(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent in de min op 459,29 punten. 

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow voorziet een lagere opening, nadat de Amerikaanse beurzen lager eindigden, evenals de Aziatische markten. 

Smit merkte op dat Apple na publicatie van de kwartaalcijfers op dinsdag nabeurs aan beurswaarde prijsgaf, ondanks dat de cijfers volgens de fondsmanager beter dan verwacht waren. 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers onder meer naar de Duitse importprijzen in september, die in september net als in de voorgaande maanden wezen op krimp. Later op de dag volgen nog de Amerikaanse handelsbalans in september en de wekelijkse olievoorraden. Nabeurs komt ASM International met de cijfers over het afgelopen kwartaal. 

Wall Street sloot dinsdag in het rood, na verdeelde kwartaalcijfers en tegenvallende vertrouwensdata. De index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde van 103,5 in september naar 98,6 in oktober. De deelindicator voor de economische verwachtingen voor het komend halfjaar verslechterde op maandbasis van 87,2 naar 83,9.

Verder kwamen dinsdag diverse Amerikaanse ondernemingen met cijfers. Zo boekte General Motors een recordomzet in het afgelopen kwartaal, maar moest Caterpillar de outlook voor heel 2016 neerwaarts bijstellen na lagere resultaten. Merck werd juist positiever en stelde de verwachting voor de winst per aandeel opwaarts bij. Apple boekte voor het derde opeenvolgende kwartaal een lagere omzet en nettowinst. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend lager. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,1 procent op 17.385,93 punten, terwijl de Chinese Shanghai Composite 0,5 procent verloor op 3.116,94 punten. Vanochtend werd bekend dat het consumentenvertrouwen in China in oktober verder is gestegen. De index nam toe van 115,2 in september naar 117,1 in oktober, het hoogste niveau in zes maanden en gedreven door een verbetering van de vooruitzichten voor de aankoop van duurzame goederen.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een december-future West Texas Intermediate daalde 1,3 procent op 49,30 dollar, terwijl een december-future Brent 1,2 procent lager bewoog op 50,17 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0895. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0890 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0887 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Heineken verkocht in het derde kwartaal van 2016 meer bier dan verwacht. Autonoom lag de volumegroei op 2,0 procent, terwijl de analisten slechts rekenden op een groei van 1,6 procent. Het totale biervolume steeg met 5,4 procent naar 54,0 miljoen hectoliter.

Dinsdag nabeurs liet Unibail-Rodamco weten een 5,0 procent hogere omzet te hebben geboekt in de eerste negen maanden van 2016. Het vastgoedconcern herhaalde de outlook voor heel het boekjaar. Voor 2016 voorziet het concern een terugkerende winst per aandeel van circa 11,20 euro per aandeel. 

Ook kreeg DSM een adviesverlaging van JPMorgan Cazenove van Overwogen naar Onderwogen. De analisten verlaagden het koersdoel bovendien van 63,50 naar 55,00 euro en uitten hun zorgen over verdere prijsdruk voor vitamines A en E. Daarnaast houden de marktvorsers ook rekening met margedruk bij de divisie Materials, nu de meevallers op het vlak van inkoopkosten achter de rug zijn. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,4 procent lager op 2.143,16 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 18.169,27 punten en de Nasdaq daalde 0,5 procent tot 5.283,40 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.