De Amsterdamse beurs is maandag in positief terrein gesloten, met de AEX 0,3 procent hoger op 446,44 punten

De Midkap en de Smallcap sloten echter lager, op verliezen van 0,1 procent en 0,3 procent.

De olieprijzen stegen maandag. Bij het slot van de Amsterdamse handel noteerde de future op de New York Mercantile Index 2,3 procent hoger op 49,72. Brent-olie noteerde 1,9 procent hoger op 50,58.

“De olieprijs die aan het oplopen is, is de belangrijkste verklaring voor de hogere AEX”, zei Corné van Zeijl, fondsbeheerder van Actiam. 

Nadat de OPEC afgelopen week niet tot een overeenkomst voor een productiebevriezing kwam, heeft Saoedi-Arabië, de grootste producent binnen het kartel, zondag de olieprijzen voor Europa verlaagd. In een e-mail aan klanten meldde staatsoliebedrijf Saudi Aramco voor de Noordwest-Europese markt de olieprijzen te verlagen met 0,35 dollar per vat en de prijs voor de juli-leveringen te verlagen met 0,10 dollar per vat.

De euro steeg ten opzichte van de dollar licht naar 1,1369 dollar.

Maandag was er vrijwel geen macro-economisch nieuws. 

“Ik zie geen macro-cijfers van betekenis. Enkel de inkoopmanagersindex voor de retailsector voor de eurozone in zijn geheel, aangezien groei in Europa toch binnenlands gedreven is, wat misschien een beetje opluchting gaf”, zei Joost van Leenders, beleggingsstrateeg bij BNP Paribas Investment Partners. 

Cijfers van vrijdag ebden nog een beetje na, vervolgde Leenders, verwijzend naar het zwak uitgevallen Amerikaanse banenrapport, dat een groei van slechts 38.000 banen toonde.

Na positieve macro-economische cijfers die een renteverhoging in de Verenigde Staten ondersteunden, waren “er nog twee dingen van belang: het Amerikaanse banenrapport van vrijdag, en de toespraak van Federal Reserve voorzitter Janet Yellen van vanavond”, zei Leenders. 

De beleggingsstrateeg verwacht niet dat de voorzitter van de Fed zich zal vastleggen op een uitkomst van de vergadering in juni, waarbij de rente niet wordt verhoogd. Maar “de verwachtingen voor een renteverhoging in juni zijn teruggevallen naar 4 procent”, zei de BNP Paribas Investment strateeg op basis van de Federal Funds Futures, waaruit is af te leiden wat de marktverwachting is. 

Een renteverhoging in juni “is niet wat de markten willen, en ook niet waar de markten nu op rekenen.”

Voor juni was de renteverhoging niet helemaal ingecalculeerd, voor juli wel, maar dat is nu weer teruggevallen naar 30 procent, aldus Leenders.

Yellen spreekt om half zeven voor de World Affairs Council in Philadelphia over het monetair beleid van de centrale bank en de economie, in de laatste toespraak voor het rentebesluit op 15 juni.

Stijgers & Dalers

ArcelorMittal was de sterkste stijger op de AEX, met een winst van 3 procent. Mijnbouwers waren aan de winnende hand na het zwak uitgevallen Amerikaanse banenrapport op vrijdag. De groei van 38.000 banen in mei wakkerde de verwachting aan dat de Federal Reserve af zal zien van een nieuwe renteverhoging in juni. Ook een renteverhoging in juli werd minder aannemelijk.

Mijnbouwers profiteren van het lage renteklimaat, met de enorme investeringen die in deze industrie omgaan, tegen leningen die vaak een hogere yield vergen, gezien het risicoklimaat in de sector.

Een renteverhoging zou bovendien de dollar opstuwen, met minder goedkoop geld dat verspreid zou worden. Een lagere dollar maakt grondstoffen goedkoper voor kopers met andere valuta, aangezien grondstoffen veelal in dollars worden uitgedrukt.

ING verhoogde het koersdoel voor ArcelorMittal maandag van 3,10 naar 4,60 euro en handhaafde het koopadvies. Volgens Kuin zal ArcelorMittal in de tweede helft van het jaar de vruchten plukken van hogere Amerikaanse staalprijzen en de beperkingen op de invoer van staal. 

SBM Offshore was de op één na sterkste stijger in de AEX, met een winst van 2,7 procent. DSM, Vopak en Shell volgden met winsten van respectievelijk 1,3 procent voor DSM en Vopak en 1,1 procent voor Shell.

De meeste AEX-fondsen stegen, terwijl dalers de verliezen beperkt hielden.

Boskalis was hekkensluiter met een verlies van 2,0 procent, gevolgd door Wolters Kluwer, dat 0,8 procent in moest leveren.

Financials lieten maandag geen sterke dalingen zien, met ING vrijwel vlak en ABN Amro 0,1 procent lager. Afgelopen week werden verliezen geboekt met de verminderde mogelijkheid op een renteverhoging in juni door de Fed. Lage rentes ondermijnen de mogelijkheid van banken meer rendement te boeken.

In de Midkap stuwde Intertrust het sentiment, met een winst van 6,3 procent. Intertrust heeft zijn aanwezigheid versterkt in Londen, Ierland en Spanje met de overname van Elian Group, meldde het Nederlandse trustkantoor maandag. Intertrust betaalt 435 miljoen Britse pond (557 miljoen euro) voor de overname.

Analist Konrad Zomer van ABN AMRO zei tegen ABM Financial News dat het trustkantoor  een goede slag heeft geslagen met de overname van Elian Group, dat een van de drie partijen is die het trustkantoor op een shortlist had staan voor transformationele deals. Met een ongeveer een derde van de eigen omzet is het een grote overname, ook voor het snel groeiende Intertrust, stelde Zomer.

Grootste daler in de Midkap was BAM. Het bouwconcern kondigde maandag aan voor circa 125 miljoen euro aan achtergestelde en ongezekerde converteerbare obligaties te willen plaatsen, met een vervaldatum in 2021. Obligaties die in aandelen omgezet kunnen worden, kunnen leiden tot verwatering van belangen voor huidige aandeelhouders, waardoor beleggers het aandeel 6,2 procent lager hadden gezet.

Kort voor het slot van de handel liet BAM weten de achtergestelde en ongezekerde converteerbare obligaties geplaatst te hebben. De opbrengst zal worden gebruikt om de bestaande achtergestelde kredietlijn af te lossen en voor algemene bedrijfsdoeleinden.

De verliezen in de Midkap waren maandag ruimer opgezet dan in de AEX, waardoor de Midkap in het rood sloot. Air France-KLM, was met een koersval van 5,4 procent, de tweede sterkste daler, in lijn met verliezen voor luchtvaartmaatschappijen elders in Europa, na een pessimistische rapport over de Europese luchtvaartsector van Barclays. 

Barclays verlaagde het koersdoel op Air France-KLM van 10,00 naar 9,10 euro’s. “Zelfs als hun marges nog steeds toenemen dankzij brandstofbesparingen, zullen veel luchtvaartmaatschappijen wereldwijd toegeven dat de vraag zwakker is dan waarop geanticipeerd was”, zeiden de analisten van Barclays. 

In de Smallcap was Probiodrug de koploper met een winst van 2,4 procent, en Ordina hekkensluiter met een verlies van 4,9 procent.

Tussenstand Wall Street

In Amerika staan er groene cijfers op de borden. De Dow Jones index noteerde rond het slot in Europa 0,7 procent hoger, de S&P 500 steeg 0,5 procent, net als de Nasdaq.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.