(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 519,10 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,1 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,9 procent.
De handelsdag stond donderdag vooral in het teken van de start van de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. De bijeenkomst duurt tot en met zaterdag. Vrijdag staan voorzitters Janet Yellen van de Federal Reserve en Mario Draghi van de Europese Centrale Bank op de agenda om te spreken.
Handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO sprak van een saaie handelsdag, waarbij vrijdag hopelijk de actie een beetje terug komt in de markt met de speeches van Yellen en Draghi en macro-publicaties als de Amerikaanse duurzame goederen en de Duitse Ifo-index. Volgens de handelaar is sprake van een onderliggend goed sentiment, terwijl de volatiliteit laag is. “Zo lang de spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten niet opnieuw oplopen is sprake van een redelijk solide derde kwartaal, waarbij het zomerseizoen tot uiting komt in de volumes”, aldus Bonsee.
“Verwacht geen nieuws in Jackson Hole. Met Yellen die zich vooral zal uitlaten over hoe de Fed denkt over financiële stabiliteit, zal er weinig ruimte zijn voor nieuws over de korte termijn outlook voor het monetaire beleid”, stelden analisten van UBS.
Valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO rekent wel op wat meer duidelijkheid van Yellen over het beleid van de Fed, maar verwacht daarentegen dat voorzitter Draghi van de ECB zijn kruit juist droog zal houden. “Het is waarschijnlijk dat er meer details over het monetaire beleid en tapering bekend worden op de ECB-vergadering van 7 september. Met andere woorden: de communicatie zal in de komende weken waarschijnlijk voorzichtig blijven en details zullen ontbreken”, voorziet Boele.
“Draghi zal de kaarten dicht tegen de borst houden en zal een misstap zoals in Sintra willen vermijden”, denkt marktanalist Craig Erlam van Oanda. “Nu de euro op een redelijk hoog niveau staat, zal zijn boodschap zo mild mogelijk zijn en de deur open laten naar eventuele taper-aankondigingen in de komende maanden”, aldus de marktvorser.
De Spaanse economie is in het tweede kwartaal van 2017, conform een eerdere raming, op kwartaalbasis met 0,9 procent gegroeid. Op jaarbasis werd een groei van 3,1 procent gemeten. De economie van het Verenigd Koninkrijk groeide ook conform een eerdere raming, met 1,7 procent op jaarbasis. Op kwartaalbasis groeide de Britse economie met 0,3 procent.
Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een uitkering licht is gestegen. De bestaande woningverkopen in de Verenigde Staten daalden daarentegen in juli met 1,3 procent op maandbasis. Op jaarbasis stegen de verkopen wel met 2,1 procent.
Olie noteerde donderdag in het rood. Een oktober-future West Texas Intermediate daalde 1,1 procent tot 47,88 dollar, terwijl een oktober-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 52,32 dollar.
De euro/dollar noteerde op 1,1800. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1793 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1808 op de borden.
Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 7 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 2,9 procent, gevolgd door Aegon en NN Group met winsten van respectievelijke 1,1 procent en 0,6 procent. SBM Offshore was met een verlies van 1,6 procent de sterkste daler. Boskalis volgde met een verlies van 1,1 procent.
Vopak daalde na een koersdoelverlaging door Goldman Sachs. Zoals de analisten van de Amerikaanse zakenbank al hadden voorzien, kampte het tankopslagbedrijf in het tweede kwartaal met aanhoudende druk op de bezettingsgraad van de opslagterminals. De zakenbank denkt dat deze trend tot in 2018 zal aanhouden. De analisten voorzien daarom een negatieve winsttrend voor 2017 en 2018. Het aandeel Vopak werd 1,0 procent goedkoper.
Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell sloot vlak, na het nieuws dat Shell Pernis na het stilleggen van de activiteiten na een stroomstoring op 29 juli weer operationeel is.
ABN AMRO daalde 0,2 procent. Volgens mediaberichten is de bank één van de potentiële bieders op het Duitse IKB Deutsche Industriebank.
Onder de Midkapfondsen was Fugro met een winst van 2,6 procent de sterkste stijger. Corbion was de op één na sterkste stijger met een winst van 0,9 procent. OCI was met een verlies van 2,0 procent de sterkste daler.
BAM Groep daalde 0,9 procent. De nettowinst van de bouwer steeg in het eerste halfjaar van 2017 op jaarbasis van 32,9 miljoen naar 40,0 miljoen euro. BAM blijft voor 2017 rekenen op een stijging van de aangepaste winst voor belastingen ten opzichte van 2016, met een “enigszins” lagere omzet. KBC Securities sprak van solide resultaten en NIBC stelde dat de cijfers wat beter dan voorzien waren.
PostNL steeg 0,4 procent, nadat het postbedrijf akkoord kreeg van de Autoriteit Consument & Markt om de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2018 te verhogen, met maximaal 7,1 procent.
Intertrust zag in het tweede kwartaal van 2017 de onderliggende omzet licht krimpen terwijl de EBITA-marge daalde. Dit bevestigde het trustkantoor na het negatieve voorproefje dat vorige maand al werd gegeven. Het concern boekte een omzet van 118,1 miljoen euro, tegenover een consensus van 116 miljoen euro. Analisten van Berenberg zagen in de definitieve cijfers weinig verrassingen. Het grootste nieuws was wellicht het aangekondigde vertrek van CEO David de Buck, volgend jaar en het uitstellen van de beleggersdag die gepland stond voor september. Het aandeel daalde 0,8 procent.
Kiadis Pharma voerde met een winst van 1,5 procent de AScX-fondsen aan, gevolg door Nedap en ForFarmers met winsten van respectievelijk 0,6 procent en 0,5 procent.
Sif Holding was de sterkste daler met een verlies van 14,4 procent, na publicatie van de cijfers over het afgelopen halfjaar. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de de Roermondse funderingsspecialist daalde in de eerste zes maanden van 2017 op jaarbasis van 36,9 miljoen naar 33,7 miljoen euro. ING en ABN AMRO voorzagen een daling, maar hadden verwacht dat die minder sterk zou uitpakken. Belangrijker vond de markt dat Sif voor heel 2017 waarschuwde voor een lagere winstgevendheid. Waar de funderingsspecialist eerder zei te mikken op een vergelijkbare EBITDA als in 2016, houdt het nu rekening met een daling van 4,5 miljoen tot 5 miljoen euro. Dat is 14 procent slechter dan waarop de consensus rekende, aldus NIBC.
Ordina koerste 0,8 procent lager. Het bedrijfsresultaat (EBITDA) van de dienstverlener aan de ICT-sector kwam in het afgelopen kwartaal uit op 2,7 miljoen euro tegen 3,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens NIBC waren de resultaten redelijk in lijn met de vorige maand afgegeven winstwaarschuwing.
De Delftse producent van Delfts sieraardwerk en keukengerei Royal Delft Group zag in het afgelopen halfjaar de omzet op jaarbasis dalen van 11,7 miljoen naar 9,7 miljoen euro. Daarbij daalde het operationeel bedrijfsresultaat (EBITDA) van 0,7 miljoen naar 0,5 miljoen euro. Onder de streep restte een verlies van 111.000 euro tegenover een winst van 115.000 euro een jaar eerder. Het aandeel verloor 7,2 procent.
Tussenstanden Wall Street
Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent lager op 2.438,72 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het rood.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.