(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,9 procent tot 542,09 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een vlak slot resteerde.

De handelsdag stond volledig in het teken van de speech van Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell tijdens de centrale bankiersbijeenkomst Jackson Hole, waarbij beleggers meer inzicht hopen te krijgen in het toekomstig monetair beleid van de centrale bank.

De Fed-bestuurder zei bij aanvang van de bijeenkomst de [economische] ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden en “passend” te zullen handelen als dat nodig is. Hij gaf echter geen concrete aanwijzingen over een renteverlaging. Hij zei “Dit complexe, turbulente beeld” dat in augustus is ontstaan, met volatiele financiële markten, handelsspanningen en een zwakkere wereldeconomie”, nauwlettend in de gaten te houden. Hij benadrukte dat de centrale bank wekt aan het behoud van een gunstige economie “in het licht van aanzienlijke risico’s”. “Onze uitdaging is nu om te doen wat met het monetair beleid gedaan kan worden om de expansie te ondersteunen”, zei hij.

De markt zag eerdere winsten echter vervliegen, nadat het Chinese ministerie van financiën aankondigde extra invoertarieven te willen invoeren over Amerikaanse importen ter waarde van 75 miljard dollar. De extra heffing van respectievelijk 10 procent en 5 procent zou in twee stappen worden geïmplementeerd per 1 september en vanaf 15 december.

Trump zette de beurzen verder onder druk, nadat hij via Twitter min of meer van Amerikaanse bedrijven eiste dat zij hun producten in de Verenigde Staten produceren. Hij zei later op de dag een persconferentie te geven om de door China aangekondigde extra tarieven te bespreken.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij waren het vrijdag met name de Chinezen die de markt in beweging wisten te brengen, “hoewel de markt gezien de beperkte reactie ook lijkt te wennen aan de voortslepende handelsperikelen”, zei hij. Wat Powell betreft, heeft de Fed-voorzitter volgens Schutte weinig nieuws gemeld. “De erkenning dat er de afgelopen weken toch wel wat gaande is in de markt, in combinatie met de opmerking open te staan voor maatregelen, kan volgens de beleggingsadviseur als positief worden gezien, “maar of dit genoeg is voor een renteverlaging bij het volgende rentebesluit is afwachten”, aldus Schutte.

Op macro-economisch vlak kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag uit de Verenigde Staten het nieuws dat de verkoop van nieuwe eensgezinswoningen in de VS in juli op maandbasis is gedaald met 12,8 procent, terwijl op jaarbasis sprake was van een stijging van 4,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1144. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1071 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1078 op de borden.  

Olie noteerde 2,7 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ASR Nederland met een winst van 0,6 procent, gevolgd door KPN en IMCD met winsten van 0,4 procent. RELX en NN Group waren met winsten van elk 0,2 procent de overige twee stijgers.

ASR Nederland publiceerde vrijdag halfjaarcijfers. Het operationeel resultaat van ASR Nederland kwam in de eerste helft van dit jaar uit op 459 miljoen euro tegen 380 miljoen euro een jaar eerder. Analisten rekenden op 413 miljoen euro.  ASR zei vrijdag positief te zijn gestemd over de tweede helft van 2019. Verder liet de verzekeraar weten Veherex over te nemen van de Nederlandse Spoorwegen en pensioenfonds SPF. KBC Securities bleek te spreken over de cijfers en verhoogde het advies van Reduceren naar Houden. Volgens ING was het operationeel resultaat “solide”.

Aegon noteerde onderaan met een verlies van 4,6 procent vanwege een ex-dividend notering. ArcelorMittal daalde 2,2 procent, terwijl ING 1,9 procent verloor.

Adyen sloot vlak. Het fintechbedrijf bevestigde dat oprichters Pieter van der Does en Arnout Schuiff, die respectievelijk CEO en CTO zijn bij het Amsterdamse betaalbedrijf, donderdag samen bijna een half miljoen aandelen Adyen hebben verkocht in een plaatsing bij institutionele beleggers. Volgens KBC Securities kunnen er meer van dit soort transacties gaan plaatsvinden, hetgeen het aandeel zal drukken. 

AMG en Aperam leverden in de AMX respectievelijk 4,4 procent en 2,8 procent in.  Boskalis won 1,5 procent en TomTom steeg met 2,4 procent. Schutte van Boer & Olij kon geen reden vinden voor de koerswinst van de navigatiespecialist.  

Bij de kleinere aandelen ging Alfen en Heijmans aan kop met een winsten van elk 2,0 procent. ForFarmers steeg 1,3 procent en Sif won 1,2 procent. ICT Group daalde 3,0 procent, terwijl Van Lanschot 1,7 procent lager noteerde en Accell 1,5 procent verloor.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,6 procent lager op 2.875,53 punten. De Dow Jones index daalde 1,6 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 2,0 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties