(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 524,05 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Volgens vermogensbeheerder Cees Smit van Today’s Groep profiteerde de markt ook dinsdag van de overwinning van de gematigde kandidaat Emmanuel Macron bij de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen afgelopen zondag. Inmiddels richt de markt volgens de analist zijn focus met name op de kwartaalcijfers die de markt overspoelen. Daarnaast kijkt de markt uit naar het ECB-rentebesluit aanstaande donderdag. Smit wijst erop dat een overwinning van Macron in de tweede ronde van de Franse verkiezingen de ECB de ruimte biedt om na te gaan denken over een mogelijke renteverhoging of verkrapping van het monetair beleid. Vooralsnog maakt het Damrak zich volgens de vermogensbeheerder op voor een verkorte handelsweek vanwege Koningsdag aanstaande donderdag.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat het vertrouwen van Franse ondernemers in april is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 105 in maart naar 108 in april, waar geraadpleegde economen mikten op een indexstand van 104.

De Spaanse producentenprijzen stegen in maart met 6,0 procent op jaarbasis, na een toename van 7,4 procent in februari.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag bleek uit cijfers van het Federal Housing Finance Agency (FHFA) dat de Amerikaanse huizenprijzen in februari zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Er werd een toename van 0,8 procent gemeten.

Volgens de S&P Case-Shiller huizenprijsindex zijn de prijzen in de twintig meest stedelijke gebieden in de Verenigde Staten in februari op maand- en jaarbasis gestegen met respectievelijk 0,4 en 5,9 procent. In de tien meest stedelijke gebieden kwamen de prijzen in februari op jaarbasis 5,2 procent hoger uit. Op maandbasis bedroeg de groei 0,3 procent.

Tevens werd bekend dat de verkopen van nieuwe woningen in de Verenigde Staten in maart zijn gestegen met 5,8 procent tot een geannualiseerd aantal van 621.000 stuks. Op jaarbasis was sprake van een stijging met 15,6 procent. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg vorige maand 315.100 dollar.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 124,9 in maart naar 120,3 in april.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een juni-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 49,04 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 51,53 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0933. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0876 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0869 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 12 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 4,2 procent, gevolgd door SBM Offshore en Unibail-Rodamco met winsten van respectievelijk 1,3 en 1,0 procent.

Randstad zag over het eerste kwartaal van 2017 de omzet en winstgevendheid verder oplopen en maakte daarmee beter dan verwachte resultaten bekend. De omzet steeg autonoom met 6,4 procent naar 5.557 miljoen euro met een onderliggend operationeel resultaat (EBITA) van 209 miljoen euro, goed voor een autonome stijging met 16 procent. De onderliggende EBITA-marge verbeterde van 3,6 naar 3,8 procent. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Akzo Nobel steeg 0,9 procent, nadat het concern liet weten een verzoek van de activistische grootaandeelhouder Elliot Advisors om een bava te organiseren met als doel het ontslag van voorzitter Antony Burgmans naast zich neer te leggen. Dit meldde het concern voor de start van zijn jaarvergadering. De aandeelhouders gaven tijdens de bijeenkomst hun goedkeuring aan alle ava-punten, hoewel er bij sommige wel degelijk sprake was van een tegengeluid. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 80,00 naar 85,00 euro met een ongewijzigd Houden advies, na de derde en laatste vriendschappelijke poging van PPG om de Nederlandse verfmaker over te nemen. Theodoor Gilissen verhoogde het koersdoel voor AkzoNobel van 82,00 naar 86,00 euro met een ongewijzigd Aanbevolen advies.

ING koopt voor 300 miljoen euro aan aandelen bij de vandaag aangekondigde emissie door Bank of Beijing. Volgens de bank zal het meedoen met de emissie geen grote impact hebben op de verlies en winstrekening. Het aandeel verloor 0,5 procent.  

Bryan Garnier verhoogde het koersdoel voor Heineken van 83,00 euro naar 87,00 euro, met handhaving van het Kopen advies. Heineken verloor 0,2 procent.

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Philips van 37,00 naar 38,00 euro, waarbij het koopadvies en het plek op de favorietenlijst intact werd gelaten. Het aandeel verloor 0,1 procent.

Bij de Midkapfondsen was Besi met een winst van 11,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door WDP en OCI met winsten van achtereenvolgens 3,4 en 3,3 procent.

BE Semiconductor Industries voldeed in het eerste kwartaal van 2017 aan de eigen verwachtingen, zoals analisten in aanloop naar de cijfers ook voorzagen. Besi zag de omzet in het afgelopen kwartaal met 18,4 procent op kwartaalbasis stijgen naar 110,2 miljoen euro. De brutomarge kwam uit op 55,7 procent. De orderinstroom dikte met 162,4 procent aan tot 239,8 miljoen euro.

Corbion boekte in het eerste kwartaal van 2017 een nagenoeg stabiele omzet, maar autonoom was sprake van een stevige krimp. De omzet van Corbion nam in het eerste kwartaal toe met 0,7 procent van 228,3 miljoen naar 229,9 miljoen euro. De autonome omzet kromp evenwel met 2,3 procent. Voor 2017 rekent Corbion echter onverminderd op een EBITDA exclusief eenmalige posten dat licht onder dat van 2016 uit zal komen. Het resultaat bedroeg toen 170,1 miljoen euro. Het aandeel Corbion noteerde 2,9 procent hoger.

TomTom Telematics gaat samenwerken met BP om klanten van BP informatie te geven over brandstofgebruik in combinatie met informatie over het rijgedrag. Financiële details ontbraken. Het aandeel noteerde een winst van 1,3 procent.

Goldman Sachs verhoogde het koersdoel voor Philips Lighting van 36,00 naar 39,00 euro, met handhaving van het Kopen advies. De koers kreeg er 1,8 procent bij.

ASM International haalde maandag met de verkoop van 20 miljoen gewone aandelen ASM Pacific Technology circa 248 miljoen euro op. ASMI blijft met een resterend belang van 34 procent de grootste aandeelhouder van ASM PT. Het concern meldde de opbrengsten te gebruiken voor de inkoop van eigen aandelen. Het aandeel ASMI noteerde 0,1 procent hoger.

GrandVision was met een verlies van 1,1 procent de sterkste daler van de Midkapper, gevolgd door PostNL en Air France-KLM met verliezen van respectievelijk 1,0 en 0,9 procent.

Van de AScX-fondsen steeg ICT Group 13,1 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers van het concern woensdag. Ordina was met een winst van 4,8 procent de op één na sterkste stijger. AMG verlloor 1,5 procent en was daarmee de sterkste daler van de kleinere fondsen.

Accell Group behaalde in de eerste maanden van 2017 een vergelijkbare omzet als in het eerste kwartaal van 2016. Op basis van deze trends herhaalde Accell de verwachtingen voor heel 2017, dat wil zeggen een toename van de omzet en de operationele resultaten, onvoorziene omstandigheden voorbehouden. Tijdens de jaarvergadering werd CFO Hielke Sybesma benoemd tot interim-CEO en vervanger van vertrekkend topman René Takens. Het voorstel om een dividend van 0,72 euro per gewoon uitstaand aandeel uit te keren over het boekjaar 2016 werd goedgekeurd. Accell noteerde 1,1 procent lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 2.386,86 punten. De Dow Jones index steeg 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.