(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag met verlies gesloten, maar wist dankzij de prestatie van het aandeel Shell de daling te beperken in vergelijking tot de omringende beurzen. De AEX index daalde 0,3 procent tot 548,43 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Europa-breed stonden de aandelenmarkten maandag onder druk vanwege de steeds verder escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Maandag werden de Amerikaanse handelstarieven van 10 procent op 200 miljard aan Chinese goederen van kracht. China besloot het afgelopen weekeinde de geplande diplomatieke onderhandelingen met de Verenigde Staten af te blazen en beschuldigde Washington afgelopen weekeinde van pestgedrag.

Hoewel de Chinezen een relatief licht vergeldingspakket aankondigden, namelijk heffingen op 60 miljard aan Amerikaanse goederen, is het wachten totdat Trump zijn dreigement doorzet om ook de resterende importen uit China met heffingen te bezwaren. Als dat gebeurt is het echt mis, waarschuwde marktanalist Elwin de Groot van Rabobank.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland in september is gedaald. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel daalde van 103,9 in augustus naar 103,7 in september. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 103,2.

“Duitse ondernemers zijn nog altijd niet onder de indruk van de aanhoudende handelsperikelen”, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Chicago Fed National Activity Index in augustus een pas op de plaats heeft gemaakt. De index noteerde vorige maand opnieuw op 0,18.

De euro/dollar noteerde op 1,1779. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1743 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1746 op de borden.

Olie noteerde maandag tot 2,6 procent hoger. “De Opec gaf geen gehoor aan zijn wens om de olieproductie te verhogen”, concludeerde senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO. Het oliekartel kwam zondag bijeen in Algiers.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door RELX met een winst van 1,3 procent.

Royal Dutch Shell steeg 1,2 procent. De oliereus profiteerde van de oplopende olieprijs. Ahold Delhaize win 0,7 procent.

Verder deed verzekeraar NN het ook goed met een winst van 0,3 procent. Later deze week verhoogt de Federal Reserve vermoedelijk de rente weer, en dat is goed voor verzekeraars met veel beleggingen in de Verenigde Staten. Aegon sloot vlak.

Signify bungelde onderaan met een verlies van 3,9 procent. Randstad daalde 2,9 procent. Het aandeel van de uitzender noteerde ex-dividend.

In de Midcap ging de aandacht weer uit naar TomTom, dat na de oorwassing van vorige week met nog eens 6,1 procent daalde. De berichtgeving dat Toyota Google’s Android Auto toelaat tot zijn auto’s is opnieuw een flinke tegenvaller voor TomTom, hoewel minder groot dan de eerder aangekondigde deal met Renault, aldus analisten van ING maandag. “De angst dat de hele sector overstapt naar Google wordt nog maar eens onderstreept”, zo schreef ING.

Flow Traders was de sterkste stijger met een winst van 3,5 procent. Fugro won 2,9 procent.

Air France-KLM verloor 2,8 procent, vermoedelijk als gevolg van de oplopende olieprijs.

Beursnieuweling Adyen promoveerde dankzij de kwartaalherweging van Euronext naar een plekje in de AMX. De promotie van Adyen betekende dat Wessanen een stapje terug moest doen en naar de AScX verhuisde. Dit aandeel steeg 2,6 procent.

In de AScX ging verder Pharming 3,6 procent hoger, Acomo won 2,5 procent en VolkerWessels steeg 2,0 procent.

Lokaal viel kaartenmaker AND International op met een winst van 6,0 procent. FNG, dat meer omzet en winst boekte in de eerste helft van dit jaar, werd 4,4 procent goedkoper.

Alfen, ook recent pas genoteerd op de Amsterdamse beurs, kwam per vandaag in de AScX, en verloor 0,1 procent. Beter Bed en ICT Group vielen juist uit de smallcap index. Beter Bed won desondanks 2,0 procent, maar ICT won 0,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 2.918,90 punten. De Dow Jones index daalde 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.