De Amsterdamse beurs is na een negatieve handelsdag lager gesloten, nadat Wall Street in de middag niet wist op te veren na een daling van de olieprijs.

De AEX sloot 0,9 procent lager op 446,10 punten, de AMX verloor eveneens 0,9 procent en de Smallcap-index zakte met 0,3 procent.

Het was al met al geen al te positieve dag, zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van Lynx, hoewel de verliezen beperkt bleven en de bodemniveaus van afgelopen vrijdag overeind bleven. 

Wall Street deed bij de opening een poging tot herstel, nadat het aantal nieuwe steunaanvragen min of meer in lijn met de verwachtingen uitkwamen, op 264.000 uitkeringen. Rond vier uur verzwakte de markt echter weer. Dit viel samen met de publicatie van de groothandelsvoorraden in april, die volgens Sleutel geen erg belangrijk cijfer zijn voor de beurs.

Vooruitblikkend blijft de beurs een spel van centrale bankiers, zei de beleggingsspecialist, waar het wachten is op de Amerikaanse macrocijfers, die de kansen op een renteverhoging weer kunnen vergroten, nadat die kansen vorige week snel vervlogen door een zwak banenrapport.

Daarbij is ook de olieprijs niet onbelangrijk voor de richting van de beurs, volgens Sleutel.

Eerder in de middag meldde OESO dat de werkloosheid in de ontwikkelde OESO-landen stabiel bleef in april op 6,4 procent. In het Oeso-gebied zijn nog altijd bijna 7 miljoen mensen minder aan het werk dan voor de financiële crisis toesloeg in 2008. 

Sleutel merkte op dat goud en zilver een sterke dag hadden, terwijl ook de aardgasprijs met 6 procent steeg, na sterk verbeterde cijfers over gasvoorraden.

De olieprijs leverde iets van zijn recente winst in, mogelijk door winstnemingen. De future voor levering een vat Brent-olie daalde donderdag 1,4 procent tot 51,80 dollar en die op een vat West Texas Intermediate daalde ook 1,4 procent tot 50,49 dollar.

Op de obligatiemarkt viel op dat de rentes weer iets aan het stijgen waren, nadat ze aanvankelijk daalden sinds de ECB bedrijfsobligaties aan het opkopen is. “Enorm veel obligaties hebben nog een negatief rendement. Het is interessant als daar een kentering in komt, maar zolang de ECB obligaties blijft opkopen, zal dat niet snel gebeuren,” zei Sleutel. 

De euro noteerde rond het slot in Europa ten opzichte van de dollar 0,8 procent lager op 1,1327.

Stijgers en dalers

Van de AEX-fondsen eindigden alle fondsen in het rood. ASML wist het verlies te beperken tot minder dan 0,1 procent.

Grondstoffenfondsen deden het slecht. ArcelorMittal was met een verlies van 2,3 procent een sterke daler, gevolgd door DSM, dat 1,9 procent verloor. 

KPN was de grootste verliezer met een min van 2,5 procent.

Er waren volgens Sleutel eigenlijk geen sectoren die het goed deden. 

De energiesector stond onder druk, vanwege de lagere olieprijs, waarbij Shell 0,7 procent lager sloot en SBM Offshore 1,5 procent verloor en Vopak 1,4 procent daalde.

De AEX-index heeft de laatste tijd dankzij Shell en de hogere olieprijs overigens ook beter gepresteerd dan andere Europese beurzen, merkte Sleutel op.

Shell maakte bekend dat het offshore-Noordpool-gebied waar het bedrijf mocht boren naar olie, een reservaat zal worden. Shell droeg de exploratierechten over aan Canadese natuurbeschermers. Shell kondigde vorig jaar aan de boringen in het Noordpoolgebied te staken na teleurstellende resultaten. Het project riep veel milieuprotesten op.

Ook financials stonden onder druk. ABN Amro verloor 1,5 procent, en ING 1,1 procent. Volgens het NRC Handelsblad verzetten banken zich tegen een schikkingsvoorstel in het rentederivatendossier. Sleutel dacht niet dat dit een significante invloed op de koers had.

De AEX-index krijgt straks een biotechbedrijf in zijn gelederen. 

Woensdag nabeurs werd bekend dat Galapagos vanaf 20 juni deel gaat uitmaken van de index, om de plaats in te nemen van TNT Express, dat wordt overgenomen door FedEx. Refresco en Wessanen schuiven op van de Smallcap-index naar de Midkap. Hun plaats wordt ingenomen door de lokale fondsen AND en Holland Colours. Galapagos leverde 0,8 procent in.

Midkapper Delta Lloyd verloor 2,7 procent. De verzekeraar heeft 180 miljoen euro opgehaald met de verkoop van 11,3 miljoen certificaten Van Lanschot. De aanbiedingsprijs lag op 16 euro per aangeboden certificaat.

Intertrust was de sterkste daler in de Midkap-index. Het bedrijf haalde 122 miljoen euro op bij zijn aandeelhouders met de uitgifte van 6,8 miljoen aandelen voor 18,00 euro per stuk. Daarmee moet een grote Britse overname deels worden gefinancierd. Het aandeel daalde 4,6 procent.

Ook TomTom, dat een dag eerder nog terrein won op positief nieuws, verloor bijna 4 procent.

Een van de weinige winnaars was PostNL. Het bedrijf moet kleine postvervoerders toegang blijven geven tot zijn infrastructuur, oordeelde de Nederlandse mededingingsautoriteit Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) donderdag. Het aandeel steeg 0,6 procent.

Van de kleinere fondsen kon Lucas Bols rekenen op de aandacht van beleggers, nadat de verkoper van cocktail- en sterke dranken meer nettowinst rapporteerde over het afgelopen boekjaar, dat op 31 maart eindigde, bij een lager bruto resultaat en lagere omzet.. Het aandeel verloor 3,6 procent.

BinckBank was de sterkste daler onder de Smallcaps. De online-broker zou een adviesverlaging hebben gekregen van KeplerCheuvreux en verloor 4,5 procent.

Van Lanschot won 5,4 procent, nadat de aandelen van Delta Lloyd voor 16 euro konden worden geplaatst. De bank sloot op 17,25 euro.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.