(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,7 procent tot 557,22 punten, terwijl de AMX een winst van 1,8 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

De retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump richting China domineerde het nieuws, maar de markten veerden op na het nieuws dat Beijing de kredietkranen heeft opengedraaid. Het Chinese persbureau Xinhua meldde dat lokale overheden worden gestimuleerd om “speciale” obligaties uit te geven om grote projecten te financieren.

Trump dreigde maandag opnieuw de tarieven voor importen uit China te verhogen als de Chinese president Xi Jinping de bijeenkomst van de G20 later deze maand in Japan niet bijwoont. Hij voegde eraan toe dat de importtarieven China zullen aansporen om een handelsovereenkomst te sluiten.

“De deal met China gaat lukken en weet je waarom….vanwege de tarieven”, zei Trump toen.

Volgens Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets is de recente korte termijn correctie voorbij en is de trend voor de lange termijn omhoog, waarbij de technisch analist elke daling op de korte termijn beschouwt als het maken van een hogere bodem, ofwel ‘buy the dip.’

Macro-economisch was het dinsdag een relatief rustige dag. Vanochtend kwamen in het Verenigd Koninkrijk cijfers over de werkloosheid over april naar buiten. Die bleef stabiel op 3,8 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse producentenprijzen in mei op maandbasis met 0,1 procent zijn gestegen. Op jaarbasis was sprake van een vertraging tot 1,8 procent. De cijfers zijn een richtpunt voor de inflatiecijfers uit de VS die woensdag verschijnen. Elke vorm van zwakke Amerikaanse macrodata voeden de hoop dat de Federal Reserve de rente ergens in de komende maanden zal verlagen.

Het ondernemersvertrouwen bij het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten steeg van 103,5 in april naar 105,0 in mei.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1318. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1322 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1312 op de borden. Olie bewoog tussen kleine winsten en verliezen.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 6,6 procent, gevolgd door Randstad en Galapagos met winsten van achtereenvolgens 2,1 procent en 1,9 procent.

Financials lagen er ook goed bij, met koerswinsten voor ASR Nederland, Aegon en NN Group van respectievelijk 1,7 procent, 1,5 procent en 1,2 procent.

Adyen moest de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,7 procent. KPN, Unibail-Rodamco-Westfield en Heineken waren met verliezen van respectievelijk 0,4 procent, 0,4 procent en 0,3 procent de enige overige dalers van de sterindex.

In de AMX steeg AMG met maar liefst 7,3 procent. Het bedrijf mag van zijn raad van commissarissen een aparte beursnotering voor zijn Technologies-tak onderzoeken. Volgens ING kan een aparte beursnotering aandeelhouderswaarde ontsluiten, omdat de markt de groei en winstgevendheid van AMG Technologies nu niet beloont. AMG wordt momenteel gewaardeerd tegen 4,4 keer het bedrijfsresultaat, terwijl dat voor sectorgenoten van AMG Technologies rond 8 keer het EBITDA-resultaat zou liggen.

SBM Offshore schreef 4,8 procent bij. De oliedienstverlener tekende een intentieovereenkomst met Petrobras voor een lease en operate contract voor FPSO Mero 2 met een looptijd van 22,5 jaar. Financiële details werden niet gegeven. KBC Securities sprak van positief nieuws en handhaafde het koopadvies op SBM.

Aperam won 3,7 procent, Besi steeg 3,4 procent en ASMI noteerde 3,2 procent hoger. Intertrust bungelde met een verlies van 0,5 procent onderaan. Flow Traders daalde tevens 0,5 procent en Eurocommercial verloor 0,4 procent.

Onder de kleinere aandelen steeg Pharming 0,3 procent. De biotechonderneming startte met een klinisch onderzoek naar de effecten van Ruconest bij patiënten met pre-eclampsie, ofwel zwangerschapsvergiftiging. De resultaten van de studie worden naar verwachting beschikbaar in het derde kwartaal van 2020.

Nedap ging aan kop met een winst van 3,4 procent, Brunel was een goede tweede met een winst van 2,7 procent. Kiadis Pharma was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.893,19 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties