De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet, na een positief sentiment op Wall Street woensdagavond en in Azië vanochtend.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 procent. De afgelopen twee handelsdagen koerste de index opgeteld 4,4 procent hoger, terwijl op vrijdag en maandag, de dagen na het Brexit-besluit, de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 8,7 procent prijs gaf.

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow sprak van een “heel enthousiast slot” op Wall Street, waardoor veel aandelen alweer op “pre Brexit levels” noteren.

James Paulsen, chief investment strategist voor Wells Capital Management, schreef dat “de Amerikaanse financiële markten schatten in dat de Brexit-crisis, gezien vanuit een economische invalshoek, minder serieus is dan de publieke retoriek suggereert”. De aandacht van beleggers op Wall Street verplaatste zich naar het aankomende kwartaalcijferseizoen en het monetaire beleid. De Federal Reserve heeft nog niet gezegd wat de impact van de uitslag van het Britse referendum is op de Amerikaanse economie, maar veel marktdeelnemers gaan er nu vanuit dat er dit jaar geen renteverhogingen meer komen, waardoor er vanuit deze hoek voorlopig geen onrust meer wordt verwacht.

De euro noteerde vanochtend ten opzichte van de dollar op 1,1102, vrijwel vlak ten opzichte van woensdag, terwijl olie stevig in de lift zat. Augustus futures voor een vat ruwe olie koersten op de New York Mercantile Exchange 4,2 procent hoger naar 49,88 dollar.

Aziatische beleggers trokken zich op aan het positieve sentiment in Europa en Amerika en de aantrekkende olieprijzen. De beurzen in Hong Kong en Sydney koersten circa 1,5 procent hoger, terwijl de Japanse Nikkei index de winst beperkte tot 0,1 procent. De Shanghai Composite was een dissonant met een bescheiden verlies van 0,1 procent.

Vandaag wordt een belangrijke dag voor het verdere verloop van een eventuele Brexit. Rond het middaguur Engelse tijd dienen politici die zich kandidaat willen stellen voor de opvolging van David Cameron zich kenbaar te maken, waardoor het echte politieke spel nu kan beginnen. Als voornaamste kandidaten worden beschouwd Boris Johnson, Theresa May en Jeremy Hunt.

“Van Boris Johnson is bekend dat hij een anti Europa politicus is waardoor een eventueel partijleiderschap tevens een uittreden van de Britten zou betekenen. Van Theresa May en Jeremy Hunt is bekend dat zij meer gematigd zijn en laatstgenoemde heeft zelfs voor een tweede referendum gepleit”, aldus marktanalist Ron van der Does van IG Markets.

Daarnaast geeft aan het eind van de middag Bank of England voorzitter Mark Carney een toespraak, waarin hij ingaat op de gevolgen van een eventuele Brexit. Carney zal waarschijnlijk benadrukken dat de Britse centrale bank ruimhartig zal optreden om de markten te stabiliseren.

Op macrovlak worden beleggers vandaag geconfronteerd met een drukke agenda. In Europa kijkt men onder meer uit naar de Duitse werkloosheid en de inflatie in de eurozone, terwijl in Amerika cijfers over de wekelijkse steunaanvragen en de bedrijvigheid in de regio Chicago worden vrijgegeven.

Vanochtend bleek al dat de Duitse detailhandelsverkopen in mei zijn aangetrokken. Op jaarbasis stegen de verkopen in mei, gecorrigeerd voor inflatie, met 2,6 procent. In april stegen de verkopen nog met 2,3 procent.

Bedrijfsnieuws

AMG Vanadium sloot een meerjarige overeenkomst met een grote olieraffinaderij uit Noord-Amerika voor het recyclen van gebruikte katalysatoren. Dit maakte het moederbedrijf Advanced Metallurgical Group woensdag nabeurs bekend zonder financiële details te vermelden.

Een consortium van onder meer Heijmans heeft een voorlopige gunning ontvangen voor het publiek-private samenwerkingsproject A27/A1. Het project, inclusief 25 jaar beheer en onderhoud, heeft een contractwaarde van circa 220 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van Heijmans komt.

Royal Reesink bereikte een definitief akkoord bereikt over de overname van Lely Turfcare in het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Denemarken. De omzet over 2015 van deze activiteiten bedroeg circa  60 miljoen euro, wat werd gerealiseerd met ongeveer 125 medewerkers.

IMCD neemt het Keniaanse bedrijf Chemicals and Solvents over. De financiële details van de transactie werden niet vermeld. Met de overname breidt IMCD de bestaande activiteiten in Afrika uit.

Probiodrug gaat samenwerken met het Nederlandse biotechbedrijf Crossbeta Biosciences voor een middel tegen Alzheimer. Financiële details werden niet vrijgegeven.

Kiadis Pharma heeft van de European Medicines Agency (EMA) een uitgebreidere kwalificatie gekregen in de status van weesgeneesmiddel voor ATIR101. Van de EMA heeft ATIR101 nu ook de status weesgeneesmiddel gekregen voor de toepassing van het middel bij hematopoietische stamceltransplantaties, ongeacht de onderliggende ziekte waarvoor de transplantatie wordt uitgevoerd.

Gemalto is geselecteerd door het Japanse telecombedrijf KDDI om zijn technologie te leveren, die het mogelijk zal maken om een veilige verbinding te bewerkstelligen voor met internet verbonden auto’s en Internet of Things-applicaties wereldwijd. Financiële details werden niet vrijgegeven. 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones Industrial Average sloot woensdag 1,6 procent hoger op 17.694,27 punten, de S&P 500 index steeg 1,7 procent tot 2.070,73 punten en de Nasdaq won 1,9 procent tot 4.779,25 punten.

Door: ABM Financial News.
Info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.