(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wist vrijdag de middagwinsten niet vast te houden en eindigde lager. De AEX verloor 0,8 procent op 535,57 punten, nadat de hoofdgraadmeter in de namiddag nog enkele tienden van een procent won. 

Vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB sprak van een rustige handelsdag, waarbij de beurzen een stapje terug deden. “Een normaal correctiedagje”, aldus Westerterp. “De beurzen maken even een pas op de plaats en ik zie geen reden waarom de aandelenmarkten afstevenen op een koersval in de komende weken.” 

De vermogensbeheerder verwacht dat december dan ook een goede maand zal worden voor de beurzen. “De kans is vrij groot dat we het jaar eindigen met een positieve noot.”

In de middag begaf de Amsterdamse beurs zich kortstondig in het groen, maar daar kwam verandering in na nieuws uit Amerika. Voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn zou volgens ABC bereid zijn te getuigen tegen president Donald Trump in de Russische kwestie. Dit zorgde voor een daling op Wall Street. Ook de dollar zakte als gevolg weg. 

De eerste dag van de nieuwe maand is traditiegetrouw de dag van de inkoopmanagersindices voor de industrie. Terwijl in China het groeitempo terugliep, deed de Japanse industrie het nadrukkelijk beter. Dit laatste beeld was vanochtend ook zichtbaar in Europa. De verschillende lidstaten zagen hun inkoopmanagersindex uitkomen op een van de hoogste standen in jaren. Zo noteerde de index voor de Duitse industrie op 62,5. Alleen in begin 2011 lag de index op een hoger niveau. Voor de gehele eurozone steeg de index naar 60,1. Op april 2000 na de hoogte stand in de geschiedenis.

Ook in eigen land staat de industrie er goed voor. De inkoopmanagersindex steeg van 60,4 in oktober naar 62,4 afgelopen maand. Dit is het hoogste cijfer sinds het begin van dit onderzoek in 2000. 

In de Verenigde Staten daalde het groeitempo van de industrie juist, zo bleek zowel uit cijfers van Markit als van ISM. 

De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1931. Aangezien er in Europa voorlopig nog geen renteverhoging inzit, aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank, en de Amerikaanse Federal Reserve nog dit jaar gaat verhogen en ook voor volgend jaar een aantal verhogingen in de planning heeft, denkt de handelaar dat de dollar sterker moet worden. “Het renteverschil moet gaan doorwegen”, aldus Jongbloed. 

De verlenging van de productiebeperking door oliekartel OPEC en enkele grote niet-aangesloten landen, waaronder Rusland, is volgens economen van KBC een steun in de rug voor de olieprijs. Een vat Amerikaanse olie won 1,9 procent. Brent steeg 2,0 procent.

Stijgers en dalers

In de AEX dikten de oliedienstverleners SBM Offshore en Vopak tot 0,7 procent aan. ArcelorMittal won 0,6 procent. 

Een van de grootste dalers was ASML, met een verlies van 2,3 procent. Intel verkleinde het belang van 9,96 naar 4,96 procent. Intel had ooit een belang van 15 procent in ASML om de ontwikkeling van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet, kortweg EUV, te versnellen. Inmiddels is de Amerikaanse klant bezig dit belang af te bouwen.

Daarnaast leverden Randstad en Philips beide 2,0 procent in.

Altice sloot 0,4 procent hoger. Voorbeurs kondigde de kabelaar aan om green.ch en Green Datacenter in Zwitserland verkopen aan InfraVia Capital Partners. Deze activiteiten worden gewaardeerd op circa 182 miljoen euro. “Een druppel op de gloeiende schuldenplaat”, zei analist Jauke de Jong van AFS, wijzend op de meer dan 50 miljard euro schuld die Altice heeft.

In de Midcap profiteerde PostNL van een gunstig rapport van ING. De bank zette het aandeel op de favorietenlijst voor de Benelux en PostNL werd 2,6 procent meer waard. VolkerWessels werd 1,0 procent duurder.

BE Semiconductor Industries daalde 3,7 procent en sectorgenoot ASMI verloor 1,9 procent. Ook Aperam had het lastig en leverde 2,1 procent in. 

Heijmans won onder de kleinere fondsen 1,2 procent, Kendrion verloor 1,9 procent en was daarmee de grootste daler onder de smallcaps.

Het lokaal genoteerde Kardan daalde 2,6 procent en Nedsense daalde bijna veertien procent. Phelix steeg daarentegen meer dan vijftien procent. De afgelopen vijf dagen won het aandeel Phelix tientallen procenten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones en de S&P 500 index ruim een procent in het rood. Nasdaq daalde zelfs 1,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.