(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 523,55 punten, terwijl de AMX een winst van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

De handelsdag stond volledig in het teken van de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk, het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de daarop volgende toelichting van voorzitter Mario Draghi en tot slot de verklaring van oud-FBI directeur James Comey over de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

In zijn hoorzitting, die rond het sluiten van de beurzen in Europa bezig was, zei Comey donderdag niet over te willen oordelen over de vraag of president Donald Trump de rechtsgang heeft belemmerd met zijn verzoek aan de oud FBI directeur om zijn onderzoek te laten varen. Dat is volgens Comey aan de speciale onderzoekscommissie die dit onderzoekt. Over zijn eigen ontslag zei Comey dat de tegenstrijdige uitleg daarover van Trump verwarrend en verontrustend was.

De Europese Centrale Bank handhaafde zoals verwacht zijn monetair beleid. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Ook het obligatie-opkoopprogramma bleef ongemoeid. De ECB liet bij het bekendmaken van de rentes al weten te verwachten dat de basisrentetarieven van de centrale bank voor langere tijd, en ruim voorbij de periode van de netto activa-aankopen, op het huidige niveau zullen blijven. Daarmee liet de ECB voor het eerst de vermelding van een mogelijkheid tot lagere rentes weg.

“Dat is nieuw. Niet wereldschokkend, eerder een reality check met de betere economische cijfers”, zo liet marktanalist Elwin de Groot van Rabobank in een reactie weten tegen ABM Financial News. De analist sprak van een “babystapje” van de ECB richting een normalisering van het monetaire beleid.

De uitkomst van de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk lijken ondertussen onzekerder dan eerder werd voorspeld. Premier Theresa May heeft volgens de meest recente opiniepeilingen nog steeds een voorsprong. De grote vraag is echter of de Conservatieven hun positie in het parlement weten te verstevigen. Vanavond laat, na het sluiten van de stembussen, worden de eerste stembuspeilingen verwacht.

“Analisten denken dat de slechtste uitkomst is als beide partijen geen absolute meerderheid in het Lagerhuis krijgen, waardoor de Brexit-onderhandelingen wellicht in een impasse terechtkomen”, meldde analisten van online broker Lynx.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse consumentenprijzen in april op jaarbasis met 1,1 procent zijn gestegen, versus een stijging van 1,6 procent een maand eerder.

Tevens werd bekend dat de Duitse industrie in april 0,8 procent meer heeft geproduceerd ten opzichte van maart.

De economie in de eurozone is in het eerste kwartaal met 0,6 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, toen er een groei van 0,5 procent werd gerealiseerd. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,9 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam vanuit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste steunaanvragen in de week eindigend op 3 juni op weekbasis is gedaald met 10.000 tot 245.000 aanvragen. Er was een daling tot 240.000 verwacht.

Olie noteerde donderdag vlak tot licht lager. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde vlak op 45,74 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,2 procent lager bewoog op 47,99 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1222. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1256 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen woensdag stond er een stand van 1,1267 op de borden. Er wordt volgens valutahandelaar Paul Erdmann van Ebury veel volatiliteit verwacht voor de euro, pond en dollar. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 2,4 procent, gevolgd door ArcelorMittal en Philips met winsten van achtereenvolgens 1,9 en 1,7 procent.

Aegon en ING Groep stegen 1,5 procent. ING profiteerde van een koersdoelverhoging door Jefferies van 16,40 naar 18,40 euro bij handhaving van de koopaanbeveling. Financials deden het woensdag ook al uitstekend, ook in de Verenigde Staten, zei beleggingsanalist Roy van Santen van Lynx. Dit had mogelijk te maken met zwakte bij de energiefondsen. Vaak leidt dit tot koersstijgingen bij financials, zodat de index overeind blijft.

Royal Dutch Shell daalde 0,2 procent, nadat Moody’s de outlook van de Brits-Nederlandse energiereus verhoogde van negatief naar stabiel. Moody’s herbevestigde tevens de kredietwaardigheid van het energiebedrijf op Aa2. Eerder deze week handhaafde Fitch Ratings ook al zijn kredietrating en outlook op Shell.

Gemalto gaat betaalkaarten aan het Franse supermarktconcern Carrefour leveren. Financiële details werden niet vermeld. Het aandeel steeg 1,1 procent.

ABN AMRO won 0,5 procent, nadat de bank concludeerde dat het kopiëren van handtekeningen van klanten door een aantal hypotheekadviseurs bij de bank wees op een cultuurprobleem. De bank gaat zijn organisatie beter inrichten.

Unilever was de sterkste daler van de hoofdfondsen en verloor 1,3 procent.

Ook Galapagos stond weer onder druk. Volgens analist Sandra Cauwenberghs van KBC Securities ligt dat aan concurrent AbbVie, dat alle gestelde einddoelen behaalde in een Fase 3 studie met het reumamiddel Upadacitinib. Daarmee neemt de Amerikaanse farmareus volgens de analist een duidelijke voorsprong op Galapagos, die deze laatste testen nog moet afronden. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Van de Midkapfondsen was Air France-KLM de grootste stijger met 1,6 procent, gevolgd door Sligro en Philips Lighting met winsten van respectievelijk 1,3 en 1,2 procent. Corbion was met een verlies van 1,4 procent de sterkste daler.

Onder de kleinere fondsen was AMG met een winst van 2,2 procent de sterkste stijger. Ook Acomo en Beter Bed deden het goed met winsten van respectievelijk 2,2 en 2,0 procent. ICT Group was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler.

Lucas Bols steeg 1,6 procent. De verkoper van likeuren en cocktaildranken meldde een dubbelcijferige omzet- en winstgroei in het afgelopen jaar, voor een belangrijk deel te danken aan de joint venture met Remy Cointreau voor Passoa. De cijfers zijn goed, aldus NIBC, maar ook weinig verrassend.

Op de lokale markt won RoodMicrotec 15,2 procent. Het bedrijf startte de productiefase van twee projecten die volgens NIBC cruciaal zijn voor de omzet. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.433,07 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.