(ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag licht lager gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 567,18 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een winst resteerde van 0,3 procent.

Europa-breed was sprake van een richtingloze dag, waarbij matte bedrijfsresultaten van Europese financials zwaarder wogen dan positieve rapporten van autoproducenten en farmaceuten. Zwakke olieprijzen drukten op de oliesector.

“De AEX noteerde de hele dag in de min maar veerde licht op na het nieuws dat de Amerikaanse president Donald Trump de OPEC heeft aangespoord actie te ondernemen om de brandstofkosten omlaag te krijgen”, zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Verder was het volgens de beleggingsadviseur een weinig enerverende dag, waarbij ‘verdeelde’ bedrijfscijfers de nieuwsstroom domineerden en aandelen als ABN AMRO en ASML ex-dividend noteerden. Komende handelsweek kijkt Schutte met name uit naar het Fed-rentebesluit op donderdag en de volgende golf aan bedrijfscijfers, waaronder Philips op maandag.

Macro-economisch nieuws kwam vrijdagochtend vroeg al uit Azië. De werkloosheid van Japan kwam over maart uit op 2,5 procent bij een verwachte 2,4 procent. De detailhandelsverkopen over dezelfde maand stegen met 1,0 procent. De industriële productie van Japan over maart daalde met 0,9 procent, beduidend meer dan de verwachte daling met 0,1 procent.

Het Franse consumentenvertrouwen over april bleef met een index van 96 stabiel.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal harder is gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product steeg met 3,2 procent, terwijl gerekend werd op een groei van 2,5 procent. In het vierde kwartaal van 2018 groeide de Amerikaanse economie met 2,2 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april gedaald, maar minder dan eerder werd gedacht. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 98,4 in maart naar 97,2 in april. Een voorlopig cijfer duidde op een indexniveau van 96,9 in april.

De euro/dollar noteerde op 1,1159. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1144 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1130 op de borden.

De olieprijs noteerde vrijdag tot bijna 5,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 11 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door KPN met een winst van 1,8 procent. Het concern publiceerde vrijdag zijn kwartaalresultaten. Toch vonden analisten de cijfers aan de magere kant. Het meest opvallend waren echter de verslechterde omzet- en EBITDA-trends ten opzichte van het vierde kwartaal van 2018, stelde Morgan Stanley.

Galapagos verloor 0,3 procent. Galapagos zei in een persbericht dat Gilead van plan is om de marktaanvraag voor filgotinib in reuma in 2019 te bespreken met de toezichthoudende autoriteiten. Bij de jaarcijfers zei het bedrijf nog dat men voornemens was dit jaar de marktaanvraag te doen, onder voorbehoud van de gesprekken met de betreffende autoriteiten. “Van plan zijn om dit te bespreken is niet hetzelfde als concreet een marktaanvraag indienen”, merkten de analisten van UBS de verandering in woordkeuze op.

ASML en ABN AMRO noteerden ex-dividend en gingen 0,3 en 2,7 procent lager. Daarmee was ABN AMRO ook de sterkste daler. Adyen leverde 1,1 procent in.

In de Midcap won Intertrust 2,4 procent. Dat aandeel ging donderdag nog zes procent lager, nadat de kwartaalupdate van het trustkantoor koeltjes werd ontvangen.

Altice Europe ging aan kop met een winst van 4,4 procent, terwijl Fugro onderaan bungelde met een verlies van 7,2 procent. NIBC noemde de cijfers van Fugro tegenvallend. De EBIT was 20 miljoen euro negatief en de schuldratio komt in de buurt van de maximaal toegestane 3 keer, aldus NIBC.

De resultaten van Wereldhave laten volgens JP Morgan Cazenove onderliggend een lastige retailmarkt voor de vastgoedonderneming zien. Het aandeel verloor 6,9 procent.

Ook Signify opende de boeken. Het aandeel verloor 0,9 procent. Toch vielen de kwartaalcijfers van Signify wat mee, volgens de meeste analisten. “Hoewel de waardering van het aandeel optisch gezien ver achterblijft bij wat we elders in de sector zien, is het aandeel de afgelopen maand flink gestegen en daarom zijn de iets betere cijfers vandaag mogelijk niet voldoende voor een aanhoudend positief momentum”, stelden analisten van Morgan Stanley.

Bij de kleinere aandelen ging Fagron aan kop met een winst van 3,3 procent, gevolgd door Brunel en Sligro met winsten van respectievelijk 2,7 procent en 1,9 procent.

Accell leverde 2,2 procent, maar noteerde net als ABN AMRO en ASML ex-dividend.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 2.931,05 punten. De Dow Jones index steeg 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.