(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,6 procent tot 518,75 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.
De beurzen verwerkten donderdag het rentebesluit van de Federal Reserve een dag eerder. De Amerikaanse centrale bank verhoogde de federal funds rate met 0,25 procentpunt naar een bandbreedte van 1,00 tot 1,25 procent en meldde tevens nog dit jaar te willen beginnen met het afbouwen van de forse balans. Daarnaast hintte de Fed op een derde renteverhoging dit jaar.
Volgens marktanalist Ron van der Does van IG had de markt een trigger nodig om even een pas op de plaats te maken en dat is in dit geval de Federal Reserve. De grote vraag is volgens de analist nu of een correctie is ingezet of niet. Van der Does is van mening dat de recente bewegingen slechts plaagstootjes zijn. “Onderliggend is de markt bang voor een correctie, wat zich uit in winstnemingen, maar zolang dit in een gestaag tempo gebeurt, maak ik me geen zorgen”, aldus de marktanalist.
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dat het werkloosheidspercentage in Nederland in mei ongewijzigd noteerde op 5,1 procent. De Nederlandse detailhandel heeft in april bijna vijf procent meer omgezet dan een maand eerder. De volumes stegen krap vier procent.
Op macro-economisch vlak bleek donderdag het handelsoverschot van de eurozone in april te zijn gedaald, door een dalende export, wat zou kunnen samenhangen met een sterkere euro. De Bank of England handhaafde de rente op het historisch lage niveau van 0,25 procent. De Zwitserse centrale bank hield donderdagochtend tevens zijn negatieve rente ongewijzigd.
De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in mei sterker dan verwacht gedaald. Op maandbasis was sprake van een daling van 1,2 procent. Op jaarbasis stegen de verkopen met 0,9 procent.
De consumentenprijzen in Frankrijk waren in mei gelijk ten opzichte van de voorgaande maand. Op jaarbasis was sprake van een stijging van 0,8 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal Amerikaanse steunaanvragen vorige week is gedaald. De import- en exportprijzen daalden in mei met achtereenvolgens 0,3 procent en 0,7 procent. De bedrijvigheid in de industrie in de regio rond het Amerikaanse Philadelphia daalde in juni minder hard dan was verwacht, terwijl de activiteit in New York juist naar het hoogste niveau in meer dan twee jaar tijd steeg. De productie in de Amerikaanse industrie heeft in mei op maandbasis een pas op de plaats gemaakt. Tot slot werd bekend dat het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers in juni licht is gedaald.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 44,43 dollar, terwijl een augustus-future Brent 0,4 procent lager bewoog op 46,82 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1153. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1193 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1218 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 6 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ABN AMRO met een winst van 0,8 procent, gevolgd door Unilever en Randstad, die beiden 0,7 procent hoger sloten.
Ahold Delhaize sloot 4,1 procent lager, nadat het Amerikaanse supermarktconcern Kroger voor een lagere winst waarschuwde. De retailer was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen.
In de Midkap waren Grandvision en Eurocommercial de enige stijgers met een winst van 0,1 procent. Goldman Sachs verruilde het verkoopadvies voor Eurocommercial Properties voor een Neutraal advies. De zakenbank verhoogde het koersdoel van 35,60 naar 36,80 euro.
Philips Lighting verloor 1,1 procent, na een adviesverlaging. ING verlaagde het advies van Kopen naar Houden, maar stelde wel het koersdoel opwaarts bij van 27,00 naar 35,00 euro. Analisten van ING merkten op dat het aandeel recent flink opliep, waardoor de beloftes bij de beursgang inmiddels wel zo ongeveer ingeprijsd zijn.
ASM International gaf in navolging van het tanende sentiment voor techfondsen op Wall Street, 2,4 procent prijs.
TomTom verloor 3,5 procent. Volgens NIBC maakt consolidatie het voor de navigatiespecialist steeds moeilijker om autonoom te groeien. Recent kondigde het Franse Michelin aan Nextraq over te nemen van Fleetcore.
Van de kleinere fondsen was Basic-Fit met een winst van 1,7 procent de sterkste stijger, gevolgd door Acomo en Van Lanschot met winsten van respectievelijk 1,0 en 0,2 procent. De drie fondsen waren de enige stijgers.
Stern was met een verlies van 4,3 procent de sterkste daler, gevolgd door Fagron en Accell met verliezen van respectievelijk 3,4 procent en 3,0 procent.
ForFarmers verloor 0,3 procent procent. KBC Securities verlaagde het advies voor de diervoederspecialist van Accumuleren naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 9,20 euro, na de goede koersprestaties van het fonds. Analist Guy Sips van KBC Securities wees op de aanhoudende volatiliteit op de valutamarkten en in grondstofprijzen. Vooral veranderingen in het Britse pond zullen een impact hebben op de geconsolideerde resultaten van ForFarmers, denkt Sips.
Het lokaal genoteerde Esperite won 8,2 procent. De Zutphense stamcelbank Esperite plaatste 25 converteerbare obligaties van 10.000 euro per stuk, gecombineerd met 250.000 warrants.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.427,71 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,9 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.