoger, na berichten dat de Franse tak van het bedrijf Air France circa woensdag 70 procent van zijn geplande vluchten zal kunnen uitvoeren als gevolg van een staking van een deel van het personeel.

Refresco was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler onder de Midkappers.

In de AScX ging Avantium aan kop met een winst van 3,3 procent. NSI steeg 2,1 procent en ICT Group won 2,0 procent. Acomo verloor 2,0 procent, terwijl Wessanen 1,3 procent lager sloot.

Het lokaal genoteerde Ease2pay won 22,4 procent. De laatste tijd is het aandeel erg volatiel. Zo daalde het aandeel maandag nog met 10,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent hoger op 2.707,12 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.