(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs houdt maandag de deuren gesloten vanwege de viering van de Dag van de Arbeid. Ook de andere Europese beurzen zijn gesloten, hetgeen niet geldt voor Wall Street.

Afgelopen week koerste de AEX index op weekbasis nog 1,8 procent hoger naar 521,13 punten, tegenover een slotstand van 512,19 punten een week eerder. De markten slaakten een zucht van verlichting na de eerste verkiezingsronde in Frankrijk, waardoor met name financiële waarden een koerssprong maakten. Emmanuel Macron van En Marche! behaalde 23,9 procent van de stemmen, tegen 21,4 procent voor Marine Le Pen van Front National. Op 7 mei wordt in een tweekamp beslist wie de nieuwe Franse president wordt.

Uit Amerika komen nabeurs de kwartaalcijfers van chipmaker Advanced Micro Devices. Ook staat de Amerikaanse inkoopmanagersindex voor de industrie op de rol.

Dit weekend werd al bekend dat het groeitempo van de Chinese industrie- en dienstensector volgens overheidscijfers aan vertraging onderhevig is. De officiële inkoopmanagersindex voor de dienstensector daalde van 55,1 in maart naar 54,0 in april, terwijl de officiële inkoopmanagersindex voor de industrie een daling liet zien van van 51,8 in maart naar 51,2 in april. In Japan werd vanochtend door Markit Economics en Nikkei bekend gemaakte dat de bedrijvigheid in de Japanse industrie in april juist een lichte stijging liet zien naar 52,7, waar dit een maand eerder nog 52,4 was.

De Aziatische beurzen koersten vanochtend overwegend zijwaarts. Koplopers waren de beurzen in Tokio en Sydney met winsten van enkele tienden van een procent, terwijl de beurzen in Hong Kong en Zuid-Korea licht terrein prijs gaven.

Vrijdag noteerden de Amerikaanse beurzen licht lager, waarbij hoofdgraadmeter S&P 500 0,2 procent prijs gaf. “Beleggers kregen afgelopen week een stroom aan goed nieuws te verwerken, waaronder sterke bedrijfscijfers en de aankondiging dat de regering Trump de vennootschapsbelasting voor bedrijven wil verlagen, aldus analist Kim Forrest van Fort Pitt Capital Group met een terugblik op een beursweek waar de S&P 500 op weekbasis een winst van 1,5 procent neerzette en de Nasdaq voor het eerst de grens van 6.000 punten doorbrak.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de economie van de Verenigde Staten in het eerste kwartaal minder hard groeide dan verwacht. De grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal van 2017 met 0,7 procent op jaarbasis. Dit was onder de verwachting van 1,0 procent. “De markten waren voorbereid op een relatief zwak cijfer”, aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank, toevoegend dat de Federal Reserve waarschijnlijk weinig waarde zal hechten aan het groeicijfer en het afdoen als “statistische ruis”. Het zal de Fed niet weerhouden om de rente nog eens te verhogen dit jaar, aldus Marey. 

Deze week staat Amerikaanse beleggers weer een volle agenda te wachten, met onder meer het rentebesluit van de Federal Reserve en het Amerikaanse banenrapport.  Op bedrijfsvlak openen onder meer MasterCard, Apple, Groupon, Facebook en Tesla Motors de boeken. Op Beursplein 5 kijken beleggers later deze week uit naar cijfers van onder meer DSM, Fugro, Air France-KLM en AMG. Donderdag staat indexzwaargewicht Royal Dutch Shell geagendeerd.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0887, ten opzichte van stand van 1,0891 bij het sluiten de Europese markten vrijdag. De juni-future voor een vat ruwe olie sloot daarnaast vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,36 dollar hoger, of 0,7 procent, op 49,33 dollar. Vanochtend gaf de future in de Aziatische handel 0,2 procent prijs. 

Bedrijfsnieuws

De omzet van Value8, het investeringsvehikel van CEO Peter Paul de Vries, steeg vorig boekjaar met 37 procent naar 346 miljoen euro, terwijl de winst zoals deze aan de aandeelhouders toekomt met 3,8 miljoen euro daalde naar 2,4 miljoen euro. Operationeel was er volgens het bedrijf wel groei bij de kernbedrijven en tekende zich een stijging met zes ton af naar 6,8 miljoen euro.

ABN AMRO rondde de verkoop aan LGT van de private bankingactiviteiten van de Nederlandse bank in Azië en het Midden-Oosten af. De verkoop zal naar verwachting van ABN AMRO een boekwinst opleveren tussen de 210 miljoen en 235 miljoen dollar na belasting. Dit zal worden verantwoord in de cijfers over het tweede kwartaal.

S&P Equity Research verhoogde het advies voor Gemalto van Verkopen naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 50,00 euro. Volgens analist Jia Man Neoh zijn de marktverwachtingen bijgesteld na de winstwaarschuwing afgelopen vrijdag en de daaropvolgende koersval. 

IEX Group behaalde over 2016 een negatief resultaat. Dit meldde de exploitant van beleggingswebsites vrijdag na het slot van de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, met websites gericht op beleggers in eigendom als Belegger.nl, DeBeurs.nl, Eurobench.nl, Participaties.nl en IEXGeld, zei over 2016 een omzet geboekt te hebben van 3,0 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) bedroeg 66.000 euro negatief en de operationele kasstroom was 99.000 euro negatief.

Vastgoedfonds Bever Holding behaalde in 2016 een resultaat na belastingen van 9,6 miljoen euro, waar er in 2015 slechts 29.000 euro overbleef. Deze winst kwam tot stand uit 13,8 miljoen euro aan opbrengsten uit vastgoedbeleggingen. Dat was flink meer dan de krap 3 miljoen euro in 2015. Deze herwaardering was het gevolg van een externe taxatie van de vastgoedportefeuille van Bever.

NedSense zag in 2016 de nettowinst flink stijgen, dankzij de verkoop van LOFT begin 2016. Dit maakte het beursfonds, dat sinds de verkoop zonder operationele activiteiten zit, vrijdag nabeurs bekend. Onder de streep restte in 2016 een nettowinst van 3,3 miljoen euro.

Sucraf, waar Value8 een belang in heeft van circa 45 procent, realiseerde in het afgelopen half jaar een bedrijfsresultaat van 42.000 euro negatief, waardoor er onder de streep een nettoverlies van 0,01 euro per aandeel restte. Ook het eigen vermogen van Sucraf bleef met circa 2 miljoen euro fors negatief.

Inverko wil zich de komende tijd richten op het aanwenden van nieuwe activiteiten en voert hierover oriënterende gesprekken. Dit liet de lege beurshuls vrijdag nabeurs weten bij de publicatie van het jaarverslag over 2016. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde vrijdag 0,2 procent tot 2.384,20 punten, de Dow Jones index verloor eveneens 0,2 procent op 20.940,51 punten en de Nasdaq sloot fractioneel lager op 6.047,61 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.