(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 540,02 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus maakte het Damrak vandaag een pas op de plaats in aanloop naar de viering van Thanksgiving in de Verenigde Staten, waardoor Wall Street donderdag gesloten is en vrijdag slechts een halve dag de deuren opent. “Er was vandaag gewoonweg niet veel te beleven”, aldus Schutte. “Macro-data waren in lijn met de verwachting, met uitzondering van licht tegenvallende data over de orders duurzame goederen in de Verenigde Staten”, voegde de beleggingsadviseur toe.

De handelsvolumes waren volgens Schutte woensdag overigens ook “bedroevend laag”. Een kleine opleving was er op basis van de nieuwsstroom dat de liberalen van de FDP in Duitsland bereid zouden zijn om de coalitiegesprekken te hervatten, maar aangezien de nieuwsstroom daarna verstomde, zette de opleving niet door.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde woensdagochtend dat de Nederlandse investeringen in september bijna 5 procent zijn gestegen. De Nederlandse consument besteedde in september op jaarbasis 3,1 procent meer en het consumentenvertrouwen is in november onverminderd positief. De vertrouwensindex noteerde voor de derde opeenvolgende maand op 23.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone verbeterde in november duidelijk. De index voor het consumentenvertrouwen steeg in november op maandbasis met 1,2 punten naar een stand van 0,1. In Amerika liep het vertrouwen juist terug, maar minder hard dan voorspeld.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten ook het nieuws dat het aantal hypotheekaanvragen vorige week in de Verenigde staten is gestegen met 0,1 procent, terwijl het aantal steunaanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde. De orders voor duurzame goederen in de Verenigde Staten namen in oktober af met 1,2 procent.

Tot slot bleek uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 17 november sterker dan verwacht zijn gedaald met 1,9 miljoen vaten tot circa 457,1 miljoen vaten. Vooraf geraadpleegde analisten rekenden op een daling van 1,5 miljoen vaten.

Nabeurs publiceert de Federal Reserve de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Open Market Committee. De markt hoopt erop dat de centrale bank in de notulen bevestigt dat het rentetarief in december wordt verhoogd. De renteverhoging in december lijkt ook volgens Rabobank “een zekerheidje”, maar wellicht dat de opvolger van Yellen, Jerome Powell, het tempo van renteverhogingen gaat verlagen. Rabobank mikt op twee verhogingen in 2018, en niet drie zoals de consensus is.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,7 procent tot 57,78 dollar, terwijl een januari-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 63,00 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1792. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1766 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1738 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Akzo Nobel met een winst van 1,3 procent. Het verf- en chemiebedrijf maakte dinsdag nabeurs bekend de gesprekken met Axalta over een mogelijke fusie te hebben beëindigd. “De afsplitsing van de AkzoNobel Specialty Chemicals business en de teruggave van het overgrote deel van de netto-opbrengst aan de aandeelhouders blijft op koers”, aldus AkzoNobel. Het bestuur van AkzoNobel blijft zo wel onder “immense druk” staan om aan de aandeelhouders een goed strategisch plan te presenteren, benadrukten analisten van Deutsche Bank.

SBM Offshore was met een winst van 1,1 procent de op één na sterkste stijger van de hoofdfondsen, gevolgd door Ahold Delhaize met een winst van 1,0 procent.

Altice was met een verlies van 8,8 procent de sterkste daler van de AEX. Een groep aandeelhouders van Altice is van plan een klacht in te dienen tegen het Franse kabelbedrijf, nadat de koers de afgelopen weken implodeerde, schreef La Tribune woensdag. In een reactie aan ABM Financial News gaf een woordvoerder van Altice aan geen commentaar te geven op vragen over kwesties waarover het via de media wordt geïnformeerd. De woordvoerder adviseerde “zeer voorzichtig” te zijn met wat toch vooral “manipulatie, een kwaadaardige communicatiemanoeuvre en een poging om te destabiliseren” lijkt te zijn.

Unilever verloor 1,2 procent, nadat het akkoord tussen Unilever en de vakbonden over de arbeidsvoorwaardelijke condities rond de overname van de Unox-fabriek in Oss ook door de vakbondsleden is goedgekeurd.

ASML noteerde 1,1 procent lager, na een koersdoelverhoging van Barclays van 167,00 naar 180,00 euro met een ongewijzigd Overwogen advies.

Galapagos verloor 2,2 procent. Het bedrijf meldde dinsdag nabeurs een fase 1 studie met de nieuwe C2 corrector GLPG3221 voor cystic fibrosis te starten, waarvoor het concern betaling van 10 miljoen dollar ontvangt van AbbVie.

In de Midkap noteerde TKH Group 0,8 procent hoger. Het Haaksbergse bedrijf maakte woensdag bekend overeenstemming te hebben bereikt over de verwerving van het resterende minderheidsbelang van 26 procent in Commend International in Salzburg. In januari 2015 verwierf TKH al een meerderheidsbelang van 74 procent. TKH heeft hiermee een kleine maar belangrijke overname afgerond, schreef analist Martijn den Drijver van NIBC Markets woensdag.

PAI Partners verwacht in januari 2018 het officiële bod te lanceren op Refresco Group, meldden beide partijen dinsdag nabeurs. Het aandeel noteerde woensdagochtend 0,1 procent hoger.

De grootste stijger in de Midkap was VolkerWessels met een winst van 3,2 procent, ondanks dat het aandeel ex-dividend noteerde. Air France eindigde onderaan met een verlies van 3,2 procent.

In de AScX noteerde Nedap 1,0 procent hoger. Het bedrijf heeft 3,7 procent van de uitstaande aandelen verworven voor 44 euro per aandeel. Nedap kocht deze aandelen ter afdekking van participatieregelingen voor het eigen personeel.

Binck was een opvallende stijger met 4,0 procent. Een aanleiding voor de koerssprong leek er niet. Beter Bed leverde 3,6 procent in.

Onder de lokale fondsen noteerde Accsys 6,3 procent lager. Het bedrijf heeft een goede omzetgroei behaald in het eerste halfjaar van het lopende gebroken boekjaar, concludeerde analist Johan van den Hooven van NIBC woensdag. De omzet van de houtspecialist steeg met 13 procent tot 28,3 miljoen euro. 

Telegraaf Media Groep noteerde 2,6 procent hoger. Het bedrijf wil zich focussen op sterke merken, service en kwaliteit, en het huis op orde brengen. Als gevolg van de laatste pijler krimpt de organisatie en vervallen er de komende jaren naar verwachting ongeveer 150 banen bij TMG, onder meer door synergieën met de nieuwe eigenaar Mediahuis.

Value8 steeg 4,6 procent in beurswaarde. Het investeringsvehikel kreeg dinsdagavond laat eindelijk de goedkeurende verklaring van de accountant op de jaarrekening 2016. Value8 besloot het dividendvoorstel te wijzigen. Het keuzedividend kan louter in aandelen worden verkregen. Maar dat is “eenmalig”, zei De Vries in gesprek met ABM Financial News.

Kardan herstelde met een winst van 14,1 procent wat van de koersval van dinsdag.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 2.596,95 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.