(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 1,6 procent tot 562,98 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,1 procent.

Europa-breed domineerden vrijdag zorgen over de crisis in Turkije en het effect ervan op met name Europese valuta.

De aandelenmarkten in Europa kwamen vrijdag onder druk te staan na een artikel in de Financial Times dat de Europese Centrale Bank zich steeds meer zorgen maakt over mogelijke besmetting door de problemen in Turkije, waarbij met name gevreesd wordt voor het effect op de Europese bankensector. Het nieuws leidde tot een sterke daling van de risicobereidheid op de Europese financiële markten, waarbij met name de Duitse beurs, het grootste lid van de eurozone, zwaar onder druk kwam te liggen. Zuid-Europese landen, als Spanje en Italië, de meer kwetsbare lidstaten van de eurozone, stonden tevens onder druk. De Turkse lira schommelde de gedurende de dag rond zijn laagste niveau in de recente geschiedenis ten opzichte van de dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump deed er vrijdagmiddag nog een schepje bovenop door de importheffingen op Turks staal en aluminium te verhogen. “Ik heb zojuist een verdubbeling van de heffingen op staal en aluminium uit Turkije goedgekeurd, aangezien hun munt, de Turkse lira, vlot daalt tegenover onze erg sterke dollar”, schreef Trump op twitter. De nieuwe importheffing op aluminium wordt 20 procent en voor staal zelfs 50 procent.

“De Turkse lira zit al een tijdje in het verdomhoekje. Sinds begin 2018 is de lira met meer dan 35 procent gedaald”, aldus marktanalist Georgette Boele van ABN AMRO. “Omdat president Erdogan ernaar streeft om alles te controleren, inclusief het beleid van de centrale bank, hebben beleggers de munt verkocht. Zij zijn van mening dat zijn beleid niet goed is voor de economie. Beleggers zijn ook bezorgd dat Turkije dit jaar moeite zal hebben het tekort op de lopende rekening te financieren”, voegde zij toe.

“Op dit moment zijn beleggers ook bezorgd dat deze ontwikkelingen in Turkije negatief zullen zijn voor met name Europese banken”, vervolgde de analist van ABN AMRO. “Als gevolg hiervan is de euro gedaald. De euro/dollar is door het belangrijke steunniveau van 1,15 gezakt en onze prognose voor eind september van 1,10 is nu in zicht”, aldus Boele.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek vrijdag dat het aantal faillissementen in juli licht is gestegen. In juli werden er 3 bedrijven meer failliet verklaard dan in juni. In totaal ging het om 252 bedrijven.

Op macro-economisch vlak was er verder vooral nieuws uit het Verenigd Koninkrijk. De Britse industriële productie in juni steeg op maandbasis, maar daar werd een daling van 0,8 procent in het tweede kwartaal niet mee voorkomen.

De handelsbalans van de Britten liet voor de drie maanden tot en met juni een verder opgelopen tekort zien als gevolg van een gedaalde export. De economische groei van het Verenigd Koninkrijk over dezelfde maand vertraagde naar 0,1 procent, terwijl over het gehele tweede kwartaal de groei stagneerde op 0,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de consumentenprijzen in de Verenigde Staten in juli op maandbasis met 0,2 procent zijn gestegen. Op jaarbasis stegen de prijzen in juli met 2,9 procent.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een september-future West Texas Intermediate steeg 1,2 procent tot 67,59 dollar, terwijl een oktober-future Brent 1,0 procent hoger bewoog op 72,76 dollar.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten feitelijk alle 25 aandelen in het rood. Louter Gemalto, waar een overnamebod op licht, sloot met een winst van 0,4 procent hoger.

ABN AMRO daalde 3,5 procent. Het aandeel noteert echter ook ex-dividend.

Sectorgenoot ING Groep lag er met een verlies van 4,3 procent zwak bij en was daarmee de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Analisten van KBC wezen er op dat ING samen met het Spaanse BBVA, het Italiaanse UniCredit en het Franse BNP Paribas de grootste blootstelling van Europese banken aan Turkije heeft.

Galapagos daalde 2,8 procent. Goldman Sachs haalde vrijdag het aandeel van de kooplijst, maar verhoogde wel het koersdoel met één euro naar 96,00 euro.

In de Midkap wist alleen Flow Traders met winst te sluiten. Het aandeel, dat profiteert van een toenemende volatiliteit, steeg 2,8 procent. WDP sloot vlak.

AMG verloor 1,9 procent en BE Semiconductor Industries en ASM International gaven tot 3,1 procent aan beurswaarde prijs. Morgan Stanley waarschuwde in een rapport dat de Amerikaanse halfgeleidersector inmiddels de slechtste verhouding tussen risico en rendement laat zien nu de cyclische risico’s toenemen. Wereldwijd stonden halfgeleiders daardoor onder druk.

BAM is samen met een aantal andere bouwbedrijven door NHS Wales geselecteerd voor twee raamcontracten met een totale contractwaarde van 560 miljoen Britse pond. De toe te kennen omzet voor BAM is nog onduidelijk. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Onder de kleinere fondsen daalde Basic-Fit 3,4 procent verloor. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een adviesverlaging door Morgan Stanley voor Basic-Fit van Overwogen naar Gelijkgewogen. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel voor de fitnessketen wel, van 25 naar 32 euro.

Kendrion en B&S waren de enige stijgers met winsten van respectievelijk 0,8 procent en 0,2 procent. Brunel, dat volgende week met cijfers komt, daalde 2,4 procent. Analist Marc Zwartsenburg van ING schat in dat de opwaartse trend van het eerste kwartaal zich in het tweede kwartaal heeft doorgezet en gaat uit van een resultaat (EBIT) van 6,3 miljoen euro, aanzienlijk beter dan de 1,2 miljoen verlies over het tweede kwartaal van 2017.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamdse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,6 procent lager op 2.837,22 punten. De Dow Jones index daalde 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.