De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten. Het Damrak kwam bij na het bloedbad op de beurzen de afgelopen handelssessies vanwege de Brexit. De AEX sloot 1,4 procent hoger op 417,51 punten en de Midkap steeg 2,0 procent tot 589,67 punten.

De afgelopen handelssessies stonden de aandelenmarkten in Europa en Amerika onder druk vanwege de nasleep van het referendum in het Verenigd Koninkrijk, waarbij een meerderheid van de bevolking zich uitsprak voor het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie. Dinsdag kwamen de markten duidelijk bij.

“Je zag dat vandaag koopjesjagers actief waren”, zei Tycho Schaaf van online broker Lynx. “Maar eigenlijk vraagt iedereen zich af: hoe duurzaam is het?”, aldus de beleggingsspecialist.

In het algemeen waarschuwden marktkenners voor een zogenaamde ‘dead cat bounce’, waarin aandelen kortstondig opveren, terwijl beleggers nieuwe short-posities innemen, anticiperend op verdere koersdalingen.

Schaaf verwacht dat deze week mogelijk de grens van 425 punten nog getest wordt, maar verder zal het niet gaan en er blijft neerwaartse druk. “En of we er morgen weer zo’n dag uit kunnen persen als vandaag? Ik moet het nog zien”, zei de beleggingsspecialist. Hij voorziet wel dat de “storm van de Brexit de komende tijd steeds kleiner wordt.”

Dinsdag zijn de leiders van de lidstaten van de Europese Unie, dus ook het Verenigd Koninkrijk, bijeen om te praten over de nasleep van de Brexit en hoe de Britten het verlaten van de EU denken vorm te gaan geven.

In Sintra in Portugal is het jaarlijkse forum van de Europese Centrale Bank gaande. Voorzitter van de ECB, Mario Draghi, riep dinsdag in een toespraak tijdens het forum op tot een betere coördinatie tussen centrale banken om de ultralage inflatie aan te pakken. Ook de gouverneur van de Bank of England, Mark Carney, en de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, Janet Yellen, zouden hun opwachting maken tijdens de ECB-bijeenkomst, maar zij zegden eerder al af.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het consumentenvertrouwen in Frankrijk in juni is verslechterd, van 98, naar 97. Ook het Italiaanse consumentenvertrouwen daalde vorige maand, van 112,5, naar 110,2. Vanmiddag kwam vanuit de Verenigde Staten

Olie werd dinsdag duurder. De prijs voor een vat ruwe olie steeg aan de Nymex 1,8 procent tot 47,14 dollar, terwijl een vat Brent 1,7 procent duurder werd op 48,56 dollar.

Het Britse pond wist na de vrije val van de afgelopen dagen wat te herstellen. Rond het slot in Europa noteerde de munt 0,4 procent hoger op 1,3298 dollar. De euro steeg ten opzichte van de greenback met 0,2 procent tot 1,1051 dollar.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden herstelden na de forse verliezen van de afgelopen dagen, maar, zo vond Schaaf, “de reactie van bankaandelen was teleurstellend qua herstel.”  ING steeg 2,4 procent en ABN AMRO won 2,3 procent.

Gemalto maakte dinsdag bekend dat het geselecteerd is door Russische retailbank VTB voor de levering van zijn beveilingssoftware. Het aandeel won 3,4 procent.

Boskalis meldde dat men naar verwachting van het waterschap Noorderzijlvest de opdracht zal krijgen om de Waddenzeedijk Eemshaven-Delfzijl te gaan versterken. Met het contract is een aanneemsom van circa 60 miljoen euro gemoeid, waarvan ruim 40 miljoen euro voor Boskalis. Het aandeel steeg 2,0 procent.

Unilever steeg 1,8 procent. Analist Reg Watson van ING sprak dinsdag in een rapport over de voordelen van een Brexit voor het levensmiddelenconcern dankzij de sterk lagere waarde van het Britse pond.

Aegon droeg de rode lantaarn binnen de AEX met een verlies van 1,3 procent na een adviesverlaging van Overwogen naar Neutraal en een koersdoelverlaging van 5,70 euro naar 4,70 euro bij JPMorgan Cazenove, in een somber rapport over de Nederlandse levensverzekeraars, die naar mening van de zakenbank een sterke behoefte hebben aan hogere rente.

Het koersdoel voor NN Group, dat 2,2 procent steeg, ging van 35,80 naar 33,80 euro.

Ook Delta Lloyd, dat 1,3 procent won aan de AMX index, kreeg een koersdoelverlaging bij JPMorgan Cazenove. Het koersdoel ging van 5,10 naar 3,60 euro. Volgens de analisten biedt Delta Lloyd het minst aantrekkelijke rendement van de Nederlandse levensverzekeraars, afgezet tegen de risico’s, terwijl NN Group het aantrekkelijkst wordt gevonden.

BAM Groep won één procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor de bouwer van 5,00 naar 4,25 euro in reactie op de Britse keuze om uit de Europese Unie te stappen. Analist Andre Mulder handhaafde het koopadvies wel omdat de koers recent sterk is gedaald. Het Verenigd Koninkrijk is voor BAM de belangrijkste markt, op Nederland na. Mukder verwacht dan ook d de gevolgen van Brexit voor BAM vooral in 2017 en 2018 zichtbaar worden in plaats van dit jaar.

TomTom maakte dinsdag een tweetal opdrachten bekend. Zo gaat de maker van navigatiesystemen Webfleet leveren aan Peugeot, Citroen en DS van PSA Group. Daarnaast gaat TomTom samenwerken met Sensewhere op het gebied van productie en levering van indoor kaarten. TomTom eindigde 1,5 procent hoger.

Verzekeraar ASR kreeg dinsdag een Onderwogen advies van JPMorgan Cazenove. Op basis van de marktconforme rekenrente – dus exclusief de flatterende invloed van de niet-marktconforme UFR-rekenrente – is de Solvency II-buffer van ASR 113 procent, becijferden de analisten, wat zij beschouwen als voldoende, maar zonder kapitaaloverschot. Gezien de voldoende kapitaalbuffer maken de analisten zich geen zorgen over het verwachten dividendrendement. Het aandeel ASR steeg 0,9 procent.

Onder de kleine fondsen kon Curetis op aandacht rekenen. Het Duitse biofarmaceutische bedrijf met een notering in Amsterdam maakte dinsdag bekend dat het de inname van monsters bij patiënten in de Verenigde Staten voor de testfase voor de toepassing van Unyvero patronen bij patiënten met ademhalingsproblemen voltooid. Het aandeel won daarop 3 procent.

Tussenstand Wall Street

Wall Street noteerde rond het slot in Europa hoger. De Dow Jones index steeg 0,8 procent, de S&P 500 won 1,1 procent en de Nasdaq noteerde 1,4 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.