(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week redelijk afwachtend begonnen. De AEX sloot maandag 0,2 procent hoger op 562,57 punten.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was er maandag weinig nieuws waaraan de markten zich op konden trekken. Thema’s als de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China en een mogelijke escalatie van het handelsconflict tussen de VS en Europa spelen op de achtergrond een rol, net als de zorgen over een mondiale groeivertraging.

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin sprak afgelopen weekend opnieuw van vooruitgang in de gesprekken tussen Washington en Beijing maar de markt wil meer details, aldus Madden.

Dat zien ook analisten van Monex Europe. “De markt wacht nog steeds op een datum voor een top tussen de VS en China.” Daarnaast wijzen de marktanalisten op de spanningen tussen de VS en Europa, die deze week opnieuw een rol kunnen spelen in het sentiment.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING zijn beleggers ook benieuwd of de mondiale economie aan herstel bezig is of niet.

Op macro-economisch vlak bleef het maandag rustig. Vanochtend werd bekend dat de Nederlandse detailhandel in februari meer heeft omgezet dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De Empire State index, die de omstandigheden in de industrie in de regio New York weergeeft, bleek in april iets harder dan verwacht gestegen. Subindexen toonden echter een verdeeld beeld. De index voor nieuwe orders steeg maar die voor de werkgelegenheid daalde. En het optimisme over de outlook in de komende zes maanden verzwakte ook. Die index daalde met 17 punten tot 12,4 en daarmee het laagste niveau in ruim drie jaar.

De resultaten van Goldman Sachs en Citigroup bleken gemengd. Goldman Sachs stelde teleur met de omzet, terwijl Citi het juist beter deed dan verwacht.

Vrijdag gaven JPMorgan Chase en Wells Fargo de officieuze aftrap voor het cijferseizoen met beter dan verwachte resultaten. Tot dusver kwamen al 29 bedrijven binnen de S&P500 met cijfers. “79,3% van hen deed beter dan verwacht”, volgens KBC Bolero.

Later deze week belooft het op bedrijfsvlak drukker te worden, met de eerstekwartaalcijfers van Bank of America, BlackRock en Morgan Stanley als ook de resultaten van bedrijven als Netflix, IBM, Johnson & Johnson, Alcoa en American Express.

Deze week begint ook het cijferseizoen in Nederland, waarbij onder meer de resultaten van Flow Traders, ASML, Unilever en Vopak geagendeerd staan.

De macro-economische agenda heeft deze week als belangrijkste items de Duitse ZEW index, Japanse exportcijfers, Chinese groeidata en het Amerikaanse Beige Book van de Federal Reserve. Daarnaast verschijnen een aantal samengestelde inkoopmanagersindexen uit de eurozone en de VS.

De euro noteerde maandag rond het slot op 1,1305. Vrijdagavond verhandelde het muntpaar nog op 1,1298. Olie werd maandag ruim een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

De winsten in de AEX bleven maandag redelijk beperkt. Ahold Delhaize steeg 2,0 procent en herstelde daarmee deels van de verliezen van afgelopen week.

Philips en ABN AMRO maakten de top drie compleet met winsten van respectievelijk 1,4 en 1,3 procent.

Adyen daalde 0,7 procent tot 689,00 euro. JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel van 700,00 naar 800,00 euro bij handhaving van het Overwogen advies. De analisten geloven dat Adyen weliswaar veel concurrenten heeft, maar geen gelijkwaardige rivaal qua technologie of schaalgrootte. Daardoor kan Adyen mogelijk marktaandeel winnen en margevoordeel behalen.

Sterkste daler in de Amsterdamse hoofdindex was Galapagos, dat 2,3 procent moest laten gaan. ASML leverde 0,9 procent in.

In de Midcap ging Arcadis aan kop. Het aandeel steeg 2,3 procent. BAM Groep en Basic-Fit zagen de beurswaarde met 2,2 en 1,8 procent toenemen. Altice Europe leverde 2,0 procent in.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 3,6 procent. Wessanen, dat 2,1 procent daalde, noteerde ex-dividend.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg met 5,3 procent, nadat het aandeel vorige week al stevig in de lift zat.

Het aandeel Stern schreef nog eens 3,0 procent aan beurswaarde bij, nadat het aandeel op vrijdag al aanzienlijk wat beurswaarde won. Het autobedrijf ontving voor het weekend een niet nader gespecificeerd bod op alle aandelen Stern. Het niet-bindende en voorwaardelijke overnamebod is vermoedelijk te laag geweest en een hoger bod behoort tot de opties, concludeerde NIBC.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerde Wall Street licht lager. De Dow Jones index, de S&P 500 en de Nasdaq leverden zo’n 0,3 procent in.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties