(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 572,20 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,4 procent.

Amsterdam was echter een uitzondering op de regel. Europa-breed stonden de beurzen vrijdag toch weer onder druk vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en belangrijke handelspartners als de Europese Unie en China. Daarnaast domineerden kwartaalresultaten.

In een interview met CNBC zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij “klaar” is om tarieven te implementeren op alle Chinese goederen die in de Verenigde Staten worden geïmporteerd, waar neerkomt op meer dan 500 miljard dollar aan goederen. De aankondiging was de laatste van een reeks dreigementen, die wijzen op een aanhoudende verslechtering van de handelsbetrekkingen. Donderdag dreigde Trump met “enorme vergelding” tegen de Europese Unie middels een belofte om tarieven te heffen op de invoer van Europese auto’s.

Terwijl de bedrijfswinsten tot dusver een stijging laten zien en economische data sterk zijn, zijn beleggers bezorgd dat de handelsspanningen kunnen escaleren in een volledige handelsoorlog, wat een enorm negatief effect zou kunnen hebben op de groei, de bedrijfsuitgaven en het sentiment.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer sprak van een zeer sterke start van het cijferseizoen met prachtige bedrijfscijfers, waar AkzoNobel en Unilever in Nederland goede voorbeelden van zijn. Ook in Amerika zijn de bedrijfscijfers volgens Van Eerden uitstekend, “waar de markt uitstekend op reageert”, aldus de vermogensbeheerder. “De halfjaarcijfers ondersteunen het idee dat aandelen de beleggingscategorie zijn waar je in moet zitten”, voegde hij toe. Voor de komende handelsweek kijkt hij onder andere uit naar de resultaten van Philips, die op maandag staan geagendeerd. “Een zeer innovatief bedrijf dat naar mijn mening ook verder door zal groeien”, aldus Van Eerden.

Op macro economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de producentenprijzen in Duitsland in juni op jaarbasis zijn gestegen met 3,0 procent. Op maandbasis stegen de producentenprijzen 0,3 procent.

Het overschot op de lopende rekening van de betalingsbalans van de eurozone is in mei gedaald van 30,0 miljard euro in april naar 22,0 miljard in mei.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 70,02 dollar, terwijl een september-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 73,16 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1709. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1643 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 14 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 2,1 procent. Heineken steeg 1,8 procent, evenals Galapagos. Radnstad bungelde met een verlies van 3,3 procent onderaan.

Unilever steeg 1,2 procent, in de nasleep van de positieve ontvangst van de kwartaalrapportage donderdag. UBS verhoogde het koersdoel van Unilever van 49,00 naar 53,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

In de AMX verloor Wessanen 26,6 procent van zijn beurswaarde. Wessanen meldde bij zijn kwartaalrapportage voor heel 2018 nu een bescheiden groei van de eigen merken en een terugloop van de omzet uit private label te verwachten. Eerder voorzag het bedrijf juist nog een “aanhoudende sterke groei” van de eigen merken. KBC Securities sprak van zwakker dan voorziene resultaten.

Sligro was met een winst van 1,9 procent de sterkste stijger van de AMX. Aperam won 1,3 procent en SBM Offshore steeg 1,0 procent.

BAM daalde 2,5 procent. Het bouwbedrijf gaat in samenwerking met de Van Norel Bouwgroep, het gemeentehuis van Putten renoveren en revitaliseren. De financiële details werden niet vermeld. BAM Deutschland, de Duitse divisie van bouwbedrijf BAM, heeft van Rimota Verwaltungsgesellschaft de opdracht gekregen voor de bouw en het onderhoud van het hoofdkantoor van het bedrijf. De contractwaarde van de opdracht bedroeg ruim 90 miljoen euro.

Onder de kleinere aandelen verloor Acomo 5,3 procent. Acomo boekte in de eerste helft van 2018 een bedrijfsresultaat (EBITDA) van 25,1 miljoen euro, wat 12 procent minder was dan de 28,4 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst van 15,5 miljoen euro, een daling van 11 procent in vergelijking met de nettowinst van 17,4 miljoen euro in de eerste zes maanden van 2017. “Een tegenvallende eerste jaarhelft”, concludeerde Kepler Cheuvreux.

B&S steeg daarentegen 3,1 procent, terwijl ForFarmers 3,0 procent won.

Accell Group daalde 0,4 procent. De omzet van de fietsenfabrikant steeg in het afgelopen half jaar met 0,3 procent naar 635,9 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 2,9 procent daalde tot 25,5 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 26,3 miljoen euro. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 2,7 procent. Accell presteerde hiermee onder de verwachting, aldus NIBC.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.808,26 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.