(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met een lichte winst gesloten. De AEX index sloot dinsdag 0,1 procent hoger tot 528,17 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

Volgens beleggingsadviseur Paul Springorum van Indexus gebeurde er dinsdag bijzonder weinig, nu het kwartaalcijferseizoen ten einde loopt en macro-economische data redelijk in lijn zijn met de verwachtingen. De markt kijkt volgens de beleggingsadviseur onder andere uit naar de publicatie van de notulen van de laatste bijeenkomst van de Federal Reserve op woensdagavond. Een op woensdag geplande hoorzitting met de onlangs door Trump ontslagen FBI-directeur James Comey blijkt inmiddels uitgesteld en vindt vermoedelijk ergens volgende week plaats.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de bedrijvigheid van de economie van de eurozone stabiel is gebleven. De samengestelde inkoopmanagersindex van de industrie en de dienstensector bleef in mei staan op 56,8.

Zowel het samengestelde cijfer uit Duitsland als Frankrijk wees op een aantrekkende groei in mei. De voorlopige inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie steeg zelfs van 58,2 in april naar 59,4 in mei, terwijl de markt volgens analist David Madden van CMC Markets rekening hield met een indexstand van 58,0.

De Duitse economie is in het eerste kwartaal op kwartaalbasis met 0,6 procent gegroeid. Op jaarbasis was sprake van een groei van 1,7 procent.

Het ondernemersklimaat in Duitsland is in mei verder verbeterd. De index steeg van 112,9 in april naar 114,6 deze maand. Ook Franse ondernemers hebben vertrouwen in de economie. De Franse index voor het ondernemersklimaat bleef in mei ten opzichte van april stabiel op 109.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie in mei minder hard is gegroeid, terwijl de activiteit in de dienstensector verder aantrok. De verkopen van nieuwe woningen daalden in april in Amerika, met 11,4 procent.

Olie noteerde dinsdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 51,36 dollar, terwijl een juli-future Brent 0,4 procent hoger bewoog op 54,09 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het sluiten van de Europese beurzen op 1,1241. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1252 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1239 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 15 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 3,0 procent, gevolgd door Akzo Nobel en Aalberts die beiden 1,0 procent hoger sloten.

AkzoNobel zat in de lift, nadat PPG Industries dinsdag meldde daags na de uitspraak van de Ondernemingskamer over de aangevraagde buitengewone aandeelhoudersvergadering voor AkzoNobel, bijeen te komen en te besluiten wat de volgende stap is, nadat een overnamebod van PPG door AkzoNobel tot nu toe drie keer is afgewezen.

UBS verhoogde het advies voor het aandeel ArcelorMittal van Verkopen naar Neutraal met een koersdoelverhoging van 17,10 naar 21,50 euro. Analist Carsten Riek blijft negatief over de Europese staalsector, maar de staal- en ijzerertsprijzen zijn minder hard gedaald dan de analist in december dacht. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Aegon noteerde dinsdag ex-dividend. Het fonds leverde 5,1 procent in en voerde daarmee de lijst van dalers onder de AEX-fondsen aan. Maandag was Aegon juist nog een sterke stijger.

Philips heeft beademingsapparatuur van een dochterbedrijf teruggeroepen vanwege een mogelijk defect aan de interne bekabeling. In de praktijk komt de actie neer op een vervangingsprocedure. Het aandeel verloor dinsdag 0,8 procent.

Bij de Midkapfondsen was Air France-KLM met een winst van 1,2 procent de sterkste stijger, gevolgd door OCI met een winst van 1,0 procent. Eurocommercial was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler.

Bij de AScX-fondsen waren ICT Group en AMG sterke stijgers, met winsten van achtereenvolgens 3,7 en 2,3 procent.

Van de lokaal genoteerde fondsen was er onder meer aandacht voor Euronext. Euronext breidde dinsdag zijn activiteiten met de overname van FastMatch uit. FastMatch werd voor 153 miljoen dollar ingelijfd, betaald uit een banklening. Euronext kreeg er 0,3 procent bij.

HeadFirst Source Group heeft zijn omzetverwachting voor het lopende boekjaar 2017 verhoogd met 10 miljoen euro naar 460 miljoen euro. De omzet en de winstgevendheid ondergingen een enorme impuls als gevolg van een fusie tussen Source en Headfirst. Het aandeel Headfirst Source noteerde dinsdag een winst van 0,4 procent.

Esperite lijkt zich in de gevarenzone te bevinden. Het verlies voor het bedrijf over 2016 liep op en er bevinden zich niet voldoende middelen in kas om de strategie uit te voeren. Dinsdag publiceerde het bedrijf de herhaaldelijk uitgestelde cijfers over het afgelopen boekjaar. Esperite zegt in hoge mate afhankelijk te zijn van aanvullende financiering. Het voortbestaan stelt de onderneming afhankelijk van voldoende kasstroom, het binnenhalen van de noodzakelijke financiering, het omdraaien van het faillissement van Genoma en de uitkomst van de patent rechtszaak. Esperite sloot 3,4 procent lager.

VEON heeft in Pakistan aanvullend spectrum bijgekocht via dochterbedrijf Jazz voor 295 miljoen dollar. De koers van het voormalige Vimpelcom sloot 0,3 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen stond Wall Street hoger, waarbij de S&P 500 index 0,2 procent won op 2.398,54 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.