(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag lager het weekend ingegaan. Bij een slot van 651,73 punten, daalde de AEX 0,8 procent.

Beleggers maken zich zorgen over de coronacrisis, nu veel landen strengere maatregelen nemen om verspreiding tegen te gaan. Ook wordt getwijfeld over de kans van slagen en de effectiviteit van het coronasteunplan dat aanstaand president van de VS Joe Biden vannacht onthulde.

Biden wil 1,9 biljoen dollar aan coronastimulus door de Senaat loodsen, met nog eens 1.400 dollar voor elke Amerikaan bovenop de 600 dollar die in december al werd afgesproken plus aanvullende bijstand bovenop uitkeringen. Daarnaast wil Biden honderden miljarden dollars uitgeven ter ondersteuning van staten en lokale overheden, coronavaccinaties en het veilig heropenen van scholen.

Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe wordt het mogelijk lastig om breedgedragen steun te krijgen voor de plannen, omdat de Republikeinen het prijskaartje waarschijnlijk te hoog vinden. Zij wees erop dat er zeker 60 van de 100 senatoren in de Senaat akkoord moeten gaan wat wil zeggen dat de Democraten tenminste 10 Republikeinse collega’s moeten overtuigen.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING vragen beleggers zich af of de stimuleringsmaatregelen voldoende steun bieden aan de Amerikaanse economie om een rally op de aandelenmarkten te rechtvaardigen.

Het bericht dat de Chinese centrale bank liquiditeit uit het financiële systeem heeft gehaald, drukte vrijdag eveneens op de beursstemming, aldus Wiersma.

Op macro-economisch vlak waren er bovendien een aantal tegenvallers. De detailhandelsverkopen in de VS daalden in december harder dan verwacht, terwijl het consumentenvertrouwen afnam in de maand januari. De industriële productie in de VS steeg wel in de laatste maand van het jaar.

Toch ziet technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets ruimte voor de AEX om te stijgen naar 700 punten, zei hij voor de camera tegen ABM Financial News. Op weekbasis steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter x procent.

De volgende koersprojectie voor de AEX ligt op 676 punten en een test van de all-time high op 703,18 punten van 3 september 2000 sluit Van den Akker in de komende weken niet langer uit, voordat er een grotere correctie start.

De dollar als veilige haven is vrijdag in trek. Rond het slot noteerde de euro/dollar op 1,2099. Olie werd 3 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen deed Aegon goede zaken met een winst van ruim 3 procent en steeg Ahold Delhaize 1,5 procent. ASR maakte de top drie compleet met een plus van circa een procent. De verzekeraar gaat voor 7,5 miljoen euro aan eigen aandelen inkopen voor een aandelenplan voor medewerkers.

Just Eat Takeaway.com leverde bijna 5 procent in en was daarmee hekkenlsuiter. Het aandeel is sinds een kwartaalupdate eerder in de week flink teruggelopen na een tegenvallende winstontwikkeling.

Galapagos daalde circa 2 procent, na een koersdoelverlaging van KBC Securities. Verder startte Kepler Cheuvreux met het volgen van het aandeel met een Houden advies en een koersdoel van 89,00 euro.

In de AMX profiteerde flitshandelaar Flow Traders van de marktvolatiliteit met een winst van 2,4 procent en waren er verder slechts bescheiden winsten voor.

Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van Flow Traders licht bij een onveranderd Houden advies. Besi sloot de rij met een verlies van bijna 4 procent.

In de AScX wonnen Accell en Wereldhave tot 2 procent. Alfen verloor 7,5 procent.

Lokaal steeg Envipco bijna 11 procent en daalde Fastned bijna 8 procent.

Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de Amerikaanse indexen een half procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.