(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,4 procent tot 526,19 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

Het oplopende handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten leidde woensdag opnieuw tot druk. China is van plan om nieuwe importtarieven op 106 Amerikaanse producten in te voeren. Het zou gaan om tarieven tot 25 procent op de import van producten zoals sojabonen en auto’s.

Volgens analist Bart Hordijk van Monex Europe kan China het de Verenigde Staten nog heel lastig maken. “Niet alleen door handelstarieven, maar ook door het promoten van de petroyuan en het dumpen van Amerikaans schuldpapier is China in staat om de Verenigde Staten en de Amerikaanse dollar veel pijn te doen”, aldus Hordijk.

De maatregelen van Beijing volgden nadat Trump een dag eerder de details presenteerde van zijn plan om heffingen te zetten op Chinese goederen met een waarde van 50 miljard dollar, tenzij Beijing snel belangrijke handels- en investeringsconcessies doet.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de consumentenprijzen in de eurozone in maart harder zijn gestegen dan in de voorgaande maand. De inflatie bedroeg 1,4 procent, tegen 1,1 procent een maand eerder.

De werkloosheid in de eurozone daalde in februari gedaald van 8,6 naar 8,5 procent. Hiermee werd het laagste niveau bereikt sinds december 2008.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal banen in de Verenigde Staten in maart harder dan verwacht is gestegen. Uit data van loonstrookjesverwerker ADP bleek dat het aantal banen in de niet agrarische private sector toenam met 241.000 stuks, terwijl werd gerekend op een stijging van slechts 200.000 banen. Vrijdag volgt het officiële banenrapport. Analist Georgette Boele van ABN AMRO meent dat de markt naast de banengroei vooral zal letten op de loongroei, die vermoedelijk uitkomt op 2,7 procent.

Uit data van Markit Economics bleek dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse dienstensector in maart minder hard is gegroeid. De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam uit op 54,0, in vergelijking tot 55,9 in februari. Ook data van ISM lieten een groeivertraging zien. Deze inkoopmanagersindex ging van 59,5 in februari naar 58,8 in maart.

Orders geplaatst bij Amerikaanse fabrieken stegen in februari, maar minder dan verwacht. De fabrieksorders namen in februari met 1,2 procent toe, terwijl werd gerekend op een stijging van 1,7 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 30 maart zijn gedaald met circa 4,6 miljoen vaten tot 425,3 miljoen vaten.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 63,03 dollar, terwijl een mei-future Brent 0,8 procent lager bewoog op 67,62 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,2299. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2258 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2271 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 8 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Heineken met een winst van 1,3 procent, gevolgd door Unilever en ABN AMRO met winsten van achtereenvolgens 1,2 procent en 1,1 procent.

Philips Lighting was met een verlies van 3,8 procent de sterkste daler van de hoofdfondsen.

ASML verloor 3,3 procent. ArcelorMittal zakte 3,7 procent. De staalreus is nog altijd in gevecht met het Russische VTB om de overname van het Indiase Essar Steel.

NN Group noteerde 0,7 procent lager. De verzekeraar nomineert David Cole voor een zetel in de raad van commissarissen, nu Yvonne van Rooij heeft gezegd na de komende jaarvergadering terug te treden. Ook wordt CFO Delfin Rueda voorgedragen voor een nieuwe termijn.

In de Midkap was PostNL met een winst van 2,1 procent de sterkste stijger. Wereldhave won 1,9 procent en Corbion steeg 1,0 procent. BESI was met een verlies van 4,0 procent de sterkste daler.

BAM verloor 1,7 procent. BAM gaat in Engeland aan de slag met de renovatie van het Whitby Ziekenhuis. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 11,9 miljoen Britse pond.

ASMI rondde het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 250 miljoen euro af. Sinds september vorig jaar werden er bijna 4,4 miljoen eigen aandelen ingekocht tegen een gemiddelde prijs van 57,43 euro. Het aandeel daalde 2,1 procent.

AMG verloor 2,4 procent. Volgens het register van de AFM meldde de topman een belang van ruim 3 procent in zijn bedrijf.

Van de kleinere aandelen was er aandacht voor Nedap dat dinsdagavond een korte trading update presenteerde. Volgens analist Johan van den Hooven van NIBC was de gerapporteerde omzetgroei van 8 procent beter dan verwacht. Hij is positief gestemd over de rest van het jaar. Het aandeel Nedap steeg 0,4 procent.

Barclays verhoogde het koersdoel op Basic-Fit met 3 euro naar 29,00 euro. Hoewel het aandeel Basic-Fit wellicht duur oogt, valt dit volgens Barclays mee. Het advies bleef dan ook Overwogen. Het aandeel Basic-Fit steeg 2,9 procent.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg 6,6 procent na eerst een goedkeurende verklaring van de Amerikaanse FDA te hebben ontvangen, om vervolgens van de toezichthouder in Singapore groen licht te krijgen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent lager op 2.607,49 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.