(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag hoger gesloten, waarbij in de middag de verzoenende en zakelijke toon van de Amerikaanse president Donald Trump op het World Economisch Forum in Davos opviel. 

De AEX index eindigde 0,3 procent in het groen op 566.79 punten. De Midkap-index steeg 0,7 procent en de AScX-index sloot 0,4 procent hoger.

“Opvallend was dat de toon van Trump iets minder hoekig was dan we van hem gewend waren geraakt”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus desgevraagd tegen ABM Financial News.

Trump zei dat Amerika “open for business” is en dat zijn land dankzij onder meer de belastingverlagingen en deregulering die hij doorvoerde, weer concurrerend is. “Er is nooit een betere tijd geweest om te investeren in Amerika”, betoogde de president. “Als president van de Verenigde Staten, zal ik Amerika altijd op de eerste plaats zetten. Maar ‘America First’ betekent niet Amerika alleen”, aldus Trump, die de deur weer op een kier zette voor de Trans-Pacific Partnership, die hij kort na zijn aantreden juist verliet. Hij zei dat de VS bereid is om te gaan onderhandelen over “wederzijds voordelige, bilaterale handelsakkoorden”.  

Volgens Schutte kenden de macrocijfers geen grote verrassingen. “De cijfers over de Amerikaanse economie vielen iets tegen, maar de orders voor duurzame goederen waren juist iets beter dan verwacht”, zei de marktvorser. 

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2017 met 2,6 procent gegroeid. De grootste economie ter wereld groeide in het afgelopen kwartaal minder hard dan de 2,9 procent waarop door economen was gerekend, maar dat was vooral het gevolg van de sterke import. In het derde kwartaal van 2017 groeide de Amerikaanse economie met 3,2 procent. 

Het rapport oogde wellicht zwak, maar was onderliggend best sterk, meende econoom James Knightley van ING.

De orders voor duurzame goederen en groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten stegen in december. De orders voor goederen zoals vliegtuigen, koelkasten en auto’s stegen vorige maand met 2,9 procent tot 249,4 miljard dollar. De groothandelsvoorraden namen ten opzichte van november met 0,2 procent toe. Op jaarbasis stegen de voorraden met 3,3 procent. 

De Britse economie groeide in het vierde kwartaal van 2017 iets minder sterk op jaarbasis dan in de drie maanden ervoor. De groei van 1,5 procent lag licht onder de 1,7 procent in het derde kwartaal, maar was wel weer iets beter dan de 1,3 procent die werd verwacht. 

De euro/dollar noteerde vrijdag bij het sluiten van de Europese aandelenhandel op 1,2424 dollar en zette daarmee zijn snelle opmars van de afgelopen dagen voort. Vanochtend bij de start van de beurshandel in Europa koerste de euro nog op 1,2444.

De olieprijzen noteerden vrijdag in de plus. De maart-future voor een vat West Texas Intermediate noteerde 1,1 procent hoger en Brent 0,1 procent hoger.

Stijgers en dalers

Volgens de beleggingsadviseur van Indexus lagen de markten er vrijdag “mooi bij”, maar waren de handelsvolumes “opmerkelijk laag”. “Volgende week hebben we meer cijferrapportages, met zwaargewichten als Shell, Unilever en Philips. Mogelijk dat er dan iets grotere bewegingen, met hogere volumes komen”, aldus Schutte.

In de AEX eindigden vrijdagmiddag liefst 20 van de 25 fondsen in het groen, aangevoerd door Galapagos met een winst van 1,7 procent en ASML met een plus van 1,25 procent. Vopak sloot de rij met een verlies van bijna 0,7 procent.

Galapagos profiteerde daarbij wellicht van de goede cijfers van de goede cijfers van de Amerikaanse sectorgenoot en partner AbbVie, met een gestegen kwartaalomzet, een opwaarts bijgestelde dividenduitkering en verhoogde verwachtingen voor de winst per aandeel in 2018.

Jefferies is begonnen met het volgen van ABN AMRO met een Houden advies en een koersdoel van 26,80 euro. Voor de komende drie jaar denkt analist Le Gouvello Du Timat dat winstgroei de grootste uitdaging zal zijn voor de bank. De analist voorziet dat deze beperkt zal zijn. Verder werd bekend dat de leden van CNV Vakmensen en FNV Finance het eindbod van ABN AMRO voor een nieuwe cao hebben verworpen. CNV Vakmensen roept ABN AMRO op om het eindbod in te trekken en wil hierover graag weer met de bank in gesprek. Vakbond FNV wil ook weer aan tafel en sluit acties niet uit. Het aandeel ABN AMRO steeg 0,4 procent.

In de Midkap was TomTom koploper met een stijging van het aandeel met 2,8 procent. De verliezen vielen mee. De rode lantaarn was voor PostNL dat ruim een procent moest inleveren.

In de AScX sloot BinckBank bijna een half procent lager. De online broker gaat zijn optieorders op Euronext laten plaatsen via de beursaansluiting van Morgan Stanley, zodat klanten soms betere uitvoeringsprijzen kunnen krijgen door de extra liquiditeit die de Amerikaanse zakenbank biedt. Daarnaast speelden kostenvoordelen een rol bij de besluitvorming van Binck. 

 Onder de lokale fondsen won Euronext 0,4 procent. De topman van Euronext in Londen, Lee Hodgkinson, tevens chef markten van de beursexploitant, vertrekt na negen jaar om een elektronisch handelshuis te gaan leiden. 

Curetis won 4,5 procent. Alumexx, het voormalige Phelix, steeg maar liefst 53,3 procent. Deze sterke stijging ging gepaard met heel hoge omzetten.

Tussenstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index noteerde kort na het sluiten van de Europese beurzen 0,6 procent hoger op 2.854,70 punten, de Dow Jones index steeg o,4 procent en de Nasdaq stond 0,6 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.