(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 569,95 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.
In heel Europa stonden de aandelenmarkten donderdag onder druk, vanwege een nieuwe escalatie van de handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Deze staken opnieuw de kop op, nadat Amerika woensdagavond dreigde om de voorgestelde impotheffinfen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen te verhogen van 10 naar 25 procent.
De Bank of England verhoogde donderdag zoals verwacht de rente van 0,50 procent naar 0,75 procent, maar handhaafde het opkoopprogramma. De Britse centrale bank houdt het vertrouwen dat de inflatie zich ontwikkelt in overeenstemming met de verwachting van de bank en gaf aan dat de recent data bevestigen dat de dip in de economische groei van het Verenigd Koninkrijk van tijdelijk aard was.
“Haviken lijken bijna een coupe te hebben gepleegd in het beleidscomité van de Bank of England nadat zowel de rente werd verhoogd, de verwachte groei naar boven werd bijgesteld naar 1,75 procent en er zelfs overeengekomen werd dat meer renteverhogingen nodig zullen zijn – en dit allemaal terwijl de recente detailhandelsverkopen en inflatiecijfers de verwachtingen niet waar maakten en onzekerheden over Brexit de boventoon voeren”, oordeelde marktanalist Bart Hordijk van Monex Europa in reactie op het rentebesluit.
Het rentebesluit woensdagavond in de VS leverde geen verrassingen op. De rente bleef ongemoeid, maar vermoedelijk komt de Fed in september wel in actie.
Op macro-economisch vlak werd donderdag tevens bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in juni op jaarbasis zijn gestegen met 3,6 procent. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,4 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 28 juli is gestegen met 1.000 tot 218.000. De Amerikaanse fabrieksorders zijn in juni gestegen en de omstandigheden voor ondernemers in de regio New York zijn verbeterd.
De euro/dollar noteerde op 1,1613. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1633 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1660 op de borden.
Olie noteerde donderdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,1 procent tot 68,38 dollar, terwijl een september-future Brent 0,5 procent hoger bewoog op 72,75 dollar.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Wolters Kluwer met een winst van 3,4 procent. Credit Suisse verhoogde na de recente kwartaalcijfers het koersdoel voor Wolters Kluwer met 3 euro naar 53,00 euro. De analisten stelden de ramingen voor de omzet, het operationeel resultaat en de winst per aandeel voor 2019 en 2020 met 2 procent opwaarts bij op basis van de verwachting voor een duurdere dollar.
DSM won 1,2 procent, nadat UBS het koersdoel verhoogde van 97,00 euro naar 99,00 euro. UBS houdt vast aan het koopadvies voor DSM. Het aandeel was daarmee de op één na sterkste stijger van de AEX.
ING Groep daalde 1,5 procent, na het openen van de boeken. De bank heeft in het tweede kwartaal van 2018, zoals ook verwacht, onderliggend meer winst geboekt. Aandeelhouders kunnen een interim-dividend van 0,24 euro per aandeel tegemoet zien. Volgens ABN AMRO waren de cijfers conform verwachting. KBC Securities sprak van een meevallende winstontwikkeling, maar het halen van de doelen voor de lange termijn zullen meer tijd kosten dan de bank aanvankelijk dacht. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een adviesverlaging voor ING door Oddo. Die haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel met 3 euro naar 13,51 euro.
Indexzwaargewicht Unilever verloor 0,3 procent. Het aandeel noteert vandaag 0,39 euro per aandeel ex-dividend.
De grootste daler bleek evenwel Altice Europe met een fors verlies van 16,3 procent. De resultaten van de Franse kabelaar stonden onder druk, maar de outlook werd wel herhaald, hoewel het iets voorzichtiger werd over Frankrijk. De kwartaalresultaten lieten volgens Bank of America Merrill Lynch een gemengd beeld zien.
In de Midkap schoot Intertrust 8,6 procent omhoog, eveneens na kwartaalcijfers. Deze waren licht beter dan verwacht. Voor UBS waren er evenwel ook wat tegenvallers. Zo schoot de winst per aandeel wat tekort door hogere rentekosten.
Air France-KLM steeg 2,5 procent, terwijl OCI 2,4 procent won.
Beleggers bleken niet enthousiast over de cijfers van AMG Advanced Metallurgical Group, dat 4,1 procent aan beurswaarde verloor. In het tweede kwartaal van 2018 werd door AMG een flink hogere omzet en bedrijfsresultaat gehaald, terwijl de prognose voor de EBITDA voor 2018 bovendien flink werd verhoogd. ING sprak van een sterk kwartaal, ondanks dat de divisie Engineering er conform verwachting zwak bij lag.
Onder de kleinere aandelen won Basic-Fit 6,1 procent, nadat er in het afgelopen halfjaar meer leden bijkwamen. Vooral de aantrekkende omzet per lid bleek in de smaak te vallen bij ING. Basic-Fit stelde bovendien in gesprek met ABM Financial News dat er nog genoeg ruimte is om nieuwe clubs te openen in Nederland en België en wil op termijn in elk van deze twee landen tweehonderd clubs operationeel hebben.
Ordina verloor 5,0 procent, ondanks een sterk herstel van het operationeel resultaat bij een goede, doorlopende stijging van de omzet, zo oordeelde NIBC. Analisten van de bank schatten in dat Ordina’s waardering een korting bevat van 15 tot 20 procent ten opzichte van zijn concurrenten en met herstel in resultaten is deze korting niet gerechtvaardigd.
Het lokaal genoteerde VEON won 1,6 procent, waarmee de resultaten van het bedrijf positief werden ontvangen.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.812,50 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het groen.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.