(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs deed het maandag rustig aan. De AEX sloot 0,5 procent lager op 565,07 punten.

De focus ligt momenteel vooral op de zorgen over een opleving van het coronavirus nadat de Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde voor een nieuwe en gevaarlijke fase, waarin het aantal Covid-19 besmettingen per dag wereldwijd in een recordtempo toeneemt en onder meer een aantal economisch belangrijke Amerikaanse staten het virus niet weet in te dammen.

“Voor de korte termijn blijft de belangrijke vraag of Texas, Florida, Californië en Arizona het opflakkeren van het virus onder controle kunnen krijgen. Het toenemend aantal nieuwe besmettingen in deze staten begint ook het totale Amerikaanse besmettingscijfer te beïnvloeden”, aldus hoofdeconoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen. “En er is ook een economisch belang: samen vertegenwoordigen deze vier staten zo’n 30 procent van de Amerikaanse economie.”

Volgens Aben wegen de berichten over nieuwe corona-uitbraken op het sentiment van consumenten en hindert een verheviging van het virus een vlotte heropstart van de Amerikaanse economie.

Ondertussen groeit ook het besmettingsgevaar weer in China en Duitsland. Het Duitse RIVM meldde dat het zogeheten reproductiegetal in Duitsland flink is gestegen, tot boven de 2, wat betekent dat één besmet persoon twee anderen kan besmetten met het coronavirus. De flinke stijging zou te maken hebben met lokale uitbraken in Duitsland, onder meer bij een slachthuis in Noordrijn-Westfalen.

“Snelle en gerichte actie met testen en eventuele lokale lockdowns moet de impact beperken”, aldus Aben.

Op macro-economisch vlak was het maandag redelijk rustig. De activiteitsindex van de Chicago Fed toonde in mei een aanzienlijke verbetering voor de Amerikaanse economie en kwam met 2,61 zelfs positief uit. In dezelfde maand daalden de bestaande woningverkopen in de VS minder hard.

Verder is het consumentenvertrouwen in de eurozone in juni verbeterd ten opzichte van een maand eerder.

De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1257. Een vat WTI-olie verhandelde een procent hoger, net boven de 40,00 dollar.

Stijgers en dalers

Koploper in de AEX was NN Group met een koerswinst van 2,4 procent. KBC Securities verhoogde het koersdoel voor NN, nadat de activistische aandeelhouder Elliott zich recent roerde bij de verzekeraar. Later deze week is er een beleggersdag.

Prosus volgde met 1,3 procent en ING vulde met een winst van 1,1 procent de top drie grootste stijgers aan.

Adyen won 0,7 procent. De malaise bij de Duitse concurrent Wirecard houdt aan. Vorige week verloor het aandeel al zo’n 70 procent en vandaag kwam daar ruim 40 procent verlies bij. Het bestuur erkende maandag dat het zeer waarschijnlijk is dat de missende 1,9 miljard euro op de balans inderdaad niet bestaat.

Defensieve aandelen hadden het maandag lastig. Zo verloor Unilever 1,7 procent en Heineken 1,9 procent. ASMI droeg de rode lantaarn en verloor 2,5 procent.

Een betere omzetverwachting bij rivaal Sherwin-Williams kon AkzoNobel niet aan winst helpen. Het aandeel verloor 1,0 procent. Randstad steeg 0,5 procent, nadat Credit Suisse het aandeel van zijn verkooplijst haalde.

In de AMX ging Intertrust aan kop, met een winst van 1,9 procent. Flow Traders profiteerde van de marktvolatiliteit en steeg 1,2 procent. Eurocommercial daalde 3,7 procent en Air France-KLM verloor 4,5 procent.

Dinsdag heeft premier Mark Rutte een ontmoeting met de Franse president Emmanuel Macron. Volgens persbureau Reuters zou de noodsteun voor KLM ook op de agenda staan.

GrandVision won 0,2 procent. De nieuwe kredietfaciliteit die het bedrijf maandag aankondigde ter waarde van 400 miljoen euro stelt de optiekketen in staat om door de moeilijke coronacrisis te komen, concludeerde analist Tijs Hollestelle van ING in reactie op het nieuws.

Onder de kleinere aandelen ging Sif liefst 8,4 procent hoger. Vastned leverde 3,6 procent in.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, bleven de indexen op Wall Street dicht bij huis.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.