(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,1 procent tot 550,24 punten, terwijl de AMX een winst van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Europa-breed putten de Europese beurzen hoop uit de groeiende verwachting dat de Verenigde Staten en Mexico tot een vergelijk zullen komen over de immigratiekwestie, waardoor Washington af zal zien van importtarieven op Mexicaanse goederen. Daarnaast ondersteunt de verwachting dat de Federal Reserve de rente weldra zal verlagen het sentiment, wat werd onderstreept door een tegenvallend Amerikaans banenrapport.

Uit de meest recente data van het Amerikaanse ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de Verenigde Staten in mei is gestegen met 75.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging van 180.000 banen. De werkloosheid noteerde ongewijzigd, zoals verwacht, op 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon steeg in mei met 0,22 procent, ofwel 0,06 dollar, naar 27,83 dollar terwijl de arbeidsparticipatie 62,8 procent bedroeg.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte op dat de handelsdag enthousiast begon, waarna sprake was van een kleine dip na publicatie van het Amerikaans banenrapport, maar de opwaartse trend toch weer werd hervat, vanwege de door het rapport stijgende verwachting dat de Federal Reserve de rente dit jaar zal verlagen. Daarnaast stemt de toenadering tussen de VS en Mexico tot hoop, zei Schutte.

“De correctie op de aandelenmarkten is gestopt door zalvende woorden van de centrale banken. Beleggers verwachten nu dat Jerome Powell van de Federal Reserve de rente dit jaar nog gaat verlagen. Dit legt mogelijk een bodem onder de markten. De ECB toont zich ook bereid tot ingrijpen en kondigde een nieuwe ronde aan bankensteun te gaan starten. De Europese banken kunnen vanaf september bij de ECB aankloppen voor deze goedkope leningen”, aldus beleggingsspecialist Wubbe Bos van online broker Lynx. “Toch liggen er ook gevaren om de hoek. Trump blijft onvoorspelbaar en de handelsoorlog kan een grote invloed op de economische groei hebben”, voegde hij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat de Nederlandse productie in april is gekrompen. De gemiddelde dagproductie was in april 1,2 procent lager op jaarbasis, terwijl de productie op maandbasis daalde met 0,6 procent.

De Duitse industrie heeft in april op maandbasis 1,9 procent minder geproduceerd. Op jaarbasis daalde de productie met 1,8 procent. De Duitse export daalde in april op maandbasis met 3,7 procent, terwijl de import met 1,3 procent daalde, wat resulteerde in een handelsoverschot van 17,9 miljard euro.

De industriële productie in Frankrijk is in april op maandbasis gestegen met 0,4 procent, terwijl deze op jaarbasis met 0,4 procent steeg.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten tevens het nieuws dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in april op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,8 procent en 7,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1337. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1267 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1274 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,3 procent hoger. De OPEC en Rusland zouden van plan zijn hun productie-afspraken te verlengen, meldde Bloomberg.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door de Nederlandse verzekeraars.

ASR steeg 5,8 procent. Concurrent NN Group volgde met een winst van 4,5 procent en Aegon werd 2,4 procent duurder. De sector speelde zich in de kijker nadat NN de schadepoot van Vivat overnam, samen met Athora dat de levenstak van Vivat inlijft.

“Met de overname wordt NN marktleider in het niet-leven segment, exclusief zorgverzekeringen, in Nederland”, aldus ING. KBC Securities meent dat NN een goede zaak doet.

Dat ASR de overname aan zich voorbij ziet gaan, is volgens ING een signaal dat de verzekeraar discipline opbrengt en zich niet gek laat maken door een te hoge prijs te bieden. Dat is goed, meent de analist, hoewel de overname wel waarde zou toevoegen. Maar er zijn in Nederland nog voldoende kansen om overnames te doen, zowel in het segment leven als in niet-leven.

Galapagos was met een verlies van 0,6 procent de enige daler van de sterindex. ING en ABN AMRO wonnen achtereenvolgens 0,5 procent en 0,1 procent, terwijl ASML 2,3 procent steeg.

In de Midcap ging Wereldhave met een winst van 3,7 procent aan kop, gevolgd door Basic-Fit met een winst van 3,4 procent.

TKH wist de opwaartse trend van een dag eerder vast te houden. Donderdag won TKH ook al 4,6 procent, na een positief rapport van Kempen. Vrijdag kwam daar nog eens 3,4 procent bovenop.

ASMI steeg 1,8 procent. Van het krappe handjevol dalers ging Altice Europe met een verlies van 2,0 procent voorop. Fugro daalde 1,5 procent, terwijl Air France-KLM 1,1 procent daalde. PostNL was met een verlies van 0,1 procent de enige overige daler.

Onder de kleinere aandelen deden de bouwers het goed met een koerswinst van 3,8 procent voor VolkerWessels en 2,8 procent voor Heijmans.

B&S Group was met een verlies van 1,7 procent de sterkste daler. Pharming verloor 0,7 procent en Alfen daalde 1,2 procent.

De eerste notering van het IJslandse Marel op het Damrak is vooralsnog een succes. Er werden 100 miljoen aandelen naar de markt gebracht voor 3,70 euro per aandeel. Het aandeel sloot vrijdag op 3,90 euro.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent hoger op 2.875,35 punten. De Dow Jones index steeg 1,0 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.