(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een rode opening tegemoet. Wall Street maakte woensdagavond na de publicatie van de notulen van de Federal Reserve een knieval.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,0 procent. Woensdag sloot de Amsterdamse hoofdgraadmeter nog 0,2 procent hoger op 533,95 punten. De index koerste het grootste deel van de handelsdag in het rood, maar een vriendelijke opening op Wall Street trok beleggers uiteindelijk toch over de streep.

De winsten voor de Amerikaanse indices verdwenen echter als sneeuw voor de zon na de publicatie van de notulen van het laatste rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Hieruit kwam naar voren dat Fed-beleidsmakers het economische beeld sterker vonden dan een maand eerder, en dat meer renteverhogingen op stapel staan. De aansterkende economie vergroot de kans dat een geleidelijk pad omhoog voor het belangrijkste rentetarief van de Fed gepast zal zijn, aldus de notulen.

De Fed-bestuurders konden nog geen rekening houden met de meest recente signalen van een snel stijgende inflatie, waardoor de Fed geneigd kan zijn om de rente sneller te verhogen dat de drie renteverhogingen die Wall Street op dit moment incalculeert dit jaar, meenden sommigen marktanalisten.

De jaarlijkse rentevergoeding die beleggers verlangen op een Amerikaanse staatsobligatie met een looptijd van 10 jaar steeg na de vrijgave van de notulen van 2,87 naar 2,94 procent, het hoogste niveau in vier jaar tijd, hetgeen direct aanleiding was voor beleggers om aandelen van de hand te doen. De Dow Jones index maakte een ‘swing’ van ruim 400 punten en sloot 0,7 procent lager.

Het vooruitzicht van een hogere rentevergoeding deed de dollar aansterken. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2261, ten opzichte van een stand van 1,2320 bij het sluiten van de Europese beurzen woensdag. De april-future voor een vat ruwe Amerikaanse olie daalde daarnaast 0,2 procent tot 61,11 dollar, in afwachting van een wekelijks rapport over de Amerikaanse olievoorraden vandaag. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met een procent verder.

’s Werelds grootste retailer Walmart verloor op Wall Street 2,8 procent, bovenop de koersval van dinsdag van 10,2 procent. Walmart meldde dinsdag dat de omzetgroei online in het vierde kwartaal vertraagde, na drie sterke kwartalen. Walmart probeert de onlinewinkelgigant Amazon bij te benen.

Walmart was met de tegenvallende cijfers een buitenbeentje in een seizoen van bedrijfsresultaten dat door Goldman Sachs is omschreven als “een van de sterkste kwartaalcijferseizoenen in de geschiedenis.”

In Azië daalde de Japanse Nikkei index vanochtend ruim een procent. De Shanghai Composite steeg daarentegen met twee procent, na dagenlang dicht te zijn geweest in verband met de viering van Nieuw Jaar.

Vandaag is het de beurt aan de Europese Centrale Bank om zijn notulen te publiceren. Daarnaast hebben beleggers ook oog voor onder meer Franse inflatiecijfers en de Amerikaanse leidende indicatoren.

Bedrijfscijfers

Fugro boekte in 2017 een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige posten van 100,8 miljoen euro, in vergelijking tot 189,5 miljoen euro een jaar eerder. Het operationeel resultaat (EBIT), exclusief eenmalige items bedroeg 32,1 miljoen euro negatief, tegenover 8,5 miljoen euro positief in 2016. De omzet daalde, zoals voorzien, maar het verlies halveerde. Dividend wordt er niet uitgekeerd.

Van Lanschot Kempen boekte afgelopen jaar een nettowinst van 94,9 miljoen euro, in vergelijking tot 69,8 miljoen euro in 2016. Het onderliggend nettoresultaat steeg met ruim 38 procent van 81,3 miljoen euro in 2016 naar 112,3 miljoen euro het afgelopen boekjaar. De client assets van de bank stegen met 20 procent van 69,4 miljard euro eind 2016 naar 83,6 miljard euro ultimo 2017. De bank stelt over 2017 een dividend voor van 1,45 euro per aandeel, tegenover 1,20 euro per aandeel in 2016.

De omzet van VEON daalde in het vierde kwartaal van 2017 met 1,4 procent tot 2,32 miljard dollar, hoewel er autonoom een groei was van 1,2 procent. De onderliggende operationele winst (EBITDA) nam met 10,5 procent af tot 814 miljoen dollar, terwijl onder aan de streep een verlies overbleef van 325 miljoen dollar. In het vierde kwartaal van 2016 werd nog een nettowinst behaald van 1,6 miljard dollar. VEON, het voormalige Vimpelcom, keert een dividend uit van 0,28 dollar per aandeel. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder.

MDxHealth haalde vorig jaar een productomzet van 28,2 miljoen dollar, een stijging met 13,0 procent en daarmee in lijn met de in december nog verlaagde omzetverwachting van een groei van 10 tot 15 procent. Het operationele verlies ging een half miljoen dollar omlaag tot 12,3 miljoen dollar. Eind 2017 zat er nog 16,8 miljoen dollar in kas.

Vakbond FNV daagt PostNL en uitzendbureau In Person voor de rechter vanwege het onderbetalen van honderden pakketsorteerders. Dit schreef dagblad Trouw donderdag.

AMG Advanced Metallurgical Group sloot een meerjarig contract met een bestaande klant voor de verwerking en hergebruik van gebruikte katalysatoren van een grote olieraffinaderij in Noord-Amerika.

Coenraad Vinke zal per 1 mei starten bij Holland Colours en worden voorgedragen als opvolger van CEO Rob Harmsen. Vinke is momenteel werkzaam in de Verenigde Staten als Vice President USA/Canada voor de Flexible Packaging Divisie van Siegwerk.

Slotstanden Wall Street

De S&P500 index eindigde woensdag ruim een half procent lager op 2.701 punten, terwijl de Dow Jones index 0,7 procent inleverde op 24.798 punten. De Nasdaq Composite index verloor 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.