(ABM FN-Dow Jones) De AEX zag een mooie beursdag woensdag toch glansloos eindigen, nadat een sterke winst in de ochtendhandel, ’s middags volledig werd ingeleverd. De Amsterdamse hoofdgraadmeter sloot uiteindelijk 0,3 procent lager op 521,71 punten. De AMX en AScX sloten fractioneel lager.

“Terwijl alle ogen van beleggers gericht zijn op het Amerikaanse rentebesluit van vanavond, zetten Amerikaanse macrocijfers de koersen juist in beweging. Wat betreft het rentebesluit van vanavond lijkt het een uitgemaakte zaak”, aldus beleggingsspecialist Roy van Santen van online broker Lynx.

Omdat de uitkomst eigenlijk al vast staat, verwacht marktanalist Naeem Aslam van ThinkMarkets UK toch ene soort van non-event, ook omdat de Amerikaanse centrale bank wil voorkomen dat de markt te nerveus wordt en er weer een zogenoemd ’taper tantrum’ ontstaat wanneer de Fed zinspeelt op enige vorm van monetaire verkrapping, zoals een mogelijke afbouw van de balans.

Woensdag overdag was het een drukke bedoeling met macro-economische cijfers, waarbij die uit Amerika vooral opvielen, en dan in negatieve zin. De detailhandelsverkopen daalden in mei met 0,3 procent, terwijl de inflatie in dezelfde maand 0,1 procent negatief was vanwege de dalende energieprijzen. 

Over de zwakke detailhandelsverkopen zei marktanalist Aslam, “consumenten zijn terughoudend in hun uitgaven”, terwijl de inflatiecijfers de Fed de ruimte bieden om de monetaire verkrapping in een gematigd tempo uit te blijven voeren.

Britse cijfers over de arbeidsmarkt toonden een verdeeld beeld. Enerzijds daalde de werkloosheid in de drie maanden tot en met april naar het laagste niveau sinds 1975, maar daar stond een zwakkere loongroei tegenover. Volgens marktanalist Aslam waren de cijfers veel slechter dan verwacht.

De combinatie van een hogere inflatie, zwakkere economische groei en een achterblijvende loongroei, plus de toegenomen politieke onzekerheid in het Verenigd Koninkrijk, zijn volgens marktkenners de belangrijkste ingrediënten waarmee de Bank of England de komende tijd zijn  monetaire beleid bepaalt. Donderdag komt de Britse centrale bank met zijn rentebesluit, maar wijzigingen in de rente van 0,25 procent en het opkoopprogramma voor obligaties van 435 miljard pond worden niet verwacht.  

De olieprijs daalde. Uit de Amerikaanse olievoorraden bleek dat de olievoorraden vorige week zijn geslonken, terwijl de voorraden benzine en stookolie stegen. Daarnaast stelde het Internationaal Energieagentschap dat het nog wel even zal duren voordat de oliemarkt in balans is, ondanks de recente verlenging van de productie-afspraken tussen de OPEC en een aantal landen buiten het kartel. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 3,8 procent tot 44,75 dollar, terwijl een augustus-future Brent 3,5 procent lager bewoog op 47,00 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond het slot in Europa op 1,1276. Woensdagochtend verhandelde het muntpaar nog op 1,1216. De dollarzwakte werd in gang gezet door de zwakke Amerikaanse macro-economische data.

Stijgers en dalers

Van de 25 hoofdfondsen in de AEX sloot het merendeel woensdag hoger en waren de verliezen redelijk beperkt. Gemalto was koploper en zag de beurswaarde met 5,0 procent toenemen vanwege marktgeruchten dat er overname interesse zou zijn voor de digitale beveiliger. 

RELX volgde op gepaste afstand van Gemalto en steeg 1,3 procent, na een adviesverhoging bij ABN AMRO van Houden naar Kopen en een koersdoelverhoging van 16,00 naar 21,00 euro. Volgens de analisten is de versnelling van de omzetgroei in 2016 ook de komende jaren houdbaar.

NN Group won 1,0 procent. Credit Suisse is het aandeel opnieuw gaan volgen met een Outperform advies en een hoger koersdoel van 38,50 euro. Sectorgenoot Aegon kreeg een adviesverhoging van Houden naar Kopen bij S&P Equity Research bij een ongewijzigd koersdoel van 5,00 euro, omdat het aandeel ondergewaardeerd zou zijn. Aegon sloot woensdag 1,6 procent lager.

Chipmachinefabrikant ASML sloot vlak. Analisten van Citi Research zetten het aandeel terug op de kooplijst met een verhoogd koersdoel van 135,00 euro, omdat het Veldhovense bedrijf volgens de analisten een van de best techbedrijven ter wereld is. 

In de Midcap deed TKH Group het opnieuw goed met een stijging van 0,6 procent. Daarmee werd de positieve trend van dinsdag voortgezet, toen het aandeel al 3 procent won. Eerder deze week kwamen Kempen & Co en Theodoor Gilissen bankiers met positieve rapporten over de onderneming. 

Grootste stijger was evenwel TomTom, dat de beurswaarde met 1,5 procent zag toenemen. Aperam eindigde onderaan, met een verlies van 2,7 procent.

Telegraaf Media Groep zakte 2,0 procent, nadat John de Mols Talpa dinsdag officieel zijn bod van 6,50 euro per aandeel uitbracht. Het bod wordt gestand gedaan als meer dan 50 procent van de aandelen is aangemeld onder het bod. Omdat rivaliserende bieders Mediahuis en Van Puijenbroek al bijna 60 procent van de aandelen in handen hebben, zal Talpa, dat bijna 30 procent van de aandelen heeft, waarschijnlijk niet verder te komen dan 40 procent.

Lokaal was Phelix een uitschieter, met een stijging van 25,8 procent. Daarmee kreeg de positieve trend van dinsdag een sterk vervolg.

Tussenstand Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen bleven de indexen op Wall Street dicht bij huis in afwachting van Fed. De S&P 500 index verloor 0,1 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.