(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger openen. Vanochtend kondigde de Chinese president Xi Jinping, tijden een toespraak op het Boao Forum in Azië, onder meer aan om importtarieven op auto’s te verlagen en het land meer open te stellen voor buitenlandse investeerders.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,6 procent. Maandag koerste de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 al 0,1 procent hoger naar 539,90 punten.

De Chinese president sprak naast het invoeren van “significant” lagere importtarieven voor auto’s, ook over het belang van de juridische handhaving van intellectueel eigendom en de verbetering van investeringsmogelijkheden voor buitenlandse bedrijven, bijvoorbeeld in de verzekeringssector.

China streeft volgens Xi Jinping niet naar een handelsoverschot en zei een oprechte wens te hebben om de invoer te verhogen en zo een beter evenwicht te bereiken in de handelsbalans.

De Amerikaanse president Donald Trump richtte de afgelopen weken zijn pijlen op China vanwege vermeende oneerlijke handelspraktijken. Over en weer werd vervolgens met verhoogde importtarieven gedreigd.

Maandag zette Trump op twitter de Amerikaanse invoerheffing van 2,5 procent voor Chinese auto’s nog af tegen de 25 procent die moet wordt betaald om een Amerikaanse auto in te voeren in China. Een “stupid trade”, aldus de president.

Na de woorden van Xi Jinping veerden de Aziatische aandelenmarkten op en alle hoofdindices noteren inmiddels in het groen. Amerikaanse futures wijzen daarnaast op een fors hogere opening op Wall Street vanmiddag.

Daar leek het vanochtend aanvankelijk niet op. Wall Street startte maandag nog voortvarend, maar maakte in de loop van de handelsdag toch een uitgebluste indruk. De Dow Jones index liet een winst van ongeveer 400 punten schieten en sloot de dag af met slechts een bescheiden plusje. Handelaren op zakenzender CNBC wisten te melden dat het sentiment een deukje opliep toen nieuws doorsijpelde dat de FBI het kantoor van advocaat Michael Cohen was binnen gevallen. Cohen is al jarenlang de persoonlijke advocaat van Donald Trump.

De olieprijs steeg maandag met ruim 2 procent tot 63,37 dollar voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange, en herstelde daarmee van de daling van vrijdag.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,2308, vrijwel onveranderd ten opzichte van het slot van de Europese beurzen maandag.

De agenda is vandaag vrij leeg. Beleggers hebben oog voor onder meer de Franse industriële productie en de Amerikaanse producentenprijzen.

Vanochtend werd al bekend dat de consumentenprijzen in Nederland in maart minder hard zijn gestegen dan een maand eerder. Het prijspeil kwam afgelopen maand 1,0 procent hoger uit, terwijl dit in februari nog 1,2 procent was.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 8,0 miljoen passagiers, een stijging van 5,4 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar verkochte kilometers, steeg afgelopen maand met 6,1 procent. Air France-KLM schat dat door de zevendaagse staking tussen 22 februari en 11 april het operationeel resultaat met 170 miljoen euro wordt gedrukt.

Takeaway.com verwerkte in het eerste kwartaal van 2018 31 procent meer orders. In totaal verwerkte Takeaway.com 20,6 miljoen bestellingen, tegenover 15,8 miljoen in het eerste kwartaal van 2017. In het vierde kwartaal van 2017 groeide het aantal orders bij Takeaway met 30 procent en in heel 2017 was dit 38 procent.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor KPN van 2,32 naar 2,00 euro en herhaalde het Underperform advies. De marktvorsers wezen op de risico’s van regelgeving door de Autoriteit Consument & Markt, een wisseling van de wacht aan de top en nog altijd het gebrek aan “inspirerende operationele trends”.

Vopak komt volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten mogelijk in beweging nadat Macquarie het aandeel is beginnen te volgen met een Underperform advies en een koersdoel van 32,00 euro. Maandag steeg Vopak nog 3,4 procent naar 41,15 euro na koersdoelverhogingen van ABN AMRO en Kempen.

Royal Delft wil ongeveer 6 miljoen euro investeren in vastgoedobjecten voor een stabiele geldstroom, die zal bijdragen aan instandhouding van de ambachtelijke productie van Delfts Blauw aardewerk.

De raad van commissarissen van SnowWorld is neutraal gestemd over het overnamebod van Alychlo van 9,50 euro per aandeel. Dit bleek maandag nabeurs uit een standpuntbepaling die de raad openbaar maakte.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 2.615 punten, de Dow Jones index steeg met 0,3 procent tot 23.999 punten en de Nasdaq steeg 0,6 procent tot 6.953 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.