(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,4 procent tot 560,34 punten, terwijl de AMX een winst van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

De markt werd vrijdag gedomineerd door de OPEC-bijeenkomst in Wenen, waar gesproken wordt over de toekomst van het productieverlagingsakkoord. Er zal dagelijks 1 miljoen vaten meer olie mogen worden opgepompt, “maar dat is op papier, in de praktijk betekent dit zo’n 600.000 vaten, omdat lang niet elke lid ook kan verhogen”, aldus energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. “Het blijft bewust wat vaag”, zei Van Cleef. Dit zodat ieder lid “met opgeheven hoofd” naar huis kan en de deal zo kan uitleggen dat iedereen tevreden is, ook het thuisfront. “Alleen maar winnaars”. Zaterdag schuiven een aantal niet-OPEC-producenten aan om over het akkoord te praten.

Daarnaast ging de aandacht uit naar het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en belangrijke partners als China en Europa. Vandaag worden de importheffingen van de Europese Unie op Amerikaanse producten geëffectueerd. Trump dreigde via Twitter importheffingen van 20 procent te gaan invoeren op alle auto’s uit de EU als de importheffingen op Amerikaanse producten niet verlaagd worden of van tafel verdwijnen.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse economie in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,6 procent is gegroeid. Het groeicijfer is 0,1 procentpunt hoger dan bij een eerste berekening halverwege mei. Op jaarbasis groeide de economie in het eerste kwartaal met 2,8 procent.

Op macro-economisch vlak werd in Europa tevens bekend dat de Franse economie in het eerste kwartaal van 2018 minder hard is gegroeid dan in het vierde kwartaal. Het bbp steeg met 0,2 procent, tegenover 0,7 procent in het vierde kwartaal.

Daarnaast kreeg de markt een reeks inkoopmanagersindexen te verwerken. Uit cijfers van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de economie van de eurozone in juni harder is gegroeid dan een maand eerder. De samengestelde index steeg van 54,1 in mei naar 54,8 in juni. Dat was ook het beeld in Duitsland en Frankrijk. Het was de dienstensector die een groeivertraging in de industrie compenseerde.

Volgens econoom Bert Colijn van ING laat de inkoopmanagersindex zien dat de groeivertraging in mei mogelijk toch vooral een kalendereffect was. Toch eindigt de eurozone het eerste halfjaar van 2018 “veel minder positief dan aanvankelijk verwacht”, aldus Colijn.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag werd bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse economie in juni minder hard is gegroeid dan in de voorgaande maand. De samengestelde index daalde van 56,6 in mei tot 56,0 in juni.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 3,7 procent tot 68,01 dollar, terwijl een augustus-future Brent 2,3 procent hoger bewoog op 74,77 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1635. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1657 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1603 op de borden.

Een euro-exit is een goed plan, maar is geen onderdeel van de overheidsplannen. Dit zei Claudio Borghi Aquilini, voorzitter van de Italiaanse begrotingscommissie vrijdag tegen de Italiaanse krant Corriere della Sera. Daar voegde hij overigens wel aan toe dat hij weet dat er geen meerderheid in het Italiaanse parlement is voor een dergelijke exit.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 22 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Shell met een winst van 3,3 procent, gevolgd door Altice Europe met een winst van 3,0 procent. Randstad steeg 2,6 procent, terwijl ABN AMRO 2,5 procent won.

NN koerste 1,3 procent hoger, na de verkoop van een woningportefeuille voor een bedrag van circa 1,5 miljard euro.

Ahold Delhaize was met een verlies van 0,6 procent sterkste daler onder de hoofdfondsen. Vopak verloor 0,3 procent, evenals Gemalto.

In de Midkap was het Takeaway.com dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 7,6 procent, nadat het de Zwitserse activiteiten overnam van sectorgenoot Delivery Hero. Er werden geen financiële details gemeld.

Fugro was met een winst van 5,1 procent de op één na sterkste stijger, gevolgd door SBM Offshore met een winst van 4,1 procent.

Flow Traders bungelde onderaan met een verlies van 1,2 procent. Besi daalde 0,8 procent. Flow Traders en Besi waren de enige dalers van de AMX.

Onder de kleinere fondsen deed BinckBank het goed met een winst van 5,2 procent. B&S Group was een goede tweede. Het aandeel won 4,2 procent. Brunel steeg 3,7 procent.

Sif noteerde 3,1 procent lager en was daarmee de sterkste daler van de AScX-fondsen. Acomo verloor 2,6 procent, terwijl VolkerWessels 1,0 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.760,04 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.