(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,3 procent tot 534,24 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,9 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus meldde geen directe reden gevonden te hebben voor het lagere Damrak. Volgens de beleggingsadviseur zakten de beurzen weg gedurende de speech van Bank of England gouverneur Mark Carney na de vraag wat te doen als de Brexit niet ordentelijk verloopt. “Nadat bleek dat de centrale bank daar geen strategie voor heeft klaarliggen zakte de markten weg”, aldus Schutte, eraan toevoegend dat het uiteindelijk gissen blijft naar de oorzaak van de daling. “De markt maakt gewoonweg een pas op de plaats of beweegt op basis van bepaalde algoritmes en computerprogramma’s”, voegde hij toe.

De Bank of England liet het monetaire beleid donderdag conform de verwachting ongemoeid. Het Monetary Policy Committee stemde met 8 tegen 1 voor het handhaven van de rente op 0,25 procent en tornde ook niet aan het obligatie-opkoopprogramma dat sinds augustus vorig jaar een omvang heeft van 435 miljard Britse pond.

Uit cijfers van het centraal bureau voor de Statistiek bleek dat het aantal failliet verklaarde bedrijven in Nederland in april is gedaald. 247 bedrijven werden in april failliet verklaard.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse industrie in maart op maandbasis 0,5 procent minder heeft geproduceerd. Op jaarbasis was daarentegen sprake van een stijging met 1,4 procent.

Het tekort op de Britse handelsbalans is in maart gestegen van 2,6 miljard Britse pond naar 4,9 miljard pond in maart.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit Amerika het nieuws dat het aantal eerste aanvragen in de Verenigde Staten voor een werkloosheidsuitkering in de week eindigend op 6 mei is gedaald met 2.000 tot 236.000. De producentenprijzen zijn in april op maand- en jaarbasis gestegen met achtereenvolgens 0,5 en 2,5 procent.

Olie noteerde donderdag in het groen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 47,97 dollar, terwijl een juli-future Brent 1,4 procent hoger bewoog op 50,91 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0871. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0878 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0867 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Unibail-Rodamco met een winst van van 0,6 procent, gevolgd door DSM, dat 0,5 procent steeg.  

Aegon daalde 6,6 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen kwartaal. De verzekeraar was daarmee de sterkste daler van de hoofdfondsen. De nettowinst van de verzekeraar steeg afgelopen kwartaal op jaarbasis van 143 miljoen euro naar 378 miljoen euro. De onderliggende winst nam toe van 462 miljoen naar 488 miljoen euro, geholpen door kostenbesparingen in de Verenigde Staten en hogere fee-inkomsten door de positieve aandelenmarkten. Analisten mikten op 477 miljoen euro. De Solvency II-ratio bleef stabiel op 157 procent. Morgan Stanley stelde dat de winst van Aegon meeviel.

Standard & Poor’s heeft zijn ratings voor NN Group verlaagd, omdat de overname van Delta Lloyd voor 2,3 miljard euro, die hoofdzakelijk met contanten wordt betaald, de kapitaalbuffers de komende twee jaar zal verzwakken, en omdat de kwaliteit van de risicobeheersing onder de overname kan lijden. Het aandeel daalde 1,2 procent.

Altice steeg met 1,6 procent. De kabelaar boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 5.932 miljoen euro, tegen 5.750 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Analisten mikten op een omzet van 5.923 miljoen euro. Volgens ING waren de resultaten conform verwachting. Het aandeel won/verloor xxx procent.

Morgan Stanley heeft donderdag het koersdoel voor ING Groep verhoogd van 14,20 naar 15,00 euro, met handhaving van het Onderwogen-advies. Credit Suisse verhoogde het koersdoel van 15,00 naar 15,50 euro en handhaafde het Neutraal-advies. ABN AMRO  verhoogde het koersdoel van 16,00 naar 16,75 euro met een ongewijzigd koopadvies. Het aandeel verloor 0,4 procent.

In de Midkap was ASR met een winst van 1,8 procent de sterkste stijger, gevolgd door IMCD met een winst van 1,2 procent en Air France-KLM met een winst van 0,6 procent.

Refresco Group verloor 0,6 procent. De Rotterdamse bottelaar genereerde afgelopen kwartaal een omzet van 524 miljoen euro tegen 448 miljoen euro vorig jaar, flink meer dan de door analisten geraamde 491,2 miljoen euro. De bruto marge per liter daalde van 14,6 naar 14,1 eurocent, waar analisten mikten op 13,8 eurocent. Dit leverde een aangepast bedrijfsresultaat (EBITDA) op van 37 miljoen euro, iets meer dan de 34 miljoen euro vorig jaar. De volumes, omzet en brutomarge waren zeer sterk, maar het bedrijfsresultaat (EBITDA) stelde licht teleur, aldus KBC Securities.

BAM Groep daalde 8,5 procent en was daarmee de sterkste daler onder de Midkapfondsen. Beleggers reageerden daarmee negatief op de kwartaalcijfers van de bouwer. De omzet van BAM daalde van 1.542 miljoen in het eerste kwartaal van 2016 naar 1.383 miljoen euro. Het aangepaste resultaat voor belastingen zakte van 8,0 miljoen naar 4,9 miljoen euro. Volgens Theodoor Gilissen Bankiers vielen de cijfers wat tegen.

Onder de kleinere fondsen steeg Hunter Douglas met 3,8 procent, nadat de Nederlandse producent van raambekleding en bouwproducten bekendmaakte de Britse verkoper van raambekledingsproducten, gordijnen en vloerkleden Hillarys over te nemen voor een bedrag van 300 miljoen pond.

ForFarmers realiseerde in het eerste kwartaal van 2017 dankzij volumegroei een licht hogere brutowinst en een duidelijk hoger operationeel resultaat (EBITDA). Het aandeel steeg met 0,6 procent.  

Als gevolg van de stijgingen van het aantal clubs en leden, steeg de omzet van de uitbater van fitnessclubs Basic-Fit in het afgelopen kwartaal met 27 procent naar 76,9 miljoen euro. Analisten van ABN AMRO voorzagen een omzet van 74 miljoen euro. Beleggers waren niet overtuigd van de cijfers en zette het aandeel 0,4 procent lager.

Het lokaal genoteerde VEON gaf 1,0 procent prijs na bekendmaking van de cijfers over het afgelopen kwartaal. Het telecom- en internetconcern, dat sinds 4 april op Euronext Amsterdam genoteerd is, rapporteerde een stijging van de kwartaalomzet met 13,1 procent naar 2,28 miljard dollar. De autonome omzet daalde evenwel met 1 procent. Het onderliggende bedrijfsresultaat (EBITDA) nam met 11,6 procent toe tot 891 miljoen dollar, waarbij de marge verbeterde van 38,9 naar 39,1 procent. ING noemde de omzet een meevaller, terwijl de EBITDA juist lager was dan geraamd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent lager op 2.388,19 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,5 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.